“Tasarım Vadisi” Gebze’ye yakışıyor…

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

24 Temmuz Türk Basını için en anlamlı, özel günlerden biri…

1908 yılında ikinci Meşrutiyetin ilanı ile birlikte İstanbul’da gazetelere uygulanan sansürün kaldırılması, ‘Basın Bayramı’, ‘Basın Dayanışma Günü’ adları altında Türkiye’de her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Bu bağlamda Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Gebze bölge basınına Çayırova’daki Şişecam Sosyal Tesisleri Cam Mekanda bir akşam yemeği verdi,

Yemeğe davetliler arasındaydım.

Başkan açılış konuşmasında Odanın geçekleştirdiği projeleri anlatırken gündeme getirdiği “Tasarım Vadisi”nin Gebze’de kurulması konusunda basından destek istedi..

“Tasarım Vadisi” 28 Haziran 2018 Tarihli Resmi Gazete yayınlanan 2018-2020 Tasarım Stratejisi ve Eylem Planı’na göre kurulacak.

TSEP’na göre işletmelerin tasarımla ilgili her türlü bilgi, veri, araştırma ve danışmanlık ihtiyaçlarını karşılayacak yapı ve merkezlerin yer alacağı Tasarım Vadisi kurulacak.

Vadi bünyesinde tasarım stüdyoları, ulusal tasarım araştırma merkezi, tasarım kütüphanesi gibi yapılar kurularak tasarımcıların ve sanayinin etkileşim içerisinde faaliyet göstermeleri sağlanacak.

Tasarım Vadisi’nin nerede kurulacağına henüz karar verilmemiş bu nedenle Gebze Ticaret Odası bölgelerinde kurulmasını istiyorlar.

Nail bey konuşmasında Tasarım Vadisi’nin neden Gebze’de kurulmasını şu sözleriyle dile getirdi..

“Haziran ayının son günlerinde ulusal basınımızdan 2018-2020 Tasarım Stratejisi Eylem Planı dahilinde ülkemizde “Tasarım Vadisi” kurulacağı haberlerini okuduk.

Kurulacak Vadide; tasarım stüdyoları, ulusal tasarım araştırma merkezi, tasarım kütüphanesi gibi yapılar olacak, tasarımcıların ve sanayinin etkileşim içinde faaliyet göstermesi sağlanacak.

Haberlere göre; Vadi için dünyada örnek modeller üzerinde araştırmalar yapılıyor.

Vadi’nin kurulacağı yerin belirlenmesinde AR-GE ve tasarım faaliyetlerinin yoğunluğu göz önünde bulundurulacak.

Bildiğiniz gibi şu anda Odamızın da ortakları içinde olduğu ülkemizin bilim ve teknoloji üssü Bilişim Vadisi’nin Gebze’de kurulması için Gebze Ticaret Odası olarak çok çaba sarfettik.

Gururluyuz ki Bilişim Vadisi Gebze’de yükseliyor, ilk etabı tamamlandı ve firmalar faaliyetlerine başladı.

2020 yılında kurulması planlanan Tasarım Vadisi için en uygun yer Gebze değil ise neresidir? Sorusuyla Gebze’ye ilişkin verileri şöyle sıraladı;

4’ü İhtisas OSB olmak üzere 9 adet OSB’si,

Osb ve sanayi sitelerinde 115 bine yaklaşan istihdam sayısı,

TÜBİTAK, MAM, TÜSSİDE, TSE, 47 az gelişmiş ülkeye teknoloji ihraç edecek olan Uluslararası Teknoloji Bankası, ASELSAN’ın da ortakları arasında olduğu Mikro Çip Merkezi ile bilişim ve teknolojinin üssüdür.

Kocaeli’de bulunan 103 Ar-Ge Merkezi’ nin 86 tanesi Gebze’de; (Türkiye’de toplam 943 Ar-Ge Merkezi bulunmaktadır.)

Kocaeli’deki 12 Tasarım Merkezi’ nin 12’ si de Gebze’ de bulunmaktadır. (Türkiye’ de toplam 230 Tasarım Merkezi bulunmaktadır.)

5 teknoloji geliştirme bölgelerinin 4’ü Gebze’dedir. (Türkiye’de toplam 81 TGB bulunmaktadır.)

72 ilin toplamından fazla vergi ödeyen, (69 milyar 431 milyon),

65 ilin toplamından fazla ihracat yapan yer de bu bölgedir.

Ülke ihracatındaki %8,8 payımızla 173 ülkeye ve 13 serbest bölgeye yaptığımız ihracatla sürdürülebilir kalkınmanın en temel unsuru dış ticarete hayat vermekteyiz.

Bilişim Vadisi’ne talip olduğumuz gibi şimdi daha da gelişen özelliklerimizle Tasarım Vadisi’ne talibiz.

Gebze bölgesi, Türkiye’nin prototipidir.

Bir değişim yaşanacaksa Gebze’den başlayacak, öncülüğü bölgemiz yapacaktır.

Ekonomik, endüstriyel, ticari, mali ve bilimsel hayatımızda söz sahibi olan bölgemizde şimdi ‘Tasarım Vadisi’nin de olmasını istiyoruz” sözleriyle gündeme getirdiği yeni projelerine medya mensuplarından Tasarım Vadisi'nin Gebze’de kurulması konusunda desteklerini istedi..

16 bin üyesiyle, geliştirdiği projeleriyle Türkiye’de ki 365 oda ve Borsa arasında ilk 10’da yer alan bir Oda konumunda.

Gebze’yi ve yöresini her yönüyle yakından tanıyan, Başkan Nail Çiler ve arkadaşlarının projelerini başarıyla gerçekleştirdiklerini yakından gözlemleyen biriyim.

Örneğin, Bilişim Vadisi’nin kuruluş süreçlerinde yaptıkları çalışmalarıyla Gebze’ye kazandırdıkları biliyorum.

Başkan Nail Çiler'in konuşmasında Gebze bölgesine ilişkin verdiği bilgileri, taşıdığı müthiş potansiyel, Tasarım Vadisi’nin burada kurulmasına haklılık kazandırıyor.

Gebze ve yöresini iyi bilen kişi olarak ta görüşüm ve inancımda “Tasarım Vadisi”nin sanayinin başkenti Gebze’ye yakıştığı yönünde..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar