'Şimdi Diyarbakır’a Gitme Zamanı'

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan mahir.solmaz@dunya.com

Diyarbakır Valiliği’nin koordinasyonu ve Diyarbakır Turizm Platformu’nun organizasyonu ile Türkiye'nin önemli tur operatörleri iki günlük program çerçevesinde Diyarbakır’da bir araya geldi. Çok gerekli bir organizasyondu… Çünkü Diyarbakır’ın üzerindeki bu negatif algıyı, şehrimiz kesinlikle hak etmiyor. Diyarbakır herkesin görmesi gereken bir tarihe, bir doğaya ve bir misafirperverliğe sahip. Açıkçası bu organizasyon beni biraz tedirgin ediyordu. Toplantıdan ne sonuç çıkacak merak içindeydim. Ama endişelerim yersiz çıktı.
Program çerçevesinde ilk gün gelen konuklara Diyarbakır'ın tarihi ve turistik mekanlarının bir kısmı gezdirildi. İkinci gün ise Diyarbakır'ın turzim poatnsiyeli ve GAP turlarına Diyarbakır'ın dahil edilmesi ve tur operatörlerinin beklentileri ile ilgili görüşler değerlendirildi. Baştan sona heyacan içinde takip ettiğim bir program oldu.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy'un birlik ve beraberlik mesajları çok anlamlı ve önemliydi. Ulusoy'un temmuz ayında hayata geçirmeyi planladığı "Kucaklaşma Turları" projesinin can bulması Diyarbakır ve bölge turizmin gelişme göstermesinde etkili olacaktır. Yine Başaran Ulusoy, gelecek yıl mart ayında gerçekleştirecekleri İnanç Sempozyumu’nun 6'ncısını Diyarbakır'da yapacaklarını söyledi. Bu sempozyuma bine yakın yabancı katılımcı iştirak ediyor. Başaran Ulusoy'un en anlamlı cümlelerinden biri de sloganı ile başlattığı başka bir kampanya oldu. Slogan; “Şimdi Diyarbakır'a Gitme Zamanı”… Ayrıca yine “Bizim için Diyarbakır neyse Trabzon odur” söylemi de yerini bulan cümlelerden, açıklamalardan birisi oldu.

ANI Tour Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal, kente geldikten sonra yaşadığı şaşkınlığı ifade eden bir konuşama yaptı. Hemen Dyiarbakır'a tur başlatılması konusunda talimat verdiğini söyledi.

Değinmek istediğim ve özellikle altını çizmek istediğim bir konu da, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar'ın yaptığı konuşmadaki birkaç cümlesi... Ahmet Sayar’ın, "Biz turizmi ekonomi olarak görmüyoruz, turist bizim için, konuktur, misafirdir" cümlesi bende ayrı ve farklı bir yer buldu. Çünkü gerçek anlamda Diyarbakır misafirine karşı böyle yaşayan bir kent. Kaldı ki ben 14 yıldır bu şehirde yaşayan birisi olarak bu misafirperverliği bu konukseverliği her şekilde hala daha yaşıyorum, yaşatılıyorum.

Diyarbakır adına çok anlamlı, tur operatörlerinin beklentilerini dile getirdikleri güzel ve şehre çok şey katacak bir organizasyon oldu. Programın soru cevap kısmında ise Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’un her konuşmacının, her tur operatörünün sorularını tek tek not alması takdire şayandı. Çözümü konusunda gereken adımların atılacağı konusunda hiç şüphem yok. Emek veren herkese emeği geçen her kuruma sonsuz teşekkürler…

İçerden biri olarak, yapılan haksızlığın boyutunu iyi bilen birisi olarak; Başaran Ulusoy'un çağrısına herkesin kulak vermesini temenni ediyorum: ŞİMDİ DİYARBAKIR'A GİTME ZAMANI!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar