Şirketleri şeffaflaşmaya iten 32 trilyon dolarlık güç

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

İklim Hareketi 100+, 100 şirketi "sistematik kirletici" olarak belirledi. Çünkü bu şirketler, küresel karbon emisyonlarının üçte ikisinden sorumlu; ve eğer bu şirketlerde radikal bir politika değişimi sağlanabilirse, küresel ısınmanın sınırlandırılması da mümkün olabilir.

İklim Hareketi 100+ (Climate Action 100+) 2017 yılında başlatılan bir girişimci hareketi. Amacı, en büyük karbon emisyonu salımına neden olan şirketleri, iklim değişikliğine karşı mücadelede harekete geçirmek.

Girişim kapsamında yer alan 323 yatırımcının kontrol ettiği hisse değeri 32 trilyon dolara ulaşıyor. Bu yatırımcılar; petrol devleri başta olmak üzere, tüm şirketleri yönetimde ve finansman süreçlerinde şeffaf olmaya, karbon emisyonlarını azaltmaya davet ediyor.

Bugün dünya genelinde 100 şirket, küresel sanayi emisyonlarının üçte ikisinden sorumlu durumda. 60'ın üzerinde şirket ise, temiz enerji dönüşümünü başlatmak için önemli bir fırsata sahip.

İklim Hareketi 100+, beş bölgesel organizasyon tarafından koordine ediliyor. Bunlar; Asya İklim Değişikliği Yatırım Grubu (AIGCC); Avustralya ve Yeni Zelanda'yı kapsayan İklim Değişikliği Yatırım Grubu (IGCC); Avrupa'yı kapsayan İklim Değişimi Kurumsal Yatırım Grubu (IIGCC); çok bölgeli Sorumlu Yatırım İlkeleri (PRI); ve Kuzey Amerika merkezli Ceres olarak sıralanıyor.

İklim Hareketi 100+ şunu söylüyor: Şirketler, iklim değişikliğinin işlerini ne boyutta etkileyeceğini hissedarlarına anlatmak zorundalar. Aynı zamanda, yatırım kararı alırken, küresel ısınmayı sınırlayan bir yaklaşım belirlemeliler. Böylece, hissedarlar da, şirketlerin iklim konusundaki tavrı doğrultusunda, destek verip vermeyeceklerine karar verebilecekler.

Başarının iyilikten geçtiğini gösteriyor

Geçtiğimiz aralık ayında, Shell, kısa vadeli iklim hedeflerini açıkladı. Bundan iki ay sonra, BP Plc, yatırımlarının Paris Anlaşması ile ne derece uyum içinde olduğuna dair bilgileri açıklayacağını söyledi.

Ve BP'den yaklaşık bir ay sonra, dünyanın en büyük kömür tedarikçilerinden biri olan Glencore Plc, Paris Anlaşması hedeflerini desteklemek için kömür üretimini düşüreceğini açıkladı. İsviçre merkezli şirket, 2020 yılı itibariyle ‘Paris Anlaşması hedeflerini destekleyen yeni ve uzun dönemli politik ve teknolojik gelişmeleri baz alan emisyon azaltım hedefleri oluşturacağını’ duyurdu.

İklim Hareketi 100+'ın diğer girişimlerden en büyük farkı; sadece iklim değişikliğine neden olanları ortaya çıkartıp, suçlamakla sınırlı kalmayıp, bu şirketlerin farklı ve iyi bir yol seçerek, başarılı olmalarını hedeflemesi.

"İflas edemeyecek kadar büyük"

"Too big to fail" kavramı 2008 finans krizi sırasında iflas etmeleri halinde ekonomiyi çökertecek kadar büyük olan finansal kurumlar için kullanılmıştı. Lehman Brothers gibi bir kurumun iflasının, tüm finansal sistemi ve diğer endüstrileri de beraberinde batıracağı düşünülmüş ve bu kurumlar "iflas edemeyecek kadar büyük" şirketler olarak değerlendirilmişti. İklim Hareketi 100+ de bu kavramdan ilham alarak, 100 şirketi "sistematik kirletici" olarak belirledi. Çünkü bu şirketler, küresel karbon emisyonlarının üçte ikisinden sorumlular; ve eğer bu şirketlerde radikal bir politika değişimi sağlanabilirse, küresel ısınmanın sınırlandırılması da mümkün olabilir. Grubun hedefi de bu; çevresel felaketlerin yol açacağı finansal riskleri azaltmak ve şirketlerin “temiz iş” yapmalarını sağlamak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar