Rusların Yarımca’daki tesisini Monakolu Galaxy satın aldı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Rus enerji şirketi Oteko Grup, 2012’de BP’den satın aldığı Pet Gaz’ın en önemli terminalini satma kararı aldı. Oteko, Pet Gaz’ın sahibi olduğu Yarımca’daki LPG Dolum ve Depolama Tesisi’ni Yeniyurt Petrol Terminal AŞ adlı firmaya  satıyor. Satış için resmi kurumlara başvuran taraflar önümüzdeki günlerde süreci tamamlamayı planlıyor.

Oteko Group’un Başkanı Fernando Machinena, Pet Gaz'ı satın alarak ilk kez perakende satış işine girdiklerini açıklamıştı. Pet Gaz’ın Körfez ve Dörtyol’da bulunan iki adet LPG terminali ile Dörtyol'da ve İzmir Işıkkent'te iki tüp dolum tesisi bulunuyor. Şirkete ait Yarımca tesisi, Türkiye’nin ilk yeraltı depolama tankı olma özelliğine sahip.

Sermayesi 100 milyon TL

Yarımca tesisini satın alan firma ise yabancı menşeli. Monako merkezli Galaxy Energy Group Ltd’nin ana hissedar olduğu Yeniyurt Petrol adlı şirket, 2008 yılında kuruldu. Firmanın Hatay’da bir tesisi var. 100 milyon TL sermayeli Yeniyurt’un ticaret sicil kayıtlarında yüzde 90’lık hissesi Ledna Management adlı firmaya ait görünüyor. Ancak şirketin yönetiminde Monakolu Galaxy’nin yöneticileri var.

Suriye’ye Rus petrolünde adı geçti

Yeniyurt’un Yönetim Kurulu Üyesi Andrea Pizzorni, Galaxy Energy’nin CFO’su. Bir başka üye Mahmoud El May, Galaxy’nin üst yöneticisi. Galaxy’nin Türkiye’deki bir başka şirketi İstanbul merkezli Motoil’in de CEO’su. Galaxy’nin adı son olarak batının ambargo uyguladığı Suriye’ye giden Rus petrolünün taşınmasında yer almıştı.
 
***
 
Ev Türkiye’den Kredisi Katar’dan

Ortadoğu’nun en önemli finans kuruluşlarından Commercial Bank’ın geçen yılın son ayında yüzde 100 hissesine sahip olduğu ABank, Katar-Türkiye arasında önemli bir projeye imza atıyor. ABank’ın yeni konut kredisi, Katarlı yatırımcıları Türkiye gayrimenkul piyasasına çekecek. Uygulamayla Türkiye’de konut sahibi olmak isteyen Katarlı yatırımcılara Commercial Bank’ın yurtdışından düşük faizle kredi vereceğini ABank Genel Müdürü Müge Öner açıkladı.

Öner, “Katarlı bir müşteri Türkiye’de konut almak istediğinde kredisini Katar’dan vereceğiz. Böylece çok daha avantajlı faiz oranlarıyla kredi kullanabilecek. Bununla birlikte ipotekle ilgili dokümantasyon, para akışları ve benzeri süreçler ABank üzerinden ilerleyecek. Böylece yabancı yatırımcılar çok daha avantajlı fiyatlarla Türkiye’den gayrimenkul sahibi olabilecek” dedi.

Yabancıya KDV müjdesi

Geçtiğimiz hafta Katar’da düzenlenen Expo Turkey By Qatar Fuarı’nda Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortalığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, yabancılara yönelik yeni açılımdan bahsetmişti. O nedenle ABank’ın yaptığı bu çalışma farklı bir önem taşıyor.

Torun, “Türkiye’den gayrimenkul alanlara oturma izni veriliyor. 1 milyon dolarlık gayrimenkul alana vatandaşlık veriliyor. Ayrıca daha yeni KDV muafiyeti getirildi. Katar’a da bonus gelmiş oldu. İlk defa burada uygulamış olacağız. Yüzde 18’lik bir KDV avantajı var hem bireysel yatırımcılar hem şirketler için, hem konut hem ticari gayrimenkuller için” sözüyle Katarlı yatırımcıları Türkiye’ye davet etmişti. İşte bu bilgiler ışığında sohbet ettiğimiz ABank’ın kaptan köşkünde oturan Müge Öner ve The Commercial Bank CEO’su Josep Abraham, Katar’daki yatırımcıların Türkiye’deki yatırım iştahına yanıt verebilmek için bir süre önce bu çalışmayı başlattıklarını anlattı. Öner, “Katar’da Commercial Bank'in ‘Sadara’ olarak adlandırdığı özel bir bankacılık anlayışı var. Banka bu alanda oldukça güçlü. Özel bankacılık vaadi ile oluşturdukları bu enstrümanla müşterileri, ABank olarak Türkiye’ye çekerek Türkiye'deki yatırım ve bankacılık ihtiyaçlarında yanlarında olacak” diye konuştu.

Gayrımenkulde de var

Son dönemde sanayiden enerjiye finanstan gıdaya bir çok alanda yatırım yapan Katar sermayesinin gayrimenkulde de Türkiye’yi önemli bir yatırım destinasyonu olarak gördüğünü söylüyor Commercial Bank CEO’su Josep Abraham. “Katarlı yatırımcıların Türkiye konusunda iştahı çok yüksek. Biz de Commercial Bank olarak Türkiye’yi uzun bir yatırım alanı olarak görüyoruz."

Dört ülkede ortaklığı var; tek kadın kaptan ABank’ta

Josep Abraham, “Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Katar ve Türkiye’de toplam 4 bankada ortaklığımız var. bu bankalardaki hissedarlığımız yüzde 40-50 seviyesinde olmasına rağmen ABank’ın yüzde 100 hissesini aldık. Satın alma tarzımız bunun en büyük göstergesi” diyerek Türkiye’ye bakışlarını anlatıyor. Commercial Bank ve sahibi olduğu ABank yönetiminde kadın ağırlığını sorduğumda ise ABank’tan örnek verdi Abraham: “ABank’ta kadın yöneticilerin etkin rol aldığını görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bununla birlikte ABank üst üste iki kadın genel müdüre sahip tek banka olma özelliği de taşıyor.” ABank’ta Genel Müdürlük görevini yürüten Meriç Uluşahin, 2016’da koltuğu Müge Öner’e devretmişti.

Biliyor musunuz?

18 aylık ama milyoner

23 Nisan, Cumhuriyetimizin Kurucusu, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açtığı tarih. Ayrıca dünyada çocuklara hediye edilen ilk bayram. Çocuklar artık oyun oynamıyor, para da kazanıyor ve kazandırıyor. 8.2 milyon dolar serveti bulunan CaptainSparklez’in kurucusu Jordan Maron, Yahoo’ya Summly adlı uygulamayı yapan 30 milyon dolarlık servete sahip Nick D’Alaisio adlı çocuklar 10'lu yaşlarında milyoner oldular. Ancak öyle bir isim var ki; sosyal medya onu en genç milyoner haline getirdi. İngiltere’de yaşayan şu anda 18 aylık olan Harlen Bodhi White’dan bahsediyorum. Model olan annesi Chelsea White’ın çektiği fotoğraflarla 200 binden fazla takipçisi olan Harlen Bodhi, 6 sıfırlı teklifler alıyor. Hem de giyim, mama üreticilerinin reklamlarında oynamak için. Hatırlatmakta fayda var. Beyonce’un kızı Blue Ivy’nin 97 bin, Kim Kardashian’ın kızı North West’in ise 180 bin takipçisi bulunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar