Sunar Grup'un büyüme sırrı

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

 

 

Kökleri Darende'ye dayanan Sunar, Çomu Ailesi'nin tarım ve tarıma dayalı sanayi alanında yapmış olduğu yatırımlarla her geçen gün daha da büyüyor.
Baba Nuri Çomu'nun çocuklarına "Oğlum, belki biz az kazanıyoruz ama insanlar kriz dönemlerinde bile gıdalarından tasarruf etmezler. Gıda satışları büyük paralar kazandırmaz ama belli bir istikrarla devam eder" sözü çerçevesinde tüm yatırımları için tarım ve tarıma dayalı sanayiciliği seçen bir aile... Sunar ismi, baba Nuri Çomu'nun erken yaşta vefat eden eşinin isminden gelmekte.

Sunar Grup son dönemlerde yapmış olduğu yatırımlar ve almış olduğu ödüllerle adından sıkça söz ettirir oldu. 2006 yılında temelleri atılan Sunar Grup firmalarından Elita Gıda, bugün ülkemizin en büyük 500 sanayi kuruluşundan biri ve son açıklanan listeye göre de gıda sektörünün en hızlı yükselen firması. Elita Gıda, Birleşmiş Milletler FAO tarafından da sektöre katkılarından dolayı ödüllendirilmiş bir firma...
Yağ sektöründe faaliyet gösteren Elita Gıda, geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın açılışını yaptığı ilave yatırım ile kapasitesini 2.5 kat artıracak. Şu anda tek başına ülkemizin mısır yağı ihracatının yüzde 35'ini, ayçiçek yağı ihracatının ise yüzde 8'ini gerçekleştiren Elita Gıda, 2013 yılında ayçiçek yağı ihracatının yüzde 10'unu, mısır yağı ihracatının yüzde 40'ını ve margarin ihracatının ise yüzde 11'ini gerçekleştirme hedefinde.

Sunar Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hüseyin Nuri Çomu, hükümetlerin ülkemizin ihtiyaçları ve havza modeli çerçevesinde çiftçiyi bilinçli tarım için yönlendirilmesi gerektiğini düşündüklerini, son dönemlerde bu konuda atılan adımları taktir ile karşıladıklarını ve bu konuda kendilerinin de öncü, inisiyatif alan bir firma olduklarını açıklıyor.

Hüseyin Nuri Çomu, Sunar Grup olarak bugüne kadar yatırımlarının Çukurova'nın ürün desenine göre şekillendiğini ancak geldiğimiz noktada ulusal ve uluslararası bir oyuncu olmanın getirdiği sorumluluk ve misyon ile hareket ettiklerini ifade ediyor. Ülkemizin yağlı tohumlardaki açığını görerek araştırmalarını bu yöne kaydırdıklarını, iklim ve büyüklük olarak Çukurova'ya yakın olan ve aynı zamanda da geri kalmış yörelerimizin kalkınması için Muş Ovası'nda anlaşmalı tarım yöntemi ile ayçiçek ektirdiklerini belirtiyor. Bu ayçiçeğinin değerlendirilmesi için de Elita Gıda'ya ilave yatırım yaptıklarını anlatıyor...

Elita Gıda'nın kurulurken hedefin sektörde ilk 5 firmadan biri olmak olduğunu dile getiren Çomu, bu hedefi çok kısa zamanda gerçekleştirdiklerini açıklıyor. Kendilerine sürekli yeni hedefler belirlediklerini, bu hedeflerden birinin de en az 100 ülkeye ihracat yapmak olduğunu söylüyor. Avrupa'daki kriz, Arap baharı ve benzeri etkilerle mevcut pazarlarda yaşanan daralmaları yeni pazarlara açılarak giderdiklerini ifade eden Çomu, her şeye rağmen Avrupa pazarına mal satabilmenin insan sağlığına verilen değer bakımından kaliteyi de beraberinde getirdiğini ve bunun da gıda sektöründe kaliteli mal üretimi yapan bir firma vurgusu için önemine değiniyor.
Dünyada açlık ile boğuşulurken tarım ürünlerinden akaryakıt üretilmesini vicdani olarak doğru bulmadığını dile getiren Çomu, önümüzdeki dönemde de yatırım araştırmalarının baba öğüdü çerçevesinde tarım ve tarıma dayalı sanayi alanında olacağını açıklıyor. Yağlı tohumlar konusunda ülkemizin her yıl milyarlarca dolar harcayarak ithalat yaptığına, ülke olarak bu alandaki üretim açığının giderilmesi için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğine dikkat çekiyor...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar