Rusya partner oldu, İEF ekonomiye katkıda boyut atladı

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den yasar.kus@dunya.com

Geçtiğimiz cuma günü açılan İzmir Enternasyonal Fuarı, 10 günlük maratonunu önümüzdeki pazar günü tamamlayacak. İEF’nin geçmişte 30 gün sürdüğünü göz önüne alırsak 10 günlük süre kısa mesafe koşusu gibi görünür ama biz bu tespiti 3-4 gün süren günümüz sektörel fuarlarına bakarak yapıyoruz.

Türkiye’ye fuarcılığı öğreten İEF, bu yıl 86. kez düzenlendi. Aradan geçen bu uzun zaman zarfında da günün gereklerine göre kendini değiştirdi, geliştirdi ve zamana uymaya çalıştı. Bunu başaramadığı zamanlarda sönükleşirken, başardığında da yıldız gibi parladı.

İEF bu yıl işte böyle parlak bir dönem yaşıyor. Bunun başlıca nedeni de partner ülke olarak fuarda yer alan Rusya. Son dönemde İEF’nin hem partner ülke uygulamasının hem de ekonomi ayağının içini en iyi dolduran ülke Rusya oldu. Bu da gerek konjonktürel olarak iki ülke arasında yaşanan inişli çıkışlı ilişki grafiğinden, gerekse Rusya’nın konuyu ciddiye alarak çok geniş bir heyetle fuara katılmasından kaynaklandı.

Rusya, Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov’un da yer aldığı 300 kişilik bir heyetle fuarda yer aldı. Açılıştan önce gerçekleştirilen Türkiye-Rusya İş Forumu’na 250 Rus, 500 Türk işadamı katıldı. İlk somut sonuç da Tiryakiler Grubu ile Rusya’nın dev kamyon üreticisi Kamaz firmasının Tataristan’da ortak kardan mili üretim tesisi kurulması için iyi niyet anlaşması imzalamasıyla atıldı. Fuarda bir imza da Japonlarla imzalandı. Türk Eximbank ile Japon ihracatı geliştirme kuruluşu NEXI imzaladıkları protokolle işbirliğini geliştirme konusunda ilk adımı atmış oldular.

Fuara uluslararası katılım Rusya ile sınırlı değildi. 16’sı bakan ve bakan yardımcısı düzeyinde olmak üzere 26 ülkeden resmi temsilci geldi. Fuarın 411 katılımcısının 109’unu yabancılar oluşturdular.

Fuarın ekonomik boyutunda bu yıl yaşanan hareket, partner ülke seçiminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Önümüzdeki yıllarda da güncel gelişmeler ışığında, Türkiye ekonomisine en çok etki edecek ülkelerin seçilmesi ve partner ülke olmaları konusunda ikna edilmeleri için her türlü çaba harcanmalı.

Aynı durum onur konuğu il ve ana tema konularında da geçerli. Bunların doğru belirlenmesi kadar, fuar boyunca etkili ve sonrasında kalıcı sonuçlar doğurmaları da önemli. Bu yıl fuarın onur konuğu ili Muğla, ana teması da enerji oldu. İnovasyon ise fuarın artık her yılki teması diyebiliriz. Ama bu konu üzerinde biraz daha çalışılması, geçmişinde de İEF’nin ayrıştırıcı özelliklerinden biri olan yeniliklerin daha fazla ön plana çıkarılması lazım. Bunun için de örneğin, ödül miktarı yüksek tutulmuş bir inovasyon yarışması düzenlenip, final organizasyonu İEF bünyesinde gerçekleştirilebilir.

İEF’nin mütemmim cüzü, olmazsa olmazı, ayrıştırıcı özelliği olan kültür-sanat ve eğlence organizasyonlarına baktığımızda ise çıtanın her yıl biraz daha yükseldiğini görüyoruz. Artık fuar yanında eğlence boyutuyla da uluslararası bir hal alan İEF’nin tekrar Türkiye’nin diğer bölgelerinden, hatta yurt dışından ziyaretçileri çekmeye başlayacağı günler giderek yaklaşıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar