Proparco’dan 25 milyon euro yenilenebilir enerji kredisi

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Proparco, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD)’nin özel sektör gelişimine odaklanan yan kuruluşu. 40 yıldan bu yana sürdürülebilir ekonomik, sosyal ve çevresel kalkınma uygulamalarını teşvik ediyor. Afrika, Asya, Latin Amerika ve Ortadoğu’da hem işletmelere hem de finans kurumlarına fonlama ve destek sağlıyor. Yenilenebilir enerjiler başta olmak üzere altyapı, endüstriyel tarım, finans kurumları, sağlık ve eğitim gibi temel kalkınma sektörlerinde ortaklık projelerini finanse ederek, özel sektörün sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Proparco Türkiye’de 15 yıldır faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz 15 yıl içinde kaliteli istihdam yaratan, iklim değişikliği ile mücadele eden, temel mal ve hizmetlere erişimi iyileştiren projelere toplamda 850 milyon euro finansman sağlamış. 2013 yılında İstanbul’da bölgesel ofis açma kararı veren Proparco, Ortadoğu, Orta Asya ve Kafkasya bölgelerini İstanbul’dan yönetiyor. Proparco en son olarak Yapı Kredi ile 25 milyon euroluk kredi anlaşması imzaladı. Bu kredi, Türkiye’deki yenilenebilir enerji projelerini finanse etmek için kullanılacak. Anlaşmanın imzalanmasının hemen ardından, Proparco Genel Müdürü Grégory Clemente ve Proparco Türkiye Temsilcisi Jean-Gabriel Dayre ile sohbet etme şansım oldu. Clemente ve Dayre’in verdiği bilgilere göre, Türkiye Proparco’nun bölgede en fazla finansman sağladığı ülke konumunda. Bölgeye her yıl 200 milyon euro yatırım yapan Proparco, bu yatırımın yaklaşık 100 milyon euroluk kısmını Türkiye’ye ayırıyor.

"En fazla finansmanı Türkiye’ye sağlıyoruz"

Proparco Genel Müdürü Grégory Clemente, “Türkiye çok büyük ve hızlı büyüyen bir ekonomi.Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkasya bölgesine son 10 yılda 1.3 milyar euro kredi sağladık. Bunun yarısı Türkiye’ye gerçekleşti. Bölgenin tamamını İstanbul ofisinden yönetiyoruz. Türkiye’ye her zaman uzun vadeli bakıyoruz. Yapı Kredi ile imzaladığımız kredi anlaşması da 10 yıllık bir anlaşma” yorumlarını yapıyor. Proparco, Türkiye’nin dahil olduğu bölgede son 10 yıl içinde 54 proje gerçekleştirmiş. Bunların 25’i Türkiye’de. Öncelikli faaliyet sektörleri ise yüzde 51 ile finans; yüzde 30 ile altyapı; yüzde 9 ile sağlık; yüzde 6 ile endüstri; yüzde 4 ile tarım olarak sıralanıyor.

Sürdürülebilir kalkınma için 2 kat daha fazla kredi

Bugün Fransa’nın uluslararası yardım amaçlı sağladığı finansman miktarı GSYİH’sının yüzde 0.55’ine denk geliyor. Proparco da 2016 yılında belirlediği yeni stratejisi kapsamında, sağlayacağı yıllık kredi miktarını iki kat artırmaya ve 2020 yılında 2 milyar euroya yükseltmeye karar verdi. Proparco Genel Müdürü Grégory Clemente, Proparco’nun finansman sağlarken öncelik verdiği konuların başında iklimle mücadelenin geldiğini söylüyor. Sağlık, eğitim gibi temel kalkınma konuları da kuruluşun öncelik alanları arasında yer alıyor. Clemente’nin dikkat çektiği diğer iki alan ise start-up’lar ve mikrofinans. İnovatif fikirler, teknoloji gibi farklı alanlarda start-up’ları desteklediklerini, yeni iş alanları yaratan girişimleri yakından izlediklerini söylüyor Clemente. Mikrofinans ise, özellikle de Afrika’nın az gelişmiş bölgelerinde finansman sağladıkları bir diğer alan. Şöyle diyor Clemente: “2017 yılında global anlamda 1.4 milyar euro finansman sağladık. Bu rakamın 2020’de 2 milyar euroya ulaşmasını hedefliyoruz. Bu artış ile hedefimiz, istihdam yaratma, mal ve hizmetlere erişim sağlama ve karbon emisyonlarının azaltımını sağlama başlıklarında yarattığımız etkinin üç katına çıkmasını sağlamak. En az gelişmiş ekonomilere ve krizlerden çıkan ülkelere ayırdığımız finansman 1 milyar euro. Öte yandan yatırım fonları yoluyla KOBİ’lere ulaşmayı, KOBİ’lerin sürdürülebilir kalkınmasını, finansmana ulaşımını kolaylaştırmayı hedefliyoruz.”

Yenilenebilir enerji, sağlık ve biyo-tarım

Proparco Türkiye’de son 15 yılda toplam 850 milyon dolar proje finansmanı sağlamış durumda. Proparco Türkiye Temsilcisi Jean- Gabriel Dayre, Türkiye’de özel sektörün ve kamunun özellikle yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımlarına son derece istekli olduğunu söylüyor. Bu alandaki projelerin tamamen Türk şirketleri tarafından geliştirildiğini de ekliyor. Proparco, son 10 yıldır bölgede gerçekleştirdiği 54 projenin 25’ini Türkiye’de hayata geçirmiş. 2016 yılında Garanti Bankası ile gerçekleştirilen ve 1MW’nin altında küçük kapasiteli güneş projelerine destek veren proje bunlardan biri. Garanti Bankası ile daha önceki işbirliklerinde ise 530 MW’lik rüzgar kapasitesi ile 56 MW’lik hidroelektrik kapasitesi finansmanına katkı sağlanmış. Sağlık erişiminin artırılması ve kalitenin yükselmesini de amaçlayan Proparco bu kapsamda, Elazığ’da PPP programı kapsamında inşa edilen 1000 yataklı devlet hastanesi inşaatına finansman sağlamış. 2012 yılından bu yana ise, Türk zirai hammadde alanında faaliyet gösteren Tiryaki Agro ile işbirliği içinde. 2012 yılında, 15 milyon dolarlık ilk kredi sayesinde şirketin depolama ve dönüşüm kapasiteleri artırılmış. 2018 yılında ise “biyo” sektörünün gelişmesi için 15 milyon dolarlık yeni bir kredi tahsis edilmiş. Dayre’e göre, biyo-tarım gelecek vadeden sektörler arasında yer alıyor ve Türkiye’de bu alanda önemli bir rol üstlenebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar