Tasarımları ile şirket ekonomisine değer katıyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Temsil ettiği Herman Miller, İtalyan Poltrona Frau ve Fransız Baccarat gibi dünyaca ünlü mobilya firmalarının 100 yıllık deneyimleri ile Türkiye’de tasarım