Rusya’dan ‘daha iyi bir dünya için çalışan’ 9 kadına ödül

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Valentina Matvienko Rusya’nın en güçlü kadınlarından biri. Rusya Federasyonları Konseyi Başkanı, Rusya Federasyonu ve Bağımsız Ülkeleri Üst Meclis Üyeleri Meclis Başkanı ve Avrasya Kadın Forumu Başkanı olan Matvienko, geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen 2. Avrasya Kadın Forumu’nda, “dünyanın daha iyi bir yer olması” için çalışan dokuz kadına dokuz farklı kategoride ödüllerini verdi. Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya , Tacikistan, Türkiye, Güney Kore, İrlanda ve Almanya’dan belirlenen dokuz kadın lider; siyaset, yönetim, uluslararası ilişkiler, sosyal çalışmalar, kültür, gönüllülük, tıb, bilim ve gelecek teknolojileri alanlarında ödüllendirildiler. Ödül alan her bir kadının, kendi alanında yaptığı çalışmalarla bir rol model olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Türkiye’den bu ödüle layık görülen isim ise W20 Kurucusu ve Kagider’in eski başkanlarından Gülden Türktan oldu. Çok uzun yıllardır kadınların iş dünyasında söz sahibi olmaları için çalışan Türktan’ın ödüle layık görüldüğü kategori “kadın ve sosyal çalışmalar”. Ödüle layık görülen çalışma ise “çocuk bakım modeli.” Gülden Türktan şu bilgileri veriyor: “Özellikle Kagider döneminde çocuk bakım modeli konusunda çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Çocuk bakım desteği, yuva desteği gibi düzenlemeler hayata geçirildi, fakat tüm çabalarımıza rağmen bu modeli Türkiye’de oluşturamadık. Rusya ise bu konuya gerçekten çok fazla önem veriyor. Çocukların iyi yetişmesi ülkenin öncelikleri arasında. Spor ve sanat alanlarında başarı sağlanması açısından, Rusya çocuklara çok erken yaşta yatırım yapmaya başlıyor. Hatta çocuklara sabah bir yumurta yedirilmesi ülkenin mevzuatında yazılı! Çocuk bakım desteği, hem kadının çalışması önündeki engelleri ortadan kaldırıyor, hem de çocukların iyi yetiştirilmesi açısından çok önemli bir rol üstleniyor.”

Avrasya Kadın Forumu ilk kez 2015 yılında düzenlenmiş ve o tarihten bu yana verilen ödüllerle, dünya gündemini şekillendiren kadınların başarıları ön plana çıkartılıyor; kadınların küresel barış ve sürdürülebilir kalkınma sürecinde üstlendikleri rolün önemi vurgulanıyor.

Ödülü almasının ardınan bir araya geldiğimiz Gülden Türktan, sadece layık görüldüğü bu ödül için değil, üstlendiği yeni görevi için de çok heyecanlı olduğunu söylüyor. Türktan’ın üstelendiği yeni görev IWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığı. IWF (International Women’s Forum) farklı alanlarda başarıya imza atmış kadınları bir araya getiren, onların deneyimlerini ve fikirlerini hep birlikte ortaya koymalarını sağlayan ve böylece toplumu ileriye taşıyabilecek çözümlere ulaşmayı hedefleyen bir sivil toplum örgütü. IWF; önemli başarılar elde etmiş dünyanın en önde gelen kadınlarının birbirleriyle bağlantı kurmasını sağlayarak kariyer, kültür ve kıtalar arasında yöneticiliği geliştirmeyi de amaçlıyor. Bu kapsamda, fikir alışverişinde bulunmak, öğrenmek ve ilham vermek ve daha iyi liderliğe teşvik etmek amacıyla dünyanın her yerinden üyeleri bir araya getiriyor. IWF’nin kuruluşu 1982 yılına dayanıyor. ABD merkezli forum, bugün Afrika, Asya, Karayipler, Avrupa, Latin Amerika, Orta Doğu ve Kuzey Amerika 10 bine yakın kadın lidere ulaşıyor. IWF Türkiye’nin de hedefi küresel liderliği bugünkünden daha iyi hale getirmek ve yarının kadın liderlerini yetiştirmek. Gülden Türktan’ın da dediği gibi, “Kadınlar hayata daha sürdürülebilir, daha eğitimsel, daha sevecen bakıyorlar. Kadınların her alanda başarma hakkı ve başarma gücü var. Asla korkmadan yola devam etmeleri gerekiyor.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar