Sovyetler'in başladığı projeyi Türk şirket bitirecek

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanmasına sayılı günler kala, Türk şirketlerinin gözde pazarı Ukrayna'da müteahhitler de önemli işlere imza atıyor. Onur İnşaat, Limak Grubu gibi Türk müteahhitlerinin birbiri ardına proje ürettiği Ukrayna'da şimdilerde en dikkat çeken yatırımlardan birine Özaltın Holding imza attı. Özaltın Holding, Ukrayna Devleti'ne ait enerji şirketi PJSC Ukrgidroenergo ile hidroelektrik santralleri inşası için anlaşmaya vardı. Özaltın ve PJSC Ukrgidroenergo arasında imzalanan anlaşma gereği Ukrayna'nın Çerkassı kentine bağlı Kanev ve Herson'a bağlı Kahovka bölgelerinde iki hidroelektrik santrali inşa edilecek. Projelerin özelliği ise her ikisinin de Sovyetler Birliği döneminde başlayıp finansal ve siyasal sorunlardan dolayı bir türlü bitirilememesi.

Kakhovskaya HPP-2 santrali Dinyeper Nehri'nde yer alıyor. Bu santral için yaklaşık 500 milyon dolarlık bir fizibilite çalışması yapıldı. Çerkassı kentindeki Kanev bölgesinde yer alan Kanevskaya PSPP santrali ise 3 bin 600 MW kapasiteye sahip. Proje 1986'da başlamış ve 1991'de durdurulmuştu.

En önemli projesi Zaporizhia kentinde

Sovyetler Birliği döneminde yapılan en önemli barajlar Ukrayna'da inşa edilmişti. Özellikle Dinyeper Nehri üzerinde yer alan 1927 yılında inşa edilen Zaporizhia kentindeki baraj, 1.800 MW'lık kurulu gücüyle sadece SSCB sınırları içindeki değil, dünyanın da en büyük barajlarından biriydi. İkinci Dünya Savaşı'nda Alman güçlerine karşı bir engel niteliği taşıyan ve Nazi güçleri tarafından işgal edilmesi gereken ilk noktalardan biri olarak belirlenen Zaporizhia'daki baraj, 1944 sonrası inşaası büyütülerek devam ettirildi. Eğer Özlatın Holding'in yapacağı proje onaylanırsa, iki hidroelektrik santrali bu anlamda ülkedeki en büyük santral projesi unvanını alacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar