Sizin de safınız belli olsun…

Hakan GÜLDAĞ
Hakan GÜLDAĞ hakan.guldag@dunya.com

İstanbul Modern… 

Tam adıyla, İstanbul Modern Sanat Müzesi… 

Türkiye’nin ilk ‘modern sanat müzesi’… 

Eczacıbaşı ailesinin öncülüğünde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından kuruldu…

Yine bir aralık ayında, 11 Aralık 2004’te ziyarete açıldı… 

O tarihten bu yana da şehre bir aydınlık yayıyor… 

Bugün sadece İstanbulluların değil, gelen binlerce turistin de gözdesi… 

★ ★ ★ 

İstanbul Modern’in etkinlikleri çok… 

Kalıcı sergileri, geçici sergileri, sineması, fotoğraf sergileri… 

Ama yılda bir kez düzenlediği bir etkinliği var ki, bu yazıda size biraz bahsetmek istiyorum: Gala Modern… 

İstanbul Modern’in eğitim programlarını destekleyerek çocuk ve gençlerin eğitimine olanak yaratmak amacıyla düzenleniyor… 

Bu yıl 7’ncisi gerçekleştirildi… 

Bir zamanlar Denizcilik İşletmeleri için kuru yük deposu olarak inşa edilen 4 no’lu antrepo binasının müzeye dönüştürülmesi ile hayata geçirildiği Tophane’de… 

★ ★ ★ 

Ben de bu güzel etkinliğe, JTI’dan Mehmet Ateş’in davetiyle katıldım… 

‘Güzel’ diyorum çünkü, doğrusu, hem sanatçıların hem de iş dünyasının eğitimi desteklemek için birlikte çalışması bana güzel geliyor… 

Ülkenin geleceğine ilişkin umut veriyor… 

‘Vakit nakittir’ sözünün hayatlarında hayli geçerli olduğu iş dünyasının pek çok önde gelen isminin bizzat bu etkinlik için çalışması… 

Diğer pek çoğunun da o geceye katılarak destek vermesi neresinden baksanız iyi geliyor… 

★ ★ ★ 

O akşam, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı kürsüden İstanbul Modern Eğitim Dostları’nın yaptığı katkılarla çeşitlenen eğitim programlarından bu yıl 42 bin çocuk ve gencin yararlandığını belirtti… 

Hiç şüphesiz çok önemli… 

O gece, Raffi Portakal ve Maya Portakal Bitargil yönetiminde, 13 sanatçının 15 çalışmayla yer aldığı destek yarışında müzenin eğitim projelerine 2 milyon 195 bin lira yeni katkı sağlandı… 

Hiç şüphesiz bu da çok önemli…

Ama bana kalırsa, o geceyi önemli kılan bir başka önemli unsur daha var… 

Eğitime destek için toplanan para da önemli ama… 

En az para kadar birlikte verilen mesajı da çok önemsiyorum… 

★ ★ ★ 

O gece bir mesaj daha dikkatimi çekti… 

Güçlü bir mesaj… 

Kimden derseniz… 

Bu yıl Gala Modern gecesinin ana sponsorluğunu üstlenen Ahmet Eren’den… 

Gecenin açılış konuşmalarında sıra kendisine gelince az ve öz konuştu… 

Verdiği desteğin bugüne kadar yapılanlar karşısında o kadar da önemli olmadığını vurguladı önce… 

Sonra da bir hikaye anlattı:

Rivayet olunur ki, Kral Nemrud’un askerleri Hazreti İbrahim’i ateşe atmaya kalkınca, bütün hayvanlar ateşi söndürmek için su taşımaya başlamışlar… 

En çok da kuşlar… 

Kanat çırpanlar arasında balıkçıl kuşu da varmış, serçe de… 

Balıkçıl kuşu bir ara, minik gagasıyla su taşımaya çalışan serçeye dönüp seslenmiş:

“Yahu serçe kardeş, bırak sen hiç yorulma, biz buradayız. Senin o minik gaganla taşıyacağın sudan ne olacak...” 

