Rapor içeriğinin hazırlanması

Dr. İzel Levi COŞKUN
Dr. İzel Levi COŞKUN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MODELİ icoskun@mazarsdenge.com.tr

Bu bölüm aslında tamamen bir birleştirme operasyonuydu. Topladığımız verileri düz yazı halinde bir bütün haline getirdik. Tabi bunu yapmadan önce raporun bir içerik endeksini oluşturduk. Bu içeriğe göre henüz tamamlanmamış olan yönetim kurulu başkanı mesajı ve CEO mesajı gibi bölümleri boş bırakarak raporun metnini bir araya getirdik. Arada Şubat ayının ortalarına gelmiştik ve süremiz gittikçe azalıyordu. Hummalı bir çalışma dönemine girmiştik. Raporun tasarımının bu kadar kısa bir süre içinde bitmeyeceğini fark ederek, UN Global Compact Türkiye Temsilcisi ile temasa geçip, raporun düz metin olarak siteye konmasının, sonra da içerikte herhangi bir değişiklik yapmadan grafik tasarımlı halinin yüklenmesinin mümkün olup olmadığını sorduk. Talebimizin olumlu karşılanması hepimizi rahatlatmıştı. Bu sayede raporun tamamlanması için ilk raporlarda sıkça karşılaşılan 2 aylık bir ek süre talebinde bulunabileceğimiz bilgisini de edindik. Ancak aramızda görüşüp kendi şartlarımızı sonuna kadar zorlayarak böyle bir seçeneği kullanmama kararını aldık. Bütün bilgileri tek bir Word dosyası altında topladık. Hepimiz aynı dosya üzerinden çalışmaya özen gösterdik. Özen gösterdik diyorum çünkü herkes kendine düşen bölümü kendi ayrı dosyasında tutuyor ve toplantılarımızın sonuçlarına göre kendi ekleme ve düzeltmelerini kendi yapıyordu. Sonra her bölüm ayrı iki okumadan geçiyor, imla hatalarından da arındırıldıktan sonra raporda bir bütünlük sağlanması amacıyla master dosyaya ekleniyordu. Ancak farklı kişiler tarafından yapılan ekleme ve düzeltmeleri takip edebilmek için yazım aşamasında Prof. Dr. Güler Aras’ın sürdürülebilirlik konusunda doktora yapan öğrencisi Evrim Hacıoğlu da bize destek oldu.

Toplanan bilgilerin farklı kontrol aşamalarından geçirilmesi ve son okumasının yapılması

Okunması gereken bölümler ile ilgili olarak içimizde bir rotasyon yaptık. Şöyle ki, her ekip üyesi kendi sorumluluğun dışında olan bir bölümü okuyor, yorumlarını iletiyor ve düzeltme gerekiyorsa bunları o bölümün sorumlusuna yaptırıyordu. Ayrıca raporumuzu bir de dışarıdan bir göz olması amacıyla sonradan marka ve iletişim konusunda danışmanlık alacağımız firmaya da okuttuk. Son okumaları pazarlama direktörümüz Barlas Hünalp, Prof. Dr. Güler Aras ve ben gerçekleştiriyorduk. Raporun düz metin halini bu şekilde tamamladık. En son okumayı tüm okuduğum kelimelerin teker teker altını çizerek bizzat yaptım. Tabi ben öyle zannediyordum. Prof. Dr. Güler Aras da son bir kez raporu okumayı ihmal etmedi.

Yönetim Kurulu Başkanı mesajının eklenmesi

Heyecanlı gün gelmişti. Raporun tüm kontrollerden geçmiş düz metin halini yönetim kurulu başkanımız Leon Coşkun ile paylaşacaktık. Leon Bey, yaptığımız işleri yakinen takip ediyor olmasına rağmen çıktının ne olacağını tam olarak bilmiyordu. Aslında bu durum bizim önceden kısmen kontrol ettiğimiz 2 amacımızla örtüşüyordu. 1- Rapor içeriğinin Mazars Denge’nin 40 yıl önceki kuruluş prensipleriyle uyumunun en üst düzeyde ölçülmesi 2- Raporun tamamının sürdürülebilirlik ekibinde yer almayan, ama tüm konulara hâkim olan yönetim kurulu başkanımız tarafından bağımsız kontrolü Leon Coşkun’un raporu okuması 2 gün sürdü. Sonuç bizim açımızdan son derece olumluydu. Raporu beğenmişti. Ayrıca oluşturduğumuz stratejinin geçmişle uyumunun yanı sıra, şirketin geleceğini de aynı prensiplerle şekillendirdiğini görmüştü. Bu doğrultuda kendisinden rapora bir açılış metni yazmasını istedik. Bunu daha önce ondan istememiştik. Biraz şaşırdı ama hemen kabul etti. Yalnız süremiz çok kısıtlıydı. Rapor teslim tarihine çok az bir zaman kalmıştı. Bizi kırmayarak hemen 2 gün içinde açılış yazımızı teslim etti. Artık her şey hazırdı. Ya da biz öyle zannediyorduk.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
8 Format Hatası 09 Kasım 2018
Yönetim ilkeleri 28 Eylül 2017
Paydaş Anketleri 20 Eylül 2017
G4 Standartları 19 Eylül 2017
Karar aşaması 15 Eylül 2017