Riski varlıklarda kar satışının ardından gözler FED ve ECB’de

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Haziran ayı sonlarından itibaren, küresel merkez bankalarının şahince mesajları sonucunda başlayan riskli varlıklara olan ilgi yerini geçen hafta yaşanan ABD- Kuzey Kore gerginliğinin ardından kar satışlarına bıraktı.

Hatırlanacağı üzere küresel merkez bankalarının şahince açıklamalarının ardından yükselen tahvil faizleri FED ve ECB’nin temkinli tutumu ile baskılanmış ve riskli varlıklara ilgi artmıştı. Örneğin küresel risk barometresi olarak da izlenebilen S&P 500 Endeksi yeni zirvesini test ederken, MSCI Gelişmekte olan Hisse Endeksi’nin trend direncini kırdığını takip ettik.

Geçen hafta ABD ve Kuzey Kore arasındaki gerginle riskli varlıklarda başlayan kar satışlarının ardından S&P 500 Endeksi 50 günlük ortalamasının altına gerilerken, güvenli liman algılaması ile Altın ve Japon Yeni’nde yükselişler yaşandı. VIX Endeksi ise sert yükselişle son üç ayın zirvesini gördü.

Riskli varlıklarda yaşanan bu kısa vadeli düzeltme ardından 24-26 Ağustos’taki Jackson Hole toplantısında merkez bankalarından gelecek mesajların önemli olacağını düşünüyoruz.

Kısa vadede merkez bankalarında temkinli duruş ön plana geçse de, faiz artırım sürecindeki FED ve ECB adım adım varlık alım programını azaltmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki dönemde global merkez bankalarının daha şahince tutumlarına devam etme olasılıklarını göz önünde bulundurmaya devam ediyoruz.

Nitekim merkez bankalarından para politikasında normalleşme sinyallerinin devam ettiğini görüyoruz. New York FED Başkanı Dudley'in son açıklamalarının önemli olduğunu düşünüyoruz. Dudley beklentilerimizle uyumlu yönde şahince mesajlar vermeye devam etti. Dudley istihdam piyasasının giderek daha fazla ısındığı ortamda enflasyonun önümüzdeki birkaç ayda yükselmesini beklediğini söyledi.

Önümüzdeki günlerde başta 24-26 Ağustos Jackson Hole toplantısı olmak üzere, 1 Eylül’de açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi, 7 Eylül ECB toplantısı ve 20 Eylül FED FOMC toplantısı takip edilecek ana gündem maddeleri olacak.

Ayrıca Eylül-Ekim sonuna kadar yükseltilmesi gereken ABD borç tavanı konusu da volatilite yaratabilecek gelişmelerden biri olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar