Şallı’nın ‘Ebru’suna Suudiler’den yatırım

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Ebru Şallı’nın modellikle başlayan kariyer yolculuğu şimdilerde iş dünyasıyla sürüyor. Şallı’nın hikayesini dinlediğimde aklıma dünyanın kendi kendine milyoner olan ilk kadını Sarah Breedlove geliyor.

Önce Breedlove’ı anlatayım kısaca…

1867’de doğan Breedlove çamaşırhanede uzun süre çalışmış. İş yerindeki buhar ve stres saçlarının dökülmesine neden olmuş. Ardından doğal karışımlarla ‘Madam C. J. Walker’ markasıyla bilinen saç koruma ürünlerini çıkarmış. İşte Ebru Şallı ile Sarah Breedlove’un öyküsündeki benzerlik bundan sonra başlıyor. Doğadaki ürünleri bakım setine dönüştüren Breedlove, o zaman pek bilinmeyen kapıdan satışa yönelmiş. Avon ile birlikte bu işe giren ilk marka olmuş.

Ebru Şallı iş hayatındaki başarısını ‘teklif alan değil veren, planlarını hayata geçirmek için kapı kapı dolaşarak yaptığını’ anlatıyor.

1995’te Queen of Turkey yarışmasında birinci seçildikten sonra Türk magazin basınının bir anda ilgisini çeken Ebru Şallı’nın hayatını ilk çocuğu değiştiriyor. Şu an 14 yaşında olan Beren adlı çocuğunun doğumunu beklediği sırada pilates ile tanışan Ebru Şallı, ABD’nin bu konuda en iyi uzmanlarından ders alıyor. Ardından eğitimini almak için ABD’ye gidiyor. 

Türkiye, pilatesi ondan öğrendi

Hayatımızda çok az kişi marka yaratabiliyor. Bunun da çok daha azı yeni bir akım veya sektör oluşturuyor. İşte Ebru Şallı, pek yaygın olmayan pilatesi Türkiye’de tanıtan kişi olarak ekranlarda boy gösteriyor. “Sağlıklı yaşamı önceliğim haline getirdim” diyen Şallı, önce kendine has pilates ekipmanları ürettiriyor. Ardından “Neden kendi markanı oluşturmuyorsun” sorusuyla karşılaşınca bu işe girmeye karar veriyor. İnternetin ve teknolojinin yaygınlaştığı şu günlerde talebin düştüğü DVD işine giriyor Şallı... "Pilates eğitimini DVD’ye döndürmeye karar verdim. Kimilerine göre başarısız bir girişim olacaktı ancak ilk DVD 100 binden fazla sattı” diye özetliyor Şallı…

DVD satışı 500 bini geçti

Şallı, şu ana kadar 10 DVD çıkardı. Yenisi yolda. 5 tane de kitap yazdı. Beyazperdede gişe rekorları kıran filmlerle başa baş giden bir satış yakalamış DVD'de... Şu ana kadar 500 binden fazla satmış DVD’ler.

“Ardından kozmetik ürünlere yöneldim” diyen Şallı, “Ebruli markasıyla 5 farklı ürün geliştirdik. Çoğu günü laboratuvarlarda geçen 1 yıl çalıştık ürün gelişimi için. Türkiye'de ilk ürünlerdi bunlar. Avokadodan şampuan ürettik. Kanser hastalarının, çocukların kullanabileceği bir şampuan oldu. Tamamen doğal ürünlerle imal edilmiş el ve yüz kremleri geldi. Türkiye’nin en önemli perakende firmalarından Koton ile pilates ve spor kıyafetleri üretmeye başladık. Haftanın iki günü de orada çalıştım. Derken yaptığımız iş büyüyünce kendi mağazamızı kurmaya karar verdik” diye anlatıyor.

8 ay önce Suudi Arabistan’dan gelen bir e-mail, bu karara neden oldu. Suudi Arabistan’ın önemli yatırımcılarından Amira Othman Trading Est adlı şirketten gelen e-mailde “Birlikte çalışalım” diye yazıyordu.

İlk mağaza Cevahir’de

Sohbetimize bir aile şirketi olan Suudi firmanın 3 üyesi de katılıyor. 2'si kız 3 kardeşin yönettiği şirketin sözcüsü Samira Al Othman Yousuf Aladdini, “Suudi Arabistan’da Ebru Şallı’nın ürünlerini kullanan kadınlarla karşılaştık. Oldukça yaygındı ve kadınlarımız memnundu.

Araştırınca karşımıza hem güzel hem de zeki bir kadın çıktı” diyor ve “Maşallah”ı ekliyor. “Biz de kendileriyle görüştük ve bunu perakendeyle buluşturalım. Bir zincir mağaza kuralım” diye teklif getirdik. Ebru Şallı, “Gelen teklifin ciddiyetinden etkilenmiştim. Anlaştık ve ilk mağaza için çalışmalara başladık” diyor. “Ebru” adıyla kurulacak ilk mağazanın adresi Arap turistlerin alışveriş için en sık uğradığı yerlerden biri olan Cevahir AVM oluyor. “Şubat ayında ilk Ebru mağazamızı açacağız” diyen Şallı, “Burada detoks ürünler, özel içecekler, giyim, kozmetik, parfüm gibi ürünler de olacak. 2018 hedefimiz 20 mağazaya ulaşmak. Ardından Körfez Bölgesi gelecek” diye konuşuyor.

Sözü bu kez şirketin Proje Müdürü Jamal Othman Aladdini  alıyor: “Türkiye’den sonra planımız Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad. Ardından sırasıyla Bahreyn, Dubai, Kuveyt gelecek.”

İki tarafın hedefinde de 5 yılda Ebru mağazalarının sayısını 100’e ulaştırmak var. Özellikle Körfez’de kadınların ‘wellness’ yani ‘iyi yaşam’ ile sağlıklı bakım ürünlerine ayırdıkları paraları duyunca planların daha kısa sürede hayata geçeceği aşikar…

Türkiye’ye pilatesi sevdiren Ebru Şallı, yeni bir pazarın doğmasına katkı sağladı. Hemen hemen İstanbul’un her semtinde pilates kursları, ekipman satışı yapan dükkanları bulmak çok kolay hale geldi. Türkiye’nin önde gelen holdingleri de bu pazara henüz girmişken, Şallı, DVD ve kitaplarını Arapça’ya çevirerek Körfez Bölgesi’nde yayınlayacak.

Yazar, sporcu, model, televizyoncu... 

Ebru Şallı ismini yakın zamanda iş dünyasında daha sık duyacağımızı söyleyince Suudi ortakları “önce Maşallah, ardından İnşallah” diyor…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar