Referandum yabancıyı yeniden çekti

Leyla İLHAN
Leyla İLHAN EMLAK GÜNDEMİ

Birçok sektörde olduğu gibi gayrimenkul sektöründeki yerli ve yabancı yatırımcılar da yatırım için referandum soncunu bekliyordu. Şimdi Türkiye’de yapılan referandum kararının üzerinden bir ay geçti ve referandumun gayrimenkule yansımalarını da yavaş yavaş sonuçları görmeye başladık. Aslında en hızlı hareketi markalı gayrimenkul firmalarının referandum sonrası yeni projelerini arka arkaya satışa çıkarmasında izledik. Bazı zamanlarda aynı gün içinde iki firmanın projelerini satışa çıkardığına şahit olduk.

Son bir aydaki rakamlar da bunu destekliyor. Sadece bu bir aylık zaman diliminde çoğu İstanbul ağırlıklı 13’ten fazla projede 9 bin 27 adet konut satışa çıktı. Gayrimenkul firmalarının yeni proje üretme performansı bu kadar iyi giderken satış ayağında neler oluyora da baktık. Satışlara baktığımızda sonucun yerliden çok yabancı yatırımcıyı harekete geçirdiğini söyleyebiliriz. Özellikle Ortadoğu ülkelerinden birçok kişinin alım için yeniden Türkiye’ye döndüğü gözlemleniyor.

Bilindiği gibi yabancılar geçen yıldan bu yana Türkiye’deki gayrimenkul alımlarını azaltmıştı. Mart ayına kadar bu alım trendi hep düşüş şeklinde geçmişti. Ancak marttan itibaren yabancı tekrardan dönmeye başlamıştı. Ve açıklanan verilere göre de mart ayında yabancı alımlarında yüzde 10’luk bir artış yaşanmıştı. Ancak araya giren referandum nedeniyle nisan ayından yeniden beklemeye geçmişlerdi. Şimdi ise birçok projede yabancının payı hızlıca arttı. Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt da bu değişime işaret ediyor. “Referandum sonrası yerli piyasadan önce yabancı piyasa canlandı” diyen Özyurt, “Yabancıya satışta karlılığımız artıyor, yerli satışlar ise düşüyor” diye açıkladı.

Gurbetçi de gayrimenkul için geldi

Türkiye’nin her yerinde emlak satışı yapan Projebeyaz Uluslararası Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun da referandum sonrası kendilerine anormal şekilde gurbetçilerden gayrimenkul talebi geldiğin belirtti. “Bugüne kadar görmediğimiz yoğunlukta emlak alımı için ofislerimize gelmeye, aramaya başladılar” diyen Uzun, “Almanya’daki emlak ofisimiz gayrimenkul soran, pazar araştıran, emlak almak isteyen gurbetçi vatandaşlarımız ile doldu” diye konuşuyor.

Uzun, bu artışta Avrupa’da Türklere karşı takınan hasmahane tavrın etkili olduğunu kaydetti. İç piyasa ne zaman hızlıca dönüş yapacak sorusunu da sorduk sektöre. Aslında iç piyasa düzenlenen kampanyaları etkisiyle bu yılın ilk üç ayında canlıydı. Ancak kampanyaların bu talebi hızlıca alması sonraki aylarda iç piyasanın hızını kesti. Şimdi de sektörün önünde genellikle satışların azaldığı bir ramazan ve yaz dönemi var. Bu nedenle iç piyasanın sonbaharda yeniden başlayacak yeni kampanyalarla birlikte canlanacağı tahmin ediliyor.

İzmir’in gecekonduları

Bu hafta için bir iş gezisi için yolum nüfus anlamında Türkiye’nin en büyük 3. kenti İzmir’e düştü. İzmir’e gidenlerin de ilk karşılayan ise ne yazık ki çarpık yapılaşma ve yoğun gecekondulaşma oluyor. Kentte 315 bin gibi çok büyük bir oranda riskli bina olduğu ifade ediliyor. Neredeyse kentin merkezine kadar bu binalar size eşlik ediyor. Birçok küçük Anadolu kentinde bile daha kötü bina stoğuna sahip şehirde 800 bin adet yeni bina yapılacağı dile getiriliyor. Bunun için halihazırda şehrin bazı noktalarında dönüşüm başlamış ancak bu hala çok sınırlı seviyede.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar