Rusya'dan vize müjdesi ne zaman?

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Rusya ile aramızda yaşanan sorunlar bir bir çözülürken, vize sorununda henüz belirli bir yol alınamadı. 24 Kasım 2015 tarihinde bir Rus savaş uçağının düşürülmesi, o güne kadar mükemmel ve hep olumlu ilerleyen Türk-Rus ilişkilerini adeta komaya sokmuş, ilişkiler nerdeyse donma noktasına gelmişti. Ruslar bu olayın ardından, Türk inşaat şirketlerinin çoğunu çeşitli bahanelerle gündem dışına taşımış, onları adeta iş alamaz hale getirmişti.

Uçak krizi, en olumsuz etkisini de Rus tarafının Türklere uyguladığı, Rusya'ya vizesiz seyahati engellemesi ve vize zorunluluğunu yeniden devreye koyması olmuştu. Bu olay en başta turistler olmak üzere işadamlarını ve öğrencileri de zor duruma sokmuştu. Rusya, önce umuma mahsus pasaportları vize zorunluluğuna ardından da, hizmet ve yeşil pasaportlara aynı zorunluluğu getirmişti. Şu sıralar Rusya ile işbirliği alanında yeniden dev adımlar atılıyor. İki devleti yakından ilgilendiren projeler başlatılıyor. Uzun vadeli içlerinde nükleer santrali ve savunma sanayini (S400) de yakından ilgilendiren ortaklıklar kuruluyor. Fakat Türk kamuoyunun merakla beklediği vizesiz Rusya seyahati konusunda net ve somut bir açıklama, Rusya tarafından bir türlü dile getirilmiyor. 16 Kasım 2017 ve 26 Aralık 2017 tarihlerinde Rusya tarafından yapılan açıklamalar ise henüz bir sonuca ulaşmış değil. Bir süre önce yani 15 Kasım 2017 tarihinde Soçi'de yapılan Erdoğan- Putin görüşmesi sırasında, Hürriyet Gazetesine, şu bilgiler yansımıştı, '“Şu an Rusya’ya onlarca ve yüzlerce milyon dolar yatırım yapan büyük Türk işadamları Rusya’dan iki-üç günlük, nadiren de iki haftalık vize alabiliyor. Bu kadar kısa süreli vizeyle Moskova’da ya da daha uzakta, mesela Ural’larda bir iş yapmaya yetecek zaman bulamamalarından daha da öteye giden bir sorun var: Türk işadamları kendilerine yapılan bu muamelenin küçük düşürücü olduğunu düşünüyor. Gerçi kısa süre öncesine kadar onlara hiç vize verilmiyordu."

Kommersant’ın Rusya kaynaklarına dayandırdığı aynı habere göre, yeşil pasaport sahibi Türk vatandaşlarına vize uygulaması ise "hemen" kaldırılacak.

Bu arada Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen görüşmede vize sorununun çözümü de öncelikli yer alıyor. 'Aradan aylar geçti, en son haber yine, 'vize konusu üzerinde çalışılıyor.' şeklinde. Ortada onan ilk umut ise, özel pasaportlara uygulanan vize kısıtlamasının kaldırılması. Bu adımın atılabilmesi bile, bir umudun başlangıcı olacak. Rusya'nın Türk vatandaşlarına vize uygulaması, en başta Rus halkı tarafından şaşkınlıkla karşılanıyor. Birçok Rus politikacı da, ekonomik ve siyasal konularda bu kadar yakınlaşan iki ülke arasında halen vize zorunluluğunun olması, akıl almaz bir yaklaşım olarak değerlendiriliyor.

Vizenin kaldırılmasının Türk tarafına sağlayacağı en büyük katkı, Rusya'yı ve Rusları tanımak, karşılıklı ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve yatırım için gerekli iklimin yaratılması olacak. Öğrenci ve turistler için ise, karşılıklı kültürlerin buluşması ve toplumların birbirini yakından tanıması olacak...

Nükleer Rus Santraliyle tanışan Türk kamuoyu vizesiz Rusya müjdesini almak için sabırsızlanıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar