Seçim döneminde dolar ve borsa

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Bir önceki yazımdan sonra piyasalarda oldukça olumsuz gelişmeler oldu. Yazımda faizlerin yükselmeye devam edeceğini banka ve şirketlerin borçlanma maliyetlerinin artacağını belirtmiştim. Faizlerde %17’li seviylere gelmiş durumdayız. O zamanki teknik görüntüde doların 4.17-4.23 seviyesine çıkacabileceğini endekste ise 110 bin bölgesinin görülebileceğini yazmıştım. https://www.dunya.com/kose-yazisi/trump-yine-sahnede-dolartl-zirvede/408793

Ortada erken seçim diye bir senaryo yokken bunun ortaya çıkması piyasalar için oldukça olumsuz oldu. Kurda 4.50 seviyesi görülürken borsada 98 bin bölgesine geri geldik. Aslında 25 Aralık 2017’de yazdığım en kötü senaryoda 4.50 seviyesinin yıl içinde görüleceğini belirtmiştim. Güney Afrika, Rusya, Meksika, Brezilya, Arjantin ve Türkiye’nin içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde yaşanan siyasi gelişmeleri piyasaları her zaman olumsuz etkilemiştir. https://www.dunya.com/kose-yazisi/2018de-borsa-ve-dolarda-bizi-neler-bekliyor/395685

Peki önümüzdeki dönemde kur ve borsada nasıl bir görüntü olacak ?

Öncelikle makro tarafta sıkıntıların başladığını söyleyerek başlayayım. Özellikle dolardaki yükseliş bir çok datayı olumsuz etkiliyor. Enflasyona olan etkisinin dışında Türkiye’nin dış borcuna bir parantez açmak gerekiyor. Son kur hareketi reel sektör net döviz borcunu 167 milyar TL artırdı. 1 yıl içinde ödenmesi gereken borç 200 milyar dolar. 1 Ocak itibarıyla 605 milyar TL değerinde olan dış borcumuz 18 Mayıs itibarıyla 718 milyar TL tutarında. Borçların GSYH oranı ise 2001 krizi seviyesinin üzerine çıkmış durumda.

Sonuçları daha ağır olmadan bunun önleminin alınması gerekiyor. Kurdaki yükselişin önüne geçmek için Merkez Bankası’nın ciddi bir faiz artışı yapması gerekiyor. Geçtiğimiz hafta yapılan Erdoğan ve Çetinkaya görüşmesi sonrası bir hamle gelecek beklentisi ile dolarda sert aşağı hareket görülmüş, hamle gelmeyince kur yeniden yükselmişti. Siyasi cephenin faizleri indireceğiz söylemleri devam ettiği sürece kurdaki yükseliş maalesef durmayacaktır. Eğer bunun önüne geçemezsek sonuçları tahmin edilenden daha kötü olacaktır.

Teknik seviyelere gelecek olursak;

Kur tarafında kısa vadeli destek 4.44 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde 4.52 ve 4.65 bölgeleri yeni zirve olabilir. Merkez Bankası’ndan gelecek faiz hamlesi eğer piyasayı tatmin edecek düzeyde olursa, 4.37 ve 4.20 bölgelerine doğru bir düzeltme görme ihtimali oldukça yüksek.

BİST tarafında ise kısa vadeli bir tepki yükselişi olabileceğini düşünüyorum. Ancak teknik olarak 103500 seviyesinin geçilmesi gerekiyor. Bu seviyenin üzerinde kapanış yaparsak 105-106 bölgesi ilk etap sonrasında 108 bin görülebilir. 101500 ve 99 bin bölgesi ise 102 bin bölgesinden yapılacak alımlar için stop seviyesi olmalıdır. Endekte 99 bin bölgesinin altında yeni dip seviyesinin 88-93 bölgesinde olacağını düşünüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017