Serçe, şöyle bir dönüp bakmış yanındaki balıkçıl kuşuna:

“Doğru söylersin balıkçıl kardeş” demiş, “Ama olsun, hiç olmazsa İbrahim'den yana olduğum belli olsun!” 

★ ★ ★ 

Ben bu öykünün kartal ve karıncalı versiyonunu biliyordum… 

Hangi versiyonu olursa olsun mesaj değişmiyor… 

Az ya da çok… 

Küçük ya da büyük… 

Gücünüz ne kadar yetiyorsa… 

Bütün mesele doğru safta olmak…

Gala Modern ile eğitime destek

İstanbul Modern’in eğitim programlarını destekleyerek 2016 yılında da çocuk ve gençlerin eğitimine olanak yaratmak amacıyla düzenlenen “Gala Modern”, 12 Aralık Cumartesi akşamı İstanbul Modern’de gerçekleştirildi. İş, sanat ve medya dünyasının önemli isimlerini bir araya getiren geceye 600 kişi katıldı. Ana sponsorluğunu Ahmet Eren’in üstlendiği Gala Modern’in diğer sponsorlarından İstanbul Modern Restoran, her yıl olduğu gibi bu yıl da gece için özel menü hazırladı, Vakko Espace gecenin mekan tasarımını, Dream Design Factory (dDf) ise organizasyonunu yaptı. 

Sunuculuğunu, gönüllü olarak Rana Erkan Tabanca’nın üstlendiği Gala Modern gecesinde, müzenin eğitim etkinliklerine destek sağlamak amacıyla Raff i Portakal ve Maya Portakal Bitargil yönetiminde destek yarışı gerçekleştirildi. Halit Ergenç ise İstanbul Modern’in YOK OLMADAN (Doğa ve Sürdürülebilirlik Üzerine Bir Sergi) başlıklı yeni sergisine paralel düzenlenecek eğitim programlarını tanıtarak, bu programların gerçekleşmesi için destek arayışına katkıda bulundu. 

Gala Modern gecesine sanatçılar Nuri Bilge Ceylan, Adnan Çoker, William Kentridge, Sıtkı Kösemen, Nuri Kuzucan, Kemal Önsoy, Ardan Özmenoğlu, Adrián Villar Rojas, TUNCA, Ziya Tacir, Richard Wentworth, Pae White ve Autoban (Seyhan Özdemir Sarper, Sefer Çağlar) İstanbul Modern’in eğitim projelerine destek olmak için özel çalışmalar hazırladı. 13 sanatçının 15 çalışmayla yer aldığı destek yarışında müzenin eğitim projelerine 2 milyon 195 bin TL katkı sağlandı. Bu yıl en yüksek fiyata satılan eserlerden biri Kemal Önsoy’un isimsiz bir çalışmasıydı. Eseri, 400 bin liraya Zafer Yıldırım satın aldı. Yine 400 bin liraya satılan diğer eser ise Arjantinli sanatçı Adrian Villar Rojas’ın İstanbul Bienali sırasında Büyükada’da Troçki’nin bir dönem kaldığı evin önünde denizde sergilenen ‘Annelerin En Güzeli’ adlı çalışma oldu. Bu eseri, Emre Eczacıbaşı İstanbul Modern Koleksiyonu için satın aldı. Gecenin en ilgi çeken eserlerinden biri ise Ardan Özmenoğlu’nun siyah pleksiglas üzerine kırmızı neon yerleştirerek meydana getirdiği çarpıcı çalışma oldu… 

Ayrıca, İstanbul Modern’in YOK OLMADAN başlıklı yeni sergisine paralel düzenlenecek eğitim programlarına 300 bin TL destek verildi. İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, İstanbul Modern Eğitim Dostları’nın yaptığı katkılarla çeşitlenen eğitim programlarından bu yıl 42 bin çocuk ve gencin yararlandığını belirtti.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar