Sorunsuz bir toplum için mutlu çocuklar yetiştirmeliyiz

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Duygusal ihmal; çocuğu yok saymak, birey yerine koymamak, ona değer vermemek, şefkat göstermemek ve çocukla yeterli iletişimi kurmamak olarak tanımlanıyor.

Duygusal ihmale maruz kalmak; çocukların ruhunun yaralanmasına ve özgüvenlerinin oluşmamasına neden oluyor. Özgüveni olmayan çocuklar ise, ileri yaşlarda kendine güvenmeyen, korkak, davranış bozukluğu yaşayan, kavga eden bireylere dönüşüyor.

Türkiye’de 23 milyon çocuktan 4.4 milyonu duygusal ihmalden etkileniyor. Bu oldukça önemli bir rakam; çünkü daha mutlu ve sorunsuz bir toplum yaratmanın temeli, mutlu çocuklar büyütmekten geçiyor. Geleceğe Dokunan Anneler projesi de bu konuya dikkat çekmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Projenin liderliğini Sosyal girişim markası Phoca’nın kurucusu Aslı Özdemir üstleniyor.

2014 yılında çocuk odaklı projelere yakından destek sağlamak amacı ve “İyiden iyiye mutluluk” mottosuyla “Projemiz Hayat”ı kuran Aslı Özdemir, “Projemiz Hayat” çatısı altında sosyal girişim markası Phoca’yı hayata geçirmiş.

Projenin kaynağı, yüzde 100 doğal malzemeler kullanan organik çocuk giyimine odaklanan Phoca tarafından sağlanıyor. Phoca, satışından elde ettiği tüm karı Geleceğe Dokunan Anneler’in projesine aktarıyor.

Hacettepe Üniversitesi işbirliği

Proje, duygusal ihmal konusunda önemli araştırmalar yapan Hacettepe Üniversitesi işbirliğinde sürdürülüyor. Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. İsmihan Çetin Artan ve Çocuk ve Ergen Pskiyatrisi Bölüm üyelerinden Doç. Dr. Gülin Evinç’in destek sağladığı proje, araştırma çalışmaları ve eğitimlerle başta annelere, sonrasında geleceğin temellerini oluşturan çocuklara sürüdürülebilir fayda sağlamayı amaçlıyor.

Dünya genelinde yapılan araştırmalar, çocuklukta yaşanan duygusal ihmalin sonuçlarının uzun dönemde hem çocuk hem toplum üzerinde derin yaralar açtığını gösteriyor. “Geleceğe Dokunan Anneler” projesiyle "anne eliyle" geleceğe dokunmak ve bu doğrultuda, duygusal ihmalin gelecekte yol açabileceği olumsuz davranış kalıplarını engellemek isteyen proje ekibi, “Kadın doğulmaz, kadın olunur” sözü kadar “kadın çocuk doğurmaz, toplumu doğurur” sözünü ön plana çıkarıyor.

Proje kapsamında, 0-6 yaş grubu çocuğa sahip annelerde duygusal ihmal konusunda farkındalık geliştirilecek ve davranış değişikliği sağlayacak çalışmalar uygulanacak. Projenin akademik ekibi tarafından oluşturulan eğitim programları eşliğinde, seminerlerine başlayan ekip, ilk eğitiminde Ankara’da 50 anne ile biraraya gelmiş. Önümüzdeki dönemde Türkiye genelinde seminerler ve online destek sistemleri ile tüm annelere ulaşılması hedefleniyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar