Sohbetlerin odağında 2019 seçimleri yer alıyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Son zamanlarda birçok sohbetin odağında 2019 seçimleri beklentileri yer alıyor. Bu konuda herkes görüşlerini tahminlerini dile getiriyor. Ama söylemlerde hep bir belirsizlik öne çıkıyor. Bizim beş kişi olarak deniz kenarında bir yemek yerken yaptığımız sohbette de böyleydi. Ama yine de sizinle paylaşmak istedim.

Son günlerde yer aldığım bütün sohbetlerin odağında 2019 beklentileri yer alıyor. Sohbetler nereden başlarsa başlasın bir yerinde '2019 seçimleri ne sonuç verir' konusuna geliyor. Bu konuda herkes düşüncelerini, tahminlerini dile getiriyor. Ama söylemlerde hep bir belirrsizlik bir soru işareti söz konusu.

Geçen akşam deniz kenarında bir dost yemeğinde buluştuk. Bizi bir araya 3-4 gün sonra görevli olduğu yurtdışına gidecek olan profesör dostumuzdu. Masada onunla birlikte bir gazeteci, bir bankacı, bir yayınevi yönetmeni ve bir müze yöneticisiydik. Bizim sohbetimiz profesör dostumuzun artık Türkiye’ye dönme zamanının geldiği konusunda başladı. Yayıncı dostum bu konuda Kadri Gürsel’in, “Ülkenin donanımlı gençlerinin yurtdışına çalışmak ve yerleşmek için gittikleri”ni belirttikten sonra, “Durun gitmeyin bu ülkede yaşanacak daha çok şey var” dediğini aktararak, profesör dostumuza, “Yazıyı oku dönüş zamanının senin için de geldiğini göreceksin” dedi.

Sonra, sohbet 2019 seçim beklentilerine geldi. Uzun sohbette söylenenlerin bir özetini satır başlarıyla sunmak istiyorum,

- 2019’da yerel yönetim seçimleri çok önemli olacak. Özellikle üç büyük kent seçimleri büyük önem taşıyor. İzmir’de CHP açısından sorun yok. Ankara’da AK Parti için Gökçek sonrası sorun yaşanabilir. Mansur Yavaş CHP adayı olursa öne çıkabilir. İstanbul’da çıkarılacak adaylara ve partilerin ittifakına bağlı. Başkanlık adayı bir partiden olurken Meclis’te destek verecek partiye çok sayıda pay verecek ittifaklar söz konusu olabilir.

- Yerel seçimlerde yüzde 50 gerekmiyor. AK Parti Ankara’da yüzde 38 alırsa, CHP’nin onu geçebileceği garanti değil. Konu İstanbul için de benzeri bir durum ortaya çıkarıyor. Sadece Kadıköy, Beşiktaş, Bakırköy, Şişli gibi yüksek oranda oy aldığı ilçeler CHP’ye İstanbul’u kazandırmaya yetmez. Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Beykoz gibi AK Parti'nin yüksek oy aldığı kalesi olan ilçeler var.

- Bana göre üç büyük ilden İzmir CHP açısından garanti görülüyor. Ankara ve İstanbul’dan birini daha kazanırsa, başkanlık seçimi öncesi tablo değişebilir. Hele CHP üç büyük ili kazanırsa 2019 başkanlık seçiminin ertelenmesi bile söz konusu olabilir. 2019 seçimlerinde yerel seçimler ilk sırada yapılacağı için büyük önem taşıyor. Ayrıca, parlamento seçimlerinin de eskisi kadar önemi olmasa da seçilecek başkan ile uyum içersinde olması gerekir. Başkanın partisi parlamento çoğunluğunu da alırsa uyum sağlanır, alamazsa uyumsuzluğa yol açacaktır.

- AK Parti'nin Atatürk’le ilgili yeni yaklaşımının vereceği sonuçta 2019 seçimleri açısından önemli.

- Bence AK Parti 2019’da geçmiş seçimlerde olduğu gibi propagandasının odağına ekonomik başarıları koyamaz. O nedenle yeni propaganda unsurlarına ihtiyacı var. Bana göre yeni Atatürk yaklaşımı da Misak-ı Milli konusundaki söylemleri de anti emperyalist çıkışı da bugünden topluma sunuluyor. Sonuçları anketlerle aracılığıyla tartılacak. Ona göre 2019 için propagandalarının temelleri oluşturulacak.

Görülüyor ki son dönemde her sohbetin odağında yer alan 2019 seçimleri çok önemseniyor. Herkes bu konuda belli beklentilerini dile getiriyor. Ama söylemlerin çoğunda kesinlik değil, arayış söz konusu. Bizim sohbetimizde de görüldüğü gibi böyle bir durum vardı...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar