Sabancı, ‘İş Makinaları’nı da Japon Marubeni'ye satıyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Kordsa küresel oyuncu olmak için son bir yıl içinde peş peşe ABD’de şirket alan Sabancı Holding, diğer yandan Türkiye’deki otomotiv sektöründe de varlık satışına gidiyor. Son 1 yıl içinde 3 ABD’li şirketi bünyesine katan Sabancı Grubu, bir haftada Temsa’da iki farklı satış gerçekleştirdi. Sabancı Holding, otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretimi yapan Temsa Ulaşım Araçları şirketini 182.7 milyon TL’ye İsviçre merkezli True Value Capital Partners’a sattı. Satış anlaşmasına göre 825 milyon TL şirket değeri üzerinden borç ve nakit düzenlemeleri yapıldıktan sonra 375 milyon TL hisse değeri karşılığında devir gerçekleştirdi. Sabancı’nın geçtiğimiz hafta yaptığı Temsa operasyonunda bu ilk değildi. Rekabet Kurumu’na başvuran Temsa, iş makinaları birimindeki hisselerini de satış için görüşmelere başladı.

2014’te Marubeni ortak olmuştu

Bilindiği üzere Sabancı Holding, 2014'te Temsa İş Makinaları şirketinin de yüzde 49'unu satmak düğmeye basmıştı. O dönem Credit Suisse ile anlaşan Temsa’nın bu birimiyle Japonya'dan Sumitomo, Bayraktar Holding ilgilenmiş ancak hisseleri Marubeni Corp almıştı. İşte o kalan yüzde 51’lik hisse için Sabancı Holding ve Marubeni tekrar masaya oturdu ve gerekli işlemler için resmi kurumlara başvurdu. Anlaşma sağlanırsa Sabancı, Temsa İş Makinaları’ndan çıkacak ve tüm hisseler Japon Marubeni’ye geçecek. Dünyanın da sayılı büyük şirketlerinden biri olan Marubeni, 40 bin çalışana sahip. Japonya’da Sogo Shosha adı verilen genel ticaret şirketleri arasında ise Marubeni, ilk 5 arasında yer alıyor.

Temsa İş Makinaları ise 1983 yılında başlayan Komatsu distribütörlüğü, 36 yıldır sürdürüyor. İki ortağın bu iş birliği Türkiye’nin en uzun distribütörlük anlaşması unvanına sahip.

KORDSA ile ABD’den 1 yılda 3 şirket aldı

Temsa’dan tam anlamıyla çıkış yapan Sabancı, Kordsa ile büyümesini de sürdürüyor. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında çeşitli yatırım kararı alan Kordsa, 2018 Temmuz ayında uzay ve havacılık endüstrisine ileri kompozit malzemeler sağlayan ABD’li Fabric Development, Textile Products ile bir başka ABD’li Advanced Honeycomb Technologies şirketlerini satın almıştı. Bu iki şirket ile yetinmeyen Sabancı’nın Kordsa şirketi bu yılın başında da bir başka ABD’li Axiom Materials’ı 181 milyon doları şirket değeri üzerinden yaklaşık yüzde 96’lık hissesini satın almak için sözleşme imzaladığını duyurmuştu.

Sabancı özetle Toyotasa ile başlattığı otomotivden çıkış sürecine Temsa’yı da ekledi, Kordsa ile küresel yolcuğunu sürdürme kararı aldı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar