Tarım ve hayvancılıkta Diyarbakır’ı güzel günler bekliyor

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan mahir.solmaz@dunya.com

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB’yi (TDİOSB) ziyaret ederek üreticilerle bir araya geldi. TDİOSB Türkiye’de bir ilk olması nedeni ile önemsediğim bir proje. Bu nedenle Vali Güzeloğlu’nun ziyaretine ben de hazır bulundum. Ziyarette ev sahipliğini Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı ve aynı zamanda TDİOSB Başkanı olan Engin Yeşil ile Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar yaptılar.

Engin Yeşil, TDİOSB’nin kuruluş protokolünün 2007 yılında imzalandığını, 186 hektar alanda 2009 yılında altyapı inşaatının başladığını, 14 bin 350 hayvan kapasiteli, 81 çiftlik ve 3 sanayi parselinden oluşan TDİOSB’nin ilk işletmelerinin ise 2012 yılı kasım ayında faaliyete geçtiğini söyledi. Mevcutta ise 36 aktif, 15 inşaatı devam eden işletme olduğunun bilgisini verdi.

Yeşil, işletmeler tamamlandığında gerek çiftliklerde ve gerek sanayi alanında yaklaşık 600 kişinin istihdam edilmesinin öngörüldüğünü belirterek, dolaylı olarak da toplamda yem sanayi (saman), mühendislik hizmetleri ve genel sağlık hizmetleri ile beraber toplamda bin kişinin istihdamına katkı sunacaklarını söyledi.

Çok kapsamlı bir sunum yapan Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ise Diyarbakır’da tarım ve hayvancılığa 2003- 2016 yılları arasında ise 3.7 milyar TL destek verdiklerini dile getirdi.

Diyarbakır Valisi Güzeloğlu ise kentin büyükbaş hayvan varlığının 2002’den bu yıla kadar yüzde 72 artmasının çok büyük bir başarı olduğunu ifade ederek, “Bizim hedefimiz Diyarbakır’daki özellikle büyükbaş hayvan varlığını en kısa süre içerisinde kültür ırkına dönüştürmek. Verimi ve buna bağlı geliri en yüksek düzeye çıkartmak” dedi.

Hayvan varlığındaki artışta en büyük payın kültür ırkı artışında olduğunu belirten Güzeloğlu, “ OSB’deki altyapı tamamlanmış durumda. Birçok parselde inşaat çalışmalarımız devam ediyor. En kısa sürede onlar da tamamlanacak ve tüm bu alandaki işletmelerimiz bittiğinde 15 bine yakın büyükbaş hayvan varlığı burada kültür olarak, besi olarak var olacak. Burası Diyarbakır ve bölge hayvancılığı açısından da bir katkı ve katma değer üretecek. Buradaki işletmelerden ve işletmeye bağlı çalışacak diğer yerlerden yüksek bir gelir ve üretim bekliyoruz. Yeni dönemde kırsal kalkınmayı destekleme birimi üzerinde hibe ve desteklerimiz devam edecek. Diyarbakırlı çiftçilere 400 milyon lirayı aşkın hibe desteği aktardık. 170 milyon civarında da bir kredi desteğimiz var. İkisini topladığımız zaman yaklaşık 600 milyon TL’yi bulan bir sermayeyle üreticimizin emeğini buluşturduk” ifadesini kullandı.

Güzeloğlu, Türkiye’nin tarımsal üretim altyapısında ve hayvan varlığında Diyarbakır’ın en önemli merkezlerden biri olduğunu belirterek “2018 sonu için hedefl ediğimiz Silvan Projesi tamamlandığı zaman bitkisel ve hayvansal üretimde 300 bin kişiye istihdam sağlayacak bir bereketi, zenginliği ve refahı Diyarbakır’a taşıyacaktır.

Diyarbakır dünya için bitkisel ve hayvansal üretim merkezi olacaktır. Bizler şimdiden bunun çalışmasını yapıyoruz. Besi OSB’de gelen ve gelecek olanlar için talepler doğrultusunda bu alan büyüklüğümüzü daha öteye taşıyıp daha büyük veya ikinci bir OSB kurabiliriz” şeklinde konuştu. Güzeloğlu, sorunların çözümü konusunda takipçi olacağının, ilgili yerlere talimat vereceğinin de altını çizdi. Diyarbakır’ın mevcut tarım ve hayvancılık potansiyelinin değerlendirildiği bu keyifli geziden çıkardığım sonuç şu: Tarım ve hayvancılıkta Diyarbakır’ı güzel günler bekliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar