Şimdi beklenen, “demokrasi, değişim reform”

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

AK Parti 3. Olağanüstü Kurultayı'nda, Cumhurbaşkanı Erdoğan 998 gün sonra ayrıldığı partisinin genel başkanlığına yeniden seçilirken, kongrenin yapıldığı salonda ve salon dışında dev ekranlarda yurdun çeşitli yerlerinden gelmiş 50 bin, teveziyonlarda milyonlarca kişi bu kongreyi izledi. Bu kongre ile AK Parti’de, ikinci Erdoğan dönemi başlamış oldu. Parti yönetiminde bazı yenilenmeler gerçekleşti. Hükümette yeni değişmeler beklentisi gündeme geldi.

Recep Tayyip Erdoğan’ın bin 370 delegenin imzası ile tek başkan adayı olarak katıldığı kurultay, “Gelenekten geleceğe – demokrasi, değişim ve reform" mottosu esasıyla gerçekleştirildi. Kongre salonunda “Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek! Yürüyeceksin, gençler senin arkanda! FETO, PKK, DEAŞ topunuz gelin!” solaganı sık sık tekrarlandı. 15 Temmuz Demokrasi Marşı da çalındı.

Başbakan Yıldırım yaptığı konuşmada, terörle mücadelenin istiklal ve istikbal meselemiz olduğunu belirterek, bu konuda mücadelenin kararlılıkla süreceğini söyledi. Yeni dönemde milletle ele ele vererek daha büyük hizmetler vereceklerine inandığını belirtip, 2023 hedefleri ve 2053, 2071 vizyonları için bugünden yarını hazırlayacağız dedi. “Gençliği kazanan geleceği kazanır” görüşünü belirttikten sonra, “Gururla taşıdığım AK Parti Genel Başkanlığı görevini Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a devretmenin grurunu taşyorum” diyerek konuşmasını tamamladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Şimdi hedefimiz yıl sonuna kadar teşkilat yapısında yenilenmeye gitmektir. Seçilme yaşını 18’e düşürürken bunu laf olsun kağıt üzerinde kalsın diye yapmadık. Bu kongremizden başlayarak her seçimde her kademede gençlerimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz. 15-24 aralığındaki genç kadrolar il ilçe ve belde teşkilatlarında yer almasını diliyorum”diyerek parti teşkilat yapısındaki değişimi ortaya koydu. Cumhurbaşkanı 6 aylık yol haritasını yakında halkımızla paylaşacağı düşüncesini ortaya koydu. Demokraside ve ekonomide Türkiye’yi geliştirecek reformları gündeme alacaklarını söyledi. Hanımlar siyasetin asli unsuru haline gelmiştir diyerek onlara parti teşkilatında verdiği önemi duyurdu.

Dış politika konusuna değinirken, “Reformlarımızın çıpası olarak gördüğümüz, AB çıpası çıkmaza girmiştir. Biz reformları, AB’nin değil kendimiz için sürdüreceğiz. Bizim tercihimiz her şeye rağmen AB ile yola devam etmektir. Burada karar verecek olan AB’dir, diyerek bu konuya noktayı koydu. ABD’den de terör örgütleriyle işbirliğini kesmesini istedi. Diplomasiden uzak açık ifadeler kullandı. PYD, FETÖ ve PKK ile mücadelenin süreceğini KHK döneminin bu nedenle süreceğini belirtti. Ekonomik ve demokratik reformların süreceğini belirtirken orta gelir ve orta demokrasi tuzağından çıkmanın düzenlemesini yapacaklarını da açıkladı.

Şimdi 6 aylık dönemdeki yol haritasında yer alacak reformların söylendiği gibi değişim ve demokrasi açısından neler içereceğini göreceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar