Şirketler için akademik altyapı sağlayan 'iş okulu'

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

41 North Business School, uluslararası geçerliliği olan, teknoloji ve inovasyon odaklı bağımsız iş okulu olarak kuruldu. Hedefi, iş liderlerine ve akademisyenlere yönelik teknoloji ve inovasyon odaklı eğitimler vermek.

41 North Business School Kurucu Direktörü Yeliz Kum Ezercan, “Dünyada 3 tip iş idaresi okulu bulunuyor; Bir üniversite bünyesinde faaliyet gösterenler, ticaret veya sanayi odası gibi kurumların kurduğu okullar veya 41 North Business School gibi ‘stand alone’ tabir edilen bağımsız, herhangi bir üniversiteye veya kuruma bağlı olmayan iş okulları. Bağımsız bir iş idaresi okuluyuz ve kendimizi tüm sektörlere ve iş dünyasına hitap eden bir akademik altyapı sağlayıcısı olarak konumluyoruz” sözleri ile tanımlıyor okulu.

41 North Business School’un hedef kitlesini ise deneyimli, sektörlerinde başarılı olarak çalışmış, çağın gerektirdiği yetenekleri yeniden kazanmak veya kendilerini güncellemek amacıyla uygun bir eğitim programı arayan iş dünyası profesyonelleri oluşturuyor. Yeliz Kum Ezercan, 41 North Business School hakkında şu bilgileri veriyor:

İş dünyasının ihtiyaçlarına odaklanıyoruz

“Bugün Endüstri 4.0 dediğimiz, sanayi devriminin de temelinde yer alan nesnelerin interneti, yapay zekâ, büyük veri ve blockchain gibi yeni teknolojiler iş yapış biçimlerini kökten değiştiriyor. Bu teknolojiler toplumsal, siyasal ve finansal açıdan tüm dünyayı yeniden şekillendirdikleri gibi, iş dünyasında oyunun kurallarını da değiştiriyorlar. Şirketler çok hızlı dönüşüyor, buna paralel olarak iş hayatı profesyonellerinden beklediği yetkinlikler de değişiyor. Onların bu değişime ayak uydurabilmeleri için bunu sağlayacak eğitim kurumlarına ihtiyaç var. Üniversiteler ise bu beklenen yetkinliklerin öğretilmesi konusunda değişime kendilerini aynı hızda adapte edemiyorlar. Dünyada iş okulların çıkış noktası da bu ihtiyaç. 41 North Business School sektörler arası bilgi ve deneyim aktarımı, stratejik işbirliği kurma ve liderlik seviyesinde deneyim paylaşımı gibi Türk iş dünyasının ihtiyaçlarından hareketle ortaya çıktı. Bu noktada bir üniversiteye bağlı olmadan hareket edebilen bağımsız bir iş idaresi okulu olmanın avantajı önemli bir fark yaratıyor.”

İnsana yatırım en önemli başarı faktörü

“Pek çok işletme bugün büyümenin hatta hayatta kalmanın sırrının inovasyon olduğunu biliyor. İnovasyon ve yüksek teknolojiyle dijitalleşen dünyadan kaçış yok. Değişime çevik bir yaklaşımla ve hızla uyum gösteren, geleceği isabetli öngörülerle tahmin edebilecek yeni yetkinliklere ve zihinlere sahip şirket kültürleri kazanacak. Bu sıçrama hamlesini gerçekleştirecekler ise iyi eğitim almış, kendisiyle ilgili farkındalığı yüksek, yaratıcılık potansiyelini açığa çıkarabilen, yeni beceriler edinebilen, hızlı adapte olabilen, etki yaratan peşinden giden azimli ve tutkulu liderler. Neler yapılacağını herkes biliyor ancak uygulamada bunun nasıl bir yol haritası ile ve hangi yetkinliğe sahip bir ekiple yapılması gerektiği konusunda kafalar oldukça karışık. Biz önce kişinin kendine, kurumun ise insan kaynağına; özellikle liderlik, yeni beceriler ve zihniyetler noktasında yatırımının en önemli başarı faktörü olduğuna inanıyoruz.”

Eğitimde farklı bir metodoloji

“41 North Business School olarak sunduğumuz bilgi veya içerikle değil, eğitimde kullandığımız metodoloji ile ayrışıyoruz. Zira günümüzde bilgiye pek çok farklı mecradan kolayca erişilebiliyor. Eğitmenin anlattığı, öğrencilerin dinlediği ve zaman zaman söz aldığı veya soru sorduğu geleneksel eğitim sistemi günümüz koşullarında geçerliliğini yitirmiş bir yöntem. Biz kişilerin birbirlerinden öğrendiği, eyleme dayalı bir öğrenme biçimi olan ve “action learning” adı verilen yeni nesil öğrenme tekniğini kullanıyoruz. Uyguladığımız bir diğer teknik İnovasyon Yönetimi programında kullanılan, zihniyetin, düşünce yapısının değişmesini esas alan “oyunlaştırma” yöntemi. Şirketler bu yöntemi, kendi içlerinde inovasyon kültürünü nasıl yaratabileceklerine, nasıl inovatif fikirler nasıl bulabileceklerine dair bir çözüm yöntemi olarak kullanıyor. 41 North Business School olarak bugünün liderlerine ve günün en önemli iş ihtiyaçlarına yönelik bir eğitim müfredatı benimsiyoruz. Bu nedenle ‘geleceğin konuları’ olarak değerlendirilen teknoloji, inovasyon, dijital dönüşüm ve iş hayatında cinsiyet çeşitliliği iş liderliği eğitimlerimizin öncelikli içeriğini oluşturuyor.”

En iyi 10

eğitimden biri Yeliz Kum Ezercan şu bilgileri veriyor: "41 North Business School olarak dünyanın en büyük liderlik enstitüsü Center for Creative Leadership’in Türkiye’deki resmi temsilcisiyiz. CCL’in tescilli markası olan ve 2017 Financial Times sıralamasında yönetici eğitimleri kategorisinde dünyanın en iyi 10 eğitiminden biri olarak seçilen Lead4Success eğitimi Türkçeleştirildi ve 41 North'un kıdemlı eğitmenleri ile CCL onaylı olarak Türkçe verilecek. 41 North Business School olarak teknoloji, inovasyon, dijital dönüşüm ve iş hayatında cinsiyet çeşitliliği ve iş liderliği gibi günümüzün en önemli konularında akademik dünyada kendini kanıtlamış, kendi alanında lider iş okulları ile iş ortaklıklarımız var. The European School of Management and Technology (ESMT Berlin), Grenoble Ecole de Management (Fransa) bunlardan bazıları."

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar