Sınai mülkiyet haklarına yüzde 50 teşvik

Betül YARDIMCI
Betül YARDIMCI MARKA-PATENT betul.yardimci@grupofis.com

Son yıllarda, ülke ekonomisinin, sosyal ihtiyaçlarının belirlenmesinde ve ihtiyaçların karşılanmasında işletmelerin payını ve etkinliğini artırmak için devlet destekleri/teşvikleri şüphesiz günümüzde önemli bir uygulama haline geldi. Özellikle sınai mülkiyet hakları konusunda zayıf olan toplumsal bilincin artması, tescile olan önemi de ortaya çıkarıyor. Öyle ki özellikle Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB gibi kurumlar sınai mülkiyet alanında firmalara pek çok teşvik/destek imkânı veriyor.

Bu durum her ne kadar önemli hale gelse dahi Türkiye genelinde hala markalarını tescil ettirmeden kullanan firmalar var, hatta markalarını Türkiye genelinde tescil ettirip uluslararası bir dünya markası olduğunu düşünen şirket sahipleri mevcut. Sözüm meclisten dışarı ancak, bize sunulan imkânların farkına varma zamanımız geldi de geçiyor. İşte bizi teşvik eden bize destek olan büyük fırsatlar.

BU TEŞVİKLER NE İÇİN?

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin pazar payını artırmak, rekabet edebilme güçlerini ve bununla birlikte ürün/hizmet katma değer seviyesini yükseltmek adına işletmelerin kalkınmasına katkıda bulunuyor.

TEŞVİKLERDEN FAYDALANAN İŞLETMELER NELERE SAHİP OLUYOR?

Hemen hemen tüm teşvikler/destekler sayesinde işletmeler, ekonomik gelişmelere uyum sağlayarak sanayide uygun entegrasyonu gerçekleştirme imkanına sahip oluyorlar. İhracattaki pazar paylarını artırmaları, araştırma-geliştirime, yenilik ve iş birliği faaliyetlerini desteklemeleri, inovasyon süreçlerini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmeleri de kuşkusuz kaçınılmaz oluyor.

TEŞVİKLERİN EN BÜYÜK ROLÜ İSE;

İşletmelerin ihracattaki paylarını artırarak, Türk ürünlerinin uluslararası pazarlara tanıtılmasını ve özellikle yerli markaların uluslararası arenada yer almasını sağlıyor. Bununla birlikte işletmelerin küreselleşen ekonomik yapıya entegre edilmesinde büyük rol oynuyor.

KOSGEB DESTEKLERİ

Bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikirlere sahip KOBİ ve girişimcilerin geliştirilmesi, AR-GE kapasitelerinin artırılması, inovatif faaliyetlerinin desteklenmesi, kaliteli ve verimli mal/hizmet üretimlerinin sağlanması, yurt dışı ve yurt içi pazar paylarının artırılması, sınai mülkiyet hakları bilincinin ve farkındalığın geliştirilmesi ile geri ödemesiz/ödemeli hibe programları işletmelere sunuluyor.

KOSGEB Genel Destek Programı
Sınai ve Mülkiyet Hakları Desteği kapsamında
İşletmelerin Türk Patent Enstitüsü (TPE) veya muadili yurt dışı kurum/kuruluşlardan;
Patent Belgesi,
Faydalı Model Belgesi,
Endüstriyel Tasarım Tescili Belgesi,
Entegre Devre Topografyaları Tescil Belgesi,

almak için başvuru yapılan kurum/kuruluşlara yaptığı ödemeler ve TPE'den alınan belgeler için patent vekili giderleri ile,

Türk Patent Enstitüsü (TPE), muadili yurt dışı kurum/kuruluşlardan alacakları Marka Tescil Belgeleri için başvuru yapılan kurum/kuruluşlara yaptığı ödemelere destek verilmektedir. Önemli bir nokta ise; yurt dışı marka tescil desteğinden faydalanmak için yurt içi marka tescil belgesine sahip olmak gerekmektedir.

DESTEK TUTARI NE KADAR?

Program süresince desteğin üst limiti 20.000 (yirmi bin) TL'dir.

*Bu destek çerçevesinde KDV hariç meblağ üzerinden 1. ve 2. bölgelere %50, 3. 4. 5. 6. bölgelere ise %60 oranında karşılıksız hibe veriliyor.

KOSGEB Genel Destek Programı Sınai Mülkiyet Hakları Desteği'nden proje yazılımı gerçekleştirilmeden faydalanmak mümkün. Sadece KOSGEB veri tabanına kayıt olma ve diğer koşulların sağlanması ile söz konusu destekten faydalanmak oldukça kolay.Bununla birlikte, yurt içi fuar desteği, yurt dışı fuar desteği, tanıtım desteği, nitelikli eleman istihdam desteği, eğitim desteği, danışmanlık desteği gibi desteklerden hibe almak, işletmelerin tanıtım ve pazarlama kapasitelerini yükseltecek, rekabet edilebilirlik seviyelerini güçlendirecektir.

EKONOMİ BAKANLIĞI

Ekonomi Bakanlığı nezdinde, özellikle şirketlerin ihracat kapasitelerini artırmaları ve yerli ürün üretiminin, yerli markaların uluslararası platformlara taşınması konusunda bir takım destek programları mevcut. Türkiye'de sınai ve/veya ticari faaliyette bulunan şirketler Bakanlığın sunmuş olduğu desteklerden faydalanabiliyor. Bu doğrultuda özellikle yurt dışı marka tescil desteğine dikkat çekmeden geçemeyeceğim. Sınai mülkiyet hakları alanında yurt dışı marka başvurusunda bulunan pek çok firma var ancak durumdan haberdar olan bir o kadar da az firma var.Birçok ülkede tescil ettirmek istediğiniz markanızın hizmet bedeli şirketiniz tarafından karşılansa da bu ödemeyi daha yumuşatıcı hale getiren, Ekonomi Bakanlığı'nın destek/teşvik programı anında devreye giriyor. İşte o zaman siz rahat bir nefes almaya başlıyorsunuz. 2010/6 sayılı Tebliğ'de Yurt Dışı Marka Tescil Faaliyetlerinin Desteklenmesi, çok sayıdaki şirketin yurt dışı marka tescil belgesi işlemlerinde harcamış olduğu tutarın yaklaşık %50'sini geri almasını sağlıyor. Üstelik bunun için çok büyük projeler yazmanız da gerekmiyor. Sadece istenilen doğrultuda dosya hazırlamanız yeterli oluyor. Tıpkı bir yemek tarifi gibi tüm malzemeleri hazırlıyorsunuz, ardından birleştirip fırına veriyorsunuz ve sonrasında da afiyetle yiyorsunuz.

DESTEK TUTARI NE KADAR?

Şirketlerin yurt içi marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri, %50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Dolar'ına kadar destekleniyor. Destekten faydalanmak için herhangi bir İhracatçı Birliği'ne üye olunması şartı aranıyor. Desteğin yürütülmesi, istenilen bilgi ve belgelerin dosyalanması ve üyesi olunan İhracatçı Birliği'ne teslim edilmesi ile sağlanıyor.

Özetleyecek olursak, sınai mülkiyet haklarının korunmasına yönelik yaptığınız işlemler sonucu, aldığınız hizmetlerin bedellerinin bir bölümünü sizlere sunulan teşvikler ile geri alabilirsiniz. Böylece hem kaliteli bir hizmetten faydalanacak hem de işletmenizin ekonomik döngüsünü tutarlı kılmış olacaksınız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
KOSGEB'ten destek 25 Nisan 2016