SAHA İstanbul Sakarya'da kümelenecek

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul) savunma ve havacılık alanında faaliyet gösteren firmalar tarafından en son kurulan derneklerden biri. Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD), Ostim Savunma ve Havacılık Kümelenmesi Derneği (OSSA), Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği, Bursa Uzay Havacılık ve Savunma (UHS) Kümelenmesi Derneği ve Eskişehir Havacılık Kümelenmesi gibi savunma ve havacılık alanında faaliyet gösterecek. Yeni bir kümelenme modeli. Etki alanı çok büyük ve Sakarya’yı da yakından ilgilendiriyor.

Savunma, havacılık, otomotiv ve uzay endüstrisinde İstanbul ve çevresinde faaliyet gösteren firmaların bir araya gelerek 2015 yılında kurdukları SAHA İstanbul, yeni strateji ve yapılanma ile Sakarya’da kümelenmeyi planlıyor. Bu süreçte Sakarya Makine İmalatçıları Birliği (SAMİB) ile işbirliği yapacak.

Büyük hedefleri var. Başta savunma ve havacılık olmak üzere, uzay, otomotiv, raylı taşıtlar ve enerji gibi stratejik sektörlerde yeni ve milli üretimler yaparak Türkiye’nin dışa bağımlılığına son vermeyi ve bu sektörlerde Türkiye’nin dünyada söz sahibi olmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

SAHA İstanbul savunma, havacılık ve uzay sektöründe cihaz-malzeme, havacılık teknolojileri üreticilerinin, üretimde verimlilik, tanıtım, pazarlama ve markalaşma alanlarını içine alan tüm konularda ihtiyacı olan hizmetleri kümelenme faaliyetleri yürüterek gerçekleştirecek.

SAHA İstanbul’un elindeki verilere göre İstanbul çevresi 150 milyon metrekare sanayi alanı, 2 milyon endüstriyel çalışanı, 80 binden fazla sanayi işletmesi, 54 tersanesi ve limanları, 50’den fazla üniversitesi, teknopark ve yüzlerce Ar-Ge merkezi, THY bakım merkezi, Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi (HABOM) ve havaalanları ile Türkiye ekonomisinin yüzde 50’sini, ihracatının da yüzde 34’ünü üretiyor.

Sakarya bu dev pazarın hemen yanı başında. İstanbul’a 1 saatlik mesafedeki Sakarya için bu büyük bir güç ve büyük bir pazar.

Yaklaşık 2 yıl önce yazdığım bir yazıda, Sakarya’nın Marmara Bölgesi'nin yeni yatırım havzası olarak planlandığını ve yakın bir zamanda da adeta İstanbul’un bir ilçesi haline geleceğini belirtmiştim. Ve bugün mevcut gelişmelere baktığımızda Sakarya’nın bu sürece doğru hızla ilerlediğini görüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016