Son yılların en sıcak yazı

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Normalde sakin geçen yaz ayları, geçmiş yıllara nazaran oldukça hareketli geçiyor. Merkez Bankalarından gelen açıklamalar para birimlerini etkilerken, küresel risk iştahı aynı hızla devam ediyor.

Draghi, Perşembe günü faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, aşırı gevşek para politikasının değiştirilmesi konusunun sonbaharda konuşulabileceğini ifade etmesiyle euro 23 ayın zirvesine çıktı. Paritede 1.1670’ler görülürken 1.1710’nun önemli direnç olduğunu düşünüyorum.

Küresel hisse senedi piyasalarındaki rekorlar devam ederken, Draghi sonrası Avrupa borsalarında satışlar görüldü. İçeride ise Almanya ile yaşananlar sonrası borsa eksiye döndü. Almanya hükümetinin, Deutsche Bank AG, Siemens AG ve Volkswagen AG şirketlerine Türkiye ile iş yapmamaları konusunda uyarıda bulunması önümüzdeki dönem için sıkıntılı bir sürecin olabileceğini gösteriyor.

ABD tarafında ise Trump’ı konuşmaya devam ediyoruz. Savcı Robert Mueller’in, Trump’ın başkanlık kampanyası ve Rusya arasındaki ilişkiye yönelik soruşturmayı Trump’ın sahip olduğu şirketlere para akışlarını kapsayacak şekilde genişlettiği raporu önümüzdeki dönem için en büyük risklerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Fiyatlara bakacak olursak, bütün olumlu gelişmelere rağmen 3.50’nin altına inemeyen bir kur görüyoruz. Teknik olarak aşağıda 3.5150, yukarıda ise 200 günlük ortalama olan 3.5480 önemli seviyeler. 3.5480’nin üzerinde yukarı hareket hızlanabilir. Bölge olarak 3.4750-3.50 aşağı geçilmedikçe yukarı hareketler için alım fırsatı olabileceğini düşünüyorum. Yıl sonu beklentim 3.84.

Endeks tarafında ise 107 bin 400 altında düzeltme olasılığı artıyor. 106 bin önemli seviye. Kırılması durumunda sırasıyla 105 bin, 103 bin 500 ve 102 bin seviyeleri görülebilir. Düzeltme sonrası endekste 107 bin 749 zirvesi üzerinde 110 bin- 113 bin bölgesi yeni zirve olarak izlenebilir.

Bu kadar hareketli geçen yaz ayları sonrası FED’in bilanço küçültmesi, faiz artışı, ECB’nin yol haritası, Trump’ın yapacakları derken bu seneyi aynı hızla bitireceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017