Sürdürülebilir kalkınma hedefleri seçmek

Dr. İzel Levi COŞKUN
Dr. İzel Levi COŞKUN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MODELİ icoskun@mazarsdenge.com.tr

Sunduğumuz hizmetler, müşteri memnuniyeti anket sonuçları ve şirket dışında gerçekleştirilen faaliyetler gibi konular pazarlama direktörümüzün sorumluluğundaydı. Şirket içindeki, karbon, enerji ve su ayak izi gibi konularda bilgi toplama işini diğer ofislerimizle de devamlı irtibat halinde bulunan bütçe planlama müdürümüz üstlendi. GRI 4 Endeksinin üzerinden hep birlikte geçerek, öncelikle şirketimizde konu dışı olan maddeleri eledik. Sonrasında yine yukarıdaki dağılıma benzer bir şekilde her ekip üyesi ilgili bölümünü doldurdu. Eksik kalan yerlerde Prof. Dr. Güler Aras’tan destek aldık.

CEO mesajı, Mazars Denge için sürdürülebilirliğin ne anlam ifade ettiği, sürdürülebilirlik modelinin kaynağı ve hedefi ve kurumsal yönetim yapılanması gibi kurumsal yönetim ve strateji ile ilgili bölümler benim sorumluluğumda bulunuyordu. Kendi bölümümü, diğer bölümlerin tamamlanmasına yakın bir zamanda, elimizdeki tüm veriler ışığında tamamladım. Ayrıca yukarıda bahsi geçen her madde için sadece var olan durumu değil, kurumsal sürdürülebilirlik bakış açısıyla ileriye yönelik hedefleri de belirlemeye çalıştım. Örnek vermem gerekirse, İK departmanımızdan elde ettiğim, seviyelerine göre mevcut kadın çalışan sayılarından yola çıkarak birkaç yıl içinde kadın yönetici sayısında nasıl bir hedefe ulaşabileceğimize yönelik varsayımlarda bulundum. Bu varsayımları, biraz da kendimizi zorlamak adına direkt olarak raporumuza yazdık.

Sürdürülebilirlik modelinin tasarımı

Model tasarımının CEO olarak kafamı en çok meşgul eden konu olduğunu söyleyebilirim. Model için iki kriterim vardı:

1- Kapsayıcı ama kolay anlaşılır olması

2- Ölçülebilir olması

Kapsayıcı deyince aslında çok fazla şey istediğimin farkındaydım. Model bana göre genel kurulda bahsi geçen, kalite, verimlilik, yabancı müşteriye ulaşım ve marka itibarı açısından doyurucu bir altyapı sunmalıydı. Ayrıca kurumsal sürdürülebilirlik kavramını bütünüyle ele alan ve şirket kültürü ile birleştiren bir yapıyı barındırmalı ve çalışanlarına verdiği önemi göstermeliydi. Başka bir deyişle bu modele bakan bir çalışanımızın rahatlıkla “ben taşıdığım bu markanın ne anlam ifade ettiğinin ve yaptıklarımla bu sistemin içinde nasıl bir rol aldığımın farkındayım” diyebilmesini istiyordum. Diğer paydaşlarımız ise bu modele baktıklarında her ne şekilde olursa olsun Mazars Denge ile kurmuş oldukları bağın “neden” “sonuç” ilişkisini görebilmeli ve kurdukları bağ ile ortak bir sürdürülebilir gelecek yaratma çabası içinde bulunulduğunu hissedebilmeliydiler. Bunların tamamını tasarladığımız modelde gerçekleştirebildik mi? Bu sorunun cevabına şimdilik “elimizden geleni yaptık ama sanırım tam cevabı aradan en az 2 yıl geçtikten sonra söyleyebilirim” demek en gerçekçi yaklaşım olacaktır.

Ölçülebilir olma noktasında ise tüm modelin rakamsal verilere dayandırılabilir olmasına dikkat etmeliydik. Ancak bunun için nasıl bir ölçümleme altyapısı en uygunu olacaktı? Ortaya koyduğumuz model, başta şirket yöneticileri olmak üzere herkes tarafından kabul görecek miydi? Bu soruların cevaplarını, üst yönetimi de işe katmadan öğrenemeyeceğimi biliyordum. Bunun için bir beyin fırtınası çalışması yapmaya karar verdik. Her biri dörder kişilik dört adet grup oluşturduk. Öncelikle bu gruplara farklı şirketlerden sürdürülebilirlik modeli örnekleri gösterdik ve nasıl bir beklenti içinde olduğumuzu kendilerine ilettik. Şirket hedefleri ve anket sonuçlarının üzerinden geçerek gruplara bir hafta çalışma süresi verdik. Sonra da yaklaşık 3 saat süren model tasarımı beyin fırtınasını gerçekleştirdik. Son derece keyifli ve verimli geçen bu çalışmanın hep birlikte yaptığımız değerlendirmesine göre en çok puanı, her merceği bir değeri temsil eden teleskop modeli aldı, ve modelimizin altyapısı buna göre belirlendi. Diğer modellerde de final modelde kullanabileceğimiz birçok fikir çıkmıştı. Modelin tasarlanma işini bu toplantımızın ardından tamamen üzerime aldım. Yaşamakta olduğumuz rapor yazma sürecinin de model tasarımına etki edeceğinin farkındaydım. O güne kadarki tüm verileri toplayıp yaklaşık 3 ay kadar ekibimizle birlikte raporun diğer bölümlerinin yazımına odaklandım. Aklımın bir tarafında devamlı modelle ilgili düşünüyor, şirket yöneticileriyle bir araya geldiğimde model üzerinde düşündüklerimi kendileriyle paylaşıp görüşlerini alıyordum. Aldığım her türlü görüşü sürdürülebilirlik toplantımızda gündeme getiriyor ve başta Prof. Dr. Güler Aras olmak üzere ekibin testine tabi tutuyordum. Bir yandan da modelin şeklini düşünüyordum. Sürdürülebilir kalkınma kavramının döngüsel bir yapısı olması dolayısıyla modelin içinde dairesel bir takım şekillerin bulunduğunu hayal ediyordum. Konuyu baştan ele alıp her anlattığımda, kafamdaki modeli biraz da soru sorarcasına her çizdiğimde, aklıma yeni şeyler geliyor ve bunları not alarak bir dahaki sefere kullanmak üzere kaydediyordum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
8 Format Hatası 09 Kasım 2018
Yönetim ilkeleri 28 Eylül 2017
Paydaş Anketleri 20 Eylül 2017
G4 Standartları 19 Eylül 2017
Karar aşaması 15 Eylül 2017