Sürdürülebilir kalkınma hedefleri seçmek

Dr. İzel Levi COŞKUN
Dr. İzel Levi COŞKUN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MODELİ icoskun@mazarsdenge.com.tr

Önceliklendirme konusundan bahsederken sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden hangilerini seçtiğimiz yönündeki uygulamamızı da sizlerle paylaşmak isterim. Bunun için yılbaşı kutlamalarını fırsat bildik. Partiyi kutlayacağımız mekanın girişine bir yılbaşı ağacı yerleştirdik. Pazarlama departmanımız, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin her birini, asılabilecek şekilde kartonlar üzerine bastırdılar. Davete katılan tüm çalışanlarımızdan bu ilkeler arasından seçim yaparak seçtiklerini ağaca asmalarını rica ettiler. Böylece hem sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin neler olduğu hakkında herkesin bilgisi oldu, hem de en çok tercih edilen hedefler belirlenebildi ki, bunlar; Barış ve Adalet, Sorumlu Üretim ve Tüketim ve Eşitsizliklerin Azaltılmasıydı. Ayrıca bu kartonların arka tarafında, herkesin isteklerini yazabileceği boş bir alan bıraktık. Bu sayede çalışanlarımızın dileklerini gerçekleştirebilmek için de bir adım atmış olduk.

Çalışan Memnuniyeti Anketi

Sürdürülebilirlik anketimizin odak noktasında bulunan çalışanlarımızın gelişim ve memnuniyetini arttırmanın en iyi yolu mevcut durumu tespit etmekti. Bunun için pazarda kalitesiyle kabul görmüş bir danışmanlık firması tespit ederek şirketimizde bir memnuniyet anketi yaptırma kararı aldık. Farklı şehirlerde yer alan ofislerimizin uygulamalarında değişiklikler olabileceğini öngörerek, ilk anketi İstanbul’da denemeyi uygun bulduk. Anketin sonuçlarını tüm ofislerimiz ile paylaşıp gerekli iyileştirmeleri birlikte planlayacaktık. Bu şekilde, İstanbul haricindeki ofislerimize bir sonraki ankete hazırlanmaları için zaman tanımış olduk. Gerçekleştirilecek olan bu anketin yapılma sebebi ile sürdürülebilirlik anketinin sonuç videosundaki “odak noktamız çalışanlarımız” mesajı uyumluydu. Üstelik sürdürülebilirlik anketimizin sonuçlarına dayanarak ilk aksiyonumuzun bir memnuniyet anketi yapmak olması da anlamlıydı. Teklif aldığımız 3 danışmanlık şirketi ile görüşüp aralarından en uygun olanını seçerek hemen hazırlıklara başladık. Anketin soru formatı standart olmasına rağmen, anketin sonuna ayrıca değerlendirilmek üzere sürdürülebilirlik konusunda yaptıklarımızın nasıl algılandığına yönelik birkaç soru ekledik.

Anket linki ile birlikte gönderdiğimiz mailde vurguladığımız en önemli 2 mesaj ise:

1- Şirketin stratejik hedeflerine ancak çalışanlarından aldığı geri bildirim ve desteklerle ile ulaşılabileceği

2- Anket sonuçlarının bağımsız ve uzman bir kuruluş tarafından değerlendirileceği ve bu doğrultuda bireysel bazda sonuçların gizliliğiydi.

Anket sonuçlarını, bir defa tüm departman ve hizmet birimleri yöneticileri olarak hep beraber, birer defa da, her departman için ayrı ayrı olmak üzere departman yöneticileriyle değerlendirdik. Özellikle teknik ve liderlik, ekip yönetimi, öncelik belirleme gibi yetkinliklerin gelişimine yönelik eğitimler, yan haklarda iyileştirmeler, departmanlar-arası ve departmanlar içi iletişimin arttırılması karşımıza çıkan gereklilikler arasındaydı. Öte yandan tüm sektörümüzün en sık yaşadığı sorun olan orta kademede şirkete bağlılığın düşük oluşu, çözmemiz gereken bir başka konu olarak karşımıza çıkıyordu. Memnuniyet ve bağlılık oranlarının farklı kademelerde değişiklik arz ediyor olması, seviye bazında farklı aksiyonlar almamızı gerektiriyordu. Bu sonuçlar dışında şirket içindeki marka algısı ile çalışanlara daha fazla yetki ve otonomi verilmesi iyileştirme yapmamız gereken diğer alanlar arasındaydı. Doğru karar verebilmek için dayanak noktalarının sağlam olmasına hep dikkat ederim. Bu yüzden paydaş anketinin hemen üzerine çalışan memnuniyeti anketini yapmış olmamızı çok yerinde buluyorum.

GRI G4 standartlarının konularına göre ekip içinde dağıtılması

GRI standartlarıyla paralel olarak konuları aşağıdaki şekilde böldük:
1- Insan Kaynakları departmanı ve iç iletişimle ilgili konular
2- Pazarlama departmanı ve dış iletişimle ilgili konular
3- Çevresel yükümlülükler
4- Kurumsal Yönetim ve Strateji ile ilgili konular
5- GRI 4 İçerik Endeksi
6- Diğer

Öncelikle yukarıdaki sıralamanın bir önem derecesi sıralaması olmadığını belirtmek isterim. Burada daha çok eş zamanlı bir görev dağılımı yaparak herkesin üzerine düşen görevlere göre bir takvim belirledik. Bir hizmet şirketi olduğumuz ve modelimizin merkezine çalışanlarımızı yerleştirdiğimiz için neredeyse tüm faaliyetlerimizin temelinde İnsan Kaynakları’nı ilgilendiren konular bulunuyordu. Bu yüzden İK departmanı yöneticimiz ile diğer ekip üyelerimiz devamlı iletişim halindeydi. İletişimlerde koordinasyonu bizzat ben sağlamaya çalışıyor, kurmuş olduğumuz sürdürülebilirlik mail grubunda ekip üyelerinin takıldığı her noktada sorunlara çözüm bulmaya çalışıyordum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
8 Format Hatası 09 Kasım 2018
Yönetim ilkeleri 28 Eylül 2017
Paydaş Anketleri 20 Eylül 2017
G4 Standartları 19 Eylül 2017
Karar aşaması 15 Eylül 2017