Şahenk, İspanya’daki gözde otelini 210 milyon euroya satıyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Son dönemin adından en fazla bahsettiren iş adamı Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, yurtdışındaki en önemli yatırımlarından biri olan İspanya’daki oteli satıyor. 2016’da başkent Madrid’teki 5 yıldızlı Magna Villa’yı 180 milyon euroya satın alan Şahenk, aradan geçen yılın ardından şimdi de devretmeye hazırlanıyor. Şahenk satış için Mekdikalı gayrimenkul şirketi RLH Properties ile görüşmeleri tamamlamak üzere. Meksika Borsası’nda hisseleri işlem gören RLH, satış görüşmelerini onayladı. Borsaya açıklamada bulunan RLH, bağlayıcı anlaşmanın henüz imzalanmadığını ancak Hotel Villa Magna’nın şu andaki sahipleri olan Ferit Şahenk ile özel olarak müzakerede olduklarını bildirdi.

RLH’nin Doğuş Grubu’na ait Hotel Villa Magna için de 210 milyon euro civarında bir bütçe ayırdığı kaydediliyor.

İSPANYA’DAKİ EN PAHALI OTEL OLDU

Hatırlayacağınız üzere DÜNYA Gazetesi’nin 2016’da ilk kez duyurduğu haberde Şahenk’in yaptığı satın almanın İspanya’da büyük yankı uyandırdığını belirtmiştik. Haberde İspanya’da o yılın ilk yarısında yapılan turizm yatırımlarının 1 milyar 30 milyon euro olduğu, tek başına Şahenk’in bu rakamda yüzde 18’lik paya sahip olduğu vurgulamıştık. Haberimizde Şahenk’in İspanyol turizmine en fazla yatırım yapan iş adamı olduğunu, ikinci sırada yer alan Suudi Kraliyet Ailesi’nin ise Doğuş’un oldukça gerisinde kaldığını, 90 milyon euroya Barcelona’daki Hotell Pullman Barcelona Skipper adlı oteli satın aldığını belirtmiştik.

Peki Şahenk’in bu satışı ne anlama geliyor?

Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz aylarda Doğuş’un Avrupa’daki bazı otelleri vitrine çıkardığı iddia edilmişti. Bu satış tamamlanırsa bu konuda atılmış ilk adım olacak. Bu satışı ilginç kılan bir başka gelişme ise 150 odaya sahip otelin bedeli. Oda başına 1.4 milyon euroya mal lan bu satış Hotel Villa Magna’yı İspanya’nın en değerli oteli haline getiriyor. Ayrıca 2 yılda 30 milyon euroluk bir satış getirisi Şahenk’in kısa süredeki karı.

EURODA 30, TL’DE 750 MİLYON KAZANDI

Hatırlatmakta fayda var. Şahenk, 2016’da 180 milyon euro ödemişti. O dönem euro-TL kurunu 3.2 olarak değerlendirirsek 570 milyon liraya tekabul ediyordu. Şu anda ise fiyat 1.3 milyar liraya yaklaşıyor. TL bazında ise aradaki fark neredeyse 750 milyon liraya çıkıyor.

Gelelim oteli satın alan Meksikalı RLH Properties’e...

Meksikalı milyoner Allen Sangies-Krause’nin yönettiği RLH, Latin Amerika’da otelcilik yatırımlarıyla dikkat çekiyor. İspanyol Kralı Juan Carlos ile oldukça yakın olan Meksikalı işadamı, eski bir bankacı. Goldman Sachs’ta uzun yıllar üst yönetimde yer alan Allen Sangies-Krause, ayrıca BK Partners adlı fornun da Yönetim Kurulu Başkanı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar