Rusya, Türkiye’ye ihracat ofisi açacak

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Türkiye ile Rusya arasında uzun zamandır 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi var. Açıklanan son verilere göre ise yaklaşık 21 milyar dolarlık bir rakama ulaşıldı. Rusya Federal Gümrük Servisi (FTS) Rusya ve Türkiye ile ticaret hacminin ocak-ekim döneminde yüzde 21.5 arttığını, Rusya’dan Türkiye’ye ihracat yapmak 19.8 artarak 17.8 milyar dolara ulaştığını, Türkiye’den Rusya’ya ithalatın ise ise yüzde 31.5 artarak 3.4 milyara yaklaştığını açıkladı. Yani 10 ayda toplam ticaret hacmi 21 milyar dolar seviyesinde. 2008’de ise bu rakam 38 milyar dolardı. Her iki ülkede yaşanan politik iyileşmenin ekonomiye yansıyacağını, en azından 10 yıl önceki rekorun tekrar kırılacağını öngörüyor. Hem Ankara hem de Moskova bunun için çalışmalarını sürdürüyor. Moskova tarafı, iki ülke arasında artan ticaret hacmi için kendi şirketlerine destek sunmak amacıyla önemli bir adım atmak üzere. Rusya İhracat Merkezi Grubu (Russian Export Center Group-REC) gelecek yıl Türkiye’de ofis açmaya hazırlanıyor. 2019 yılı içerisinde açılması planlanan ofisin duyurusunu ise Mısır’ı ziyaret eden Russian Export Center Group Direktörü Andrei Slepnev verdi. Türkiye’nin yanı sıra Mısır’da da ofis açmak istediklerini dile getiren Slepnev, Rusya’nın ihracatını atırmak için odak pazarlara yöneleceklerini, bu ülkeler arasında Güney Afrika’nın da olduğunu dile getirdi.

2 kıtada 8 ofisi var

Peki Russian Export Center Group’un Türkiye’de ofis açması ne anlama geliyor? Biraz kamuya ait bu kurum hakkında bilgi vermek gerekiyor. REC’in 2 farklı kıtada toplam 8 ofisi var. Bunlar, Azerbaycan, Çin, İran, Belarus, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Vietnam. Türkiye’nin yanı sıra Mısır, Güney Afrika gibi ülkelerin de eklenmesiyle bu rakamın artacağı öngörülüyor.

2016’da 8.9 milyar dolar destek verdi

Rusya’nın ihracat haritasını belirleyen REC, şirketlerin küresel pazarları keşfetmesinin yanı sıra desteklenmesini de sağlıyor. Sadece finansal değil, ekonomik birikim de sunan REC, ayrıca Rusya Kredi ve Yatırım Sigortası (EXIAR), Rusya Eximbank’ı da bünyesinde barındırıyor. 2016 rakamlarıyla anlatmak gerekirse REC, 2016’da Rus şirketlerinin ihracatına 8.9 milyar dolarlık destek sağladı. Bu ihracatçıların sayısı 500’ün üzerinde.

Ortadoğulu Rotana, Türkiye’de yeni proje peşinde

Ortadoğu’nun en güçlü otel zincirinden biri olan Rotana, Türkiye pazarında hedef büyüttü. Türkiye’deki 4’üncü otelini Mar Yapı’nın ortaklığında, 80 milyon dolarlık yatırımla İstanbul Güneşli’de 10 Mayıs’ta açan grup, 7 ay gibi kısa bir sürede yüzde 75 doluluk oranını yakaladı. Grubun Avrupa’daki ilk oteli olarak tanımlanan Centro WestSide İstanbul&WestSide Arjaan by Rotana, aynı zamanda grubun yatırımda da ortak olduğu ilk otel özelliğini taşıyor. Centro WestSide İstanbul&WestSide Arjaan by Rotana Genel Müdürü Emre Kocamustafaoğulları, otelin açıldığı günden bugüne yoğun ilgi gördüğünü belirterek, “Grubumuz Ortadoğu’nun önde gelen markaları arasında yer alıyor. Bu nedenle bölgede tanınırlığımız oldukça yüksek. Yeni açılan bir otel olmamıza rağmen yüzde 75 doluluk oranlarını yakaladık. Misafirlerimizin yüzde 50’sini Türkler, kalanını ise yabancılar oluşturuyor” dedi. Bu otelin grubun Türkiye’deki dördüncü oteli olduğunu anlatan Kocamustafaoğulları, “Rotana Grubu, Ortadoğu, Afrika ve Türkiye’ de 66 otelin yönetiminden sorumlu. Ancak grup ilk kez bir otelin yatırımına da ortak oldu. Güneşli’deki bu otelin yatırımının yüzde 40’ı Rotana tarafından yapıldı” diye konuştu. Grubun 2020 yılına kadar 100 otele ulaşmayı planladığını anlatan Kocamustafaoğulları, Türkiye’deki yatırımcılarla görüşmelerini sürdürdüklerini, fırsatları kovaladıklarını kaydetti.

2019 çok parlak olacak

Sektör hakkında da değerlemelerde bulunan Kocamustafaoğulları, turizm sektörünün çok pozitif bir 2018 yılı geçirdiğini kaydetti. Özellikle İstanbul’da oda fiyatlarının geçen yıla göre ortalama yüzde 30 arttığına dikkat çeken Kocamustafaoğulları, “Biz 2019 yılının çok parlak geçeceğini öngörüyoruz. Gelecek yılın ilk çeyreği için rezervasyon almaya başladık. 2019’da doluluk ortalamamızı yüzde 80’lere çıkarıp, fiyatlarımızı da bu yılın yüzde 25 artırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar