Tarladan dünyaya: Şile örneği

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN ahmetcoskunaydin@hotmail.com

Günümüzde, bilinçli beslenmenin önemi anlaşıldıkça, sağlıklı ve organik ürüne ilgi de yoğunlaşıyor. Organik ürünün, her noktasında denetimin olduğu ve bu ürünlerin her adımının denetlenerek, tüketiciye sunulduğu Şile, artık ürünlerini dünya pazarlarına sunmaya yöneliyor.

İstanbul'un akciğerleri konumunda olan ve adeta ormanlar içinde kaybolan şirin ilçesi Şile, sadece İstanbul için değil, adeta tüm Türkiye'ye örnek olacak olan adımlarını giderek büyütüyor. İlçenin yüzde 80'i ormanlarla kaplı yüzde 90'ını ise kırsallık oluşturuyor. Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, köylülere organik ürün üretme konusunda verdiği desteği, onların ürettikleri ürünleri satabilecekleri bir pazar yeri temini yanında, şimdi de dünya pazarlarına ulaşabilme konusunda destek sağlamaya yöneltiyor. Şile'de organik tarımın giderek yaygınlaşması ve köylülerce benimsenmesinin bir başka olumlu yönü de rant ve betonlaşmaya set çekmesi. Böylece İstanbul'un akciğerleri sağlıklı bir şekilde işlevini sürdürüyor ve betonlaşma denilen illetten kurtulmuş oluyor. Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu'nun başlattığı ve yöre halkı tarafından da benimsenen ve desteklenen bu girişimin ülkemiz düzeyinde yayılmasıyla, genel göç hareketinde bir yavaşlama ve organik olarak yetiştirilen sağlıklı sebze ve meyve gibi tarım ürünlerine ulaşma da kolaylık olabilecek.

Can Tabakoğlu bu destekleri ile Türk toplumunun giderek büyüyen bir toplumsal yarası olan göç sorununa da dur demek ve bunun önlemek anlamında bir örnek oluşturuyor.

Yetiştirilen organik tarım ürünlerinde, en küçük bir ilaçlama, klorlu su kullanımı, kimyasal destek kullandırılmıyor ve bu kuralların dışına çıkılmaması konusunda da üretici köylüler hem eğitiliyor hem de denetleniyorlar.

Şile'de hedeflenen temel amaçlardan biri de göçü durdurmak, köylüyü kazandırmak, doğal tarım ürünleri üretimini artırmak, üreticiyi rekabet edebilir düzeyde tutmak ve sadece Şile ile sınırlı olmayıp, tüm yurtta ve yurtdışında ürünlere pazar yaratmak.

Şile'de pazarda dolaşırken, bir üretici köylü kadın girişimcinin, belediye başkanının yanına gelerek, 'Başkanın ben işimi büyütmek istiyorum. Daha büyük miktarlarda sirke üretebilmek için, büyük fıçılara ihtiyacım bar.Bana yardımcı olur musunuz ?'. şeklindeki yaklaşımı, köylünün olayı ne kadar benimsediğinin de bir göstergesi.

Şile, bu dikkate değer organik tarım ürünleri üretiminde devletle de sıkı bir işbirliği içinde, son olarak bu atılım ve girişimi daha da ileriye götürebilmek için, Şile Belediyesi ile Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı arasında bir işbirliği protokolü imzalandı.İmzalar Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu ve Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformları Genel Müdürü Abdullah Burak Keser arasında teati edildi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar