Sıvı takviye edici gıdaların ithalatında GTİP belli oldu

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

2106.90.92.00.00 GTİP’inden beyan edilen, sıvı halde bulunan ve doğrudan tüketilebilen “Takviye edici gıda” isimli eşyanın, laboratuvarda yapılan analizleri sonucu 2202.99.19.00.00 GTİP’inde değerlendirilmesi konusunda eşyanın sınıflandırılmasına ilişkin Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri bağlantısı laboratuvar müdürlüklerinin görüşlerinin Gümrükler Genel Müdürlüğü'nce alındığı anlaşılıyor.

Ancak; eşyanın 21.06 veya 22.02 tarife pozisyonlarında sınıflandırılmasına ilişkin görüş farklılıkları olduğu görülüyor.

Esasen; mevzuat gereği olarak, 21.06 tarife pozisyonunda yer alan ürünler, tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan gıda müstahzarları olup, 21 inci Fasıl Ek Not 4 “Kapsül, tablet, pastil, hap vb. ölçülü dozlar halinde sunulan gıda takviyesi amacıyla kullanılan diğer gıda müstahzarları başka bir yerde belirtilmemiş veya dahil edilmemiş olması kaydıyla 21.06 pozisyonunda sınıflandırılması gerekiyor.

Hatta; 22.03.2016 tarihli Resmi Gazete Gümrük Tarife Cetveli Ek Açıklama Notları Fasıl 22 Meşrubat, Alkollü İçkiler ve Sirke, genel açıklamalarında; “İlaçlar söz konusu olmadıkça, içecek olarak doğrudan tüketilebilen tonik müstahzarlar, küçük miktarlarda, örneğin bir kaşıklık, alınsalar bile, bu fasılda yer alır. İçecek olarak tüketilmeden önce seyreltilmesi gereken alkolsüz tonik müstahzarlar, 22. fasıl dışında kalırlar (genellikle 21.06 pozisyonu).” ifadeleri yer almakta; 2202.90.10 tarife pozisyonuna ilişkin açıklamalarda ise; “04.01 ila 04.04 Pozisyonlarındaki ürünleri veya bu pozisyonlardaki ürünlerden elde edilen katı yağı içermeyenler: Bu alt pozisyon, bu faslın Açıklama Notları Genel Açıklamalar kısmı ikinci paragrafında tanımlanan tonik müstahzarları kapsar. Genellikle gıda katkısı olarak bahsedilen bu alkol içermeyen içecekler, bitki hülasaları bazlı (otlar dahil) olabilirler ve ilave vitamin ve/veya mineraller içerebilirler. Bu tür müstahzarlar genellikle genel sağlık ve sıhhatin muhafazasını sağlamalıdır; bu yüzden 2202 pozisyonu Armonize Sistem İzahnamesi (A) paragrafında bahsedilen, 2202 10 00 alt pozisyonunda yer alan aromalandırılmış veya tatlandırılmış sular ve diğer alkolsüz içeceklerden ayrılırlar.” İfadelerine dikkat çekiliyor..

Tonik ifadesinin de farklı anlamları bulunmakla birlikte; bahse konu eşyanın ana bileşeni olan hidrolize kollajenin proteinin parçalanması sonucunda oluşan amino asitlerden oluştuğu, bu tür amino asitlerden oluşan ürünlerin de vücudun onarımında yer aldığı düşünüldüğünde, burada kullanılan anlamının kuvvet verici, güçlendirici olduğu belirtiliyor.

Ayrıca; Avrupa Birliği’nde de sıvı formda doğrudan tüketilebilen gıda takviyesi olarak yer alan benzer ürünlerin 22.02 tarife pozisyonunda değerlendirildiği belirtiliyor.

Sonuç olarak; küçük miktarlarda da olsa içecek olarak doğrudan tüketilebilen (seyreltilmeden), genel sağlık ve sıhhatin muhafazasını sağlayan, içerisinde bitki hülasaları ve ilave vitamin ve/veya mineraller içeren genellikle gıda katkısı olarak bahsedilen ürünlerin 22.02 tarife pozisyonunda sınıflandırılmasının gerektiği tüm Bölge Müdürlüklerine talimatının verildiği anlaşılıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar