Suudiler Türkiye'de satışta

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Son aylarda yaşanan Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki siyasi gerilim ekonomiyi de etkiliyor. Birçok Suudi vatandaşının Türkiye'de ev aldığı, tatile geldiği günler geçmişe göre azaldı. Buna şimdilerde bölgenin en büyük şirketleri arasında gösterilen Suudi firmaları da ekleniyor.

Suudi Arabistan'ın en büyük sanayi şirketlerinden Amiantit Group, Türkiye'deki iştiraki Subor Boru ve bağlı şirketlerde önemli bir satışa karar verdi. Subor'da yüzde 50'lik payı bulunan Suudi Amiantit,yüzde 30'luk payı satma kararı verdi ve Türk şirketteki payını yüzde 20'ye düşürerek azınlık ortak oldu.

Satış kararını Suudi Arabistan Borsası Tadawul'a açıklayan 4 bine yakın çalışanı bulunan Amman merkezli şirket, bilindiği üzere 1996'da Yapı Merkezi Holding ile yüzde 50'şerlik ortaklık yaparak Subor Boru'yu kurmuştu.

Cam Elyaf Takviyeli Polyester (CTP) boru üretimi gerçekleştiren Subor'un ilk üretim tesisi ise 1997'de Sakarya'da kuruldu. Ardından 2000 yılında ikinci tesis Şanlıurfa kurularak yılda 800 kilometrelik üretim hattı kapasitesine ulaşıldı. Avrupa'dan Afrika'ya 4 kıtadaki 44 ülkede yapılan bir çok ülkedeki projelere ürün tedarik eden Subor Boru'nun 500'e yakın çalışanı var.

Demirer Kablo'yu da Çinlilere satmışlardı

Kısa bir hatırlatma daha...

Geçtiğimiz yıl, Suudi Arabistan'ın Türkiye'deki bir yatırımı daha satılmıştı. Suudi Arabistan merkezli Saudi Cable Company tamamına sahip olduğu Demirer Kablo'daki paylarını 66.7 milyon dolar Çinli ZTT Company şirketine satmıştı. Telekomünikasyon ve sinyal kabloları üreten şirket aynı zamanda her türlü kablo aksesuar üretimini de gerçekleştiren Demirer, 300 kişiye istihdam sağlıyor, 60'tan fazla ülkeye ihracat yapıyor. 1954 yılında kurulan Demirer Kablo'nun internet sitesinde "Türkiye'nin ilk ve tek YG ve EYG aksesuar üreticisiyiz" ifadesi yer alıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar