Sevdiğiniz işi mi yapacaksınız? Yaptığınız işi mi seveceksiniz?

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Muhammed Satılmış

Zor ama hayati bir soru. Çünkü ne yaparsak yapalım işimiz hayatımızın çok önemli bir parçası oluyor. Tanıdığım başarılı bir muhasebe müdürü mesleğinin 25. yılında, “ben aslında muhasebeci olmamalıydım” dedi. Ne kadar büyük bir acı ve kayıp siz hayal edin. Nasıl geçti o 25 yıl diye düşündüm. En iyi ihtimalle sürekli kendini motive ederek, daha doğrusu kandırarak…

Lisede bir arkadaşım mühendislik fakültesi için sınavlara hazırlanıyor ve bir yandan da, “hayalimde uluslar ilişkiler okumak var” diye hayıflanıyordu. Daha sonra maalesef bir mühendislik bölümünü kazandı, hem de iyi bir üniversitede. Nedeni, anne ve babasıydı, öyle istiyorlardı. Bahsettiğim okul bir fen lisesiydi, bu liselerden o yıllardaki tabiriyle “sözelci” çıkmazdı, arkadaşımın yaşadığı gibi. Ben daha şanslıydım galiba, işletme bölümünü kazandım, bende de durum benzerdi, ailemin etkisiyle bu tercihte bulundum.

Üniversitelerde bazı etkinlikler için genç arkadaşlarıma tecrübelerimden ve iş hayatından bahsetmem için konuşmacı olarak aldığım davetlerde, paylaştığım konulardan birisi, “doğru işi” bulmak.

Bazı hususlar:

- Ortalamada yaptığınız işi yüzde yüz sevmeyeceksiniz. Büyük oranda olması yeterli.

- İş değişikliklerinde esnek olmalısınız, iş hayatının ilk 5-10 yılı içinde yönünüz belli olmalı, istisnai değişiklikler yine de olabilir.

- İş ve kurum değiştirirken korkmayın, hesaplı risk alınabilir.

Yaptığımız işi değerlendirmede bakış açısı da önemli bir role sahip.

Ben bisküvi üretiyorum” yerine “İnsanların güvenle tüketebileceği bisküvi üretiyorum” demek mümkün.

Şirketimde sayısız toplantıya katılıyorum” yerine “ Katıldığım toplantılarda bazı katkılarımın birilerinin hayatında önemli değişikliklere neden olabileceğine inanıyorum, paylaşmayı seviyorum” diye düşünmek insanı daha çok mutlu ediyor ve işine bağlılığını artırıyor.

Stephen Covey’in Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı adlı kitabında şöyle bir hikaye yer alır: Ortaçağda bir katedral inşaatında çalışan iki adama ne yaptıklarını soruyorlar. Birinci adam, “taşları dikdörtgen bloklar haline getiriyorum”, diye cevap veriyor. Ancak ikinci adam ellerini gökyüzüne kaldırıyor ve “Ben bir katedral inşa ediyorum!..” diye cevap veriyor.

Soruya cevap, sevdiğiniz işi yapmalısınız, sevdiğiniz işi yapmanın yolu, yaptığınız işi sevmektir.

"Harika işler yapabilmenin tek yolu yaptığın işi sevmektir"

Steve Jobs

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024