Sınırdan öncelikli geçiş kuralları belirlendi

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Sayın DÜNYA okurları, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (YKS) sahibi şirketlerin avantajlarını zaman zaman bu köşede belirtiyorum. Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği’nde belirtilen hükümlere dayanılarak Gümrükler Genel Müdürlüğü bir genelge yayımladı.

01.06.2019 tarihi itibarıyla Kapıkule Gümrük Müdürlüğü’nde; izinli gönderici yetkisine sahip firmaların, kendi tesislerinden veya ihracatta yerinde gümrükleme sahibi firmaların tesislerinden yapacakları taşımalar için öncelikli sınır geçişi uygulaması kuralları şöyle belirlenmiştir.

- Taşımacıların kuralları

Öncelikli geçiş yalnızca izinli göndericilere ait taşıma araçlarının, izinli gönderici yahut ihracatta yerinde gümrükleme kapsamı tesislerden, BS-10 veya BS-11 basitleştirilmiş usul koduyla işlem gören beyannameler konusu eşyanın taşınması için çıkış yapması halinde uygulanır.

Öncelikli geçiş yalnızca Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi (NCTS) kapsamı taşımalarda uygulanır. Asıl sorumlu tarafından tescil edilen T1’e ait kontrol sonucunun A3 olması gerekmekte olup kontrol sonucu A3 olmayan beyanname kapsamında taşıma yapan araca öncelikli geçiş hakkı tanınmayacaktır.

Araç sürücüsü, araç kaydının yapıldığı kontrol noktasında TIR parkı görevlisine izinli gönderici olduğunu beyan edecek ve transit refakat belgesini ibraz edecektir. Kontrol sonucunun olumlu olması halinde araç doğrudan çıkış kapısına en yakın TIR parkına giriş yapacak ve park girişinde pager cihazını alacaktır. Araç sürücüsü çıkış yapmak istediğinde kendisine verilen pager cihazını kioska okutacak ve TIR parkından öncelikli ola-rak çıkış yapabilecektir.

- TIR parkı görevlilerinin kuralları

İzinli gönderici yetkisi kapsamında taşıma yapıldığının beyan edilmesi halinde transit refakat belgesinde bulunan beyanname numarası ile sorgulama yapılacaktır. Sorgu ek-ranına giriş için gerekli kullanıcı adı ve şifresi, ilgili Bölge Müdürlüğü’nce TIR parkı işleticisine iletilecektir. Sorgu sonucunda; Kontrol sonucunun A3 olduğu, Sorgu sonucu gelen plaka numarası ile transit refakat belgesinde yer alan plaka numarası ve fiziki olarak aracın plakasının aynı olduğu, Transit beyannamesinin tescil tarihinin 5 günden daha eski olmadığı, teyit edilecektir. Tüm kontrollerin olumlu olması halinde TIR parkı işleticisinin kendi programından izinli gönderici tente yahut izinli gönderici frigorifik seçeneklerinden uygun olan seçilecek ve önceden aktive edilmiş TIR parkı giriş kartı sürücüye verilecektir. TIR parkı girişinde araç sürücüsüne, izinli göndericiye özel tanımlanmış pager cihazı verilecektir.

Detaylandırılan bu uygulamanın şoförler tarafından iyi algılanmasını ummak isterim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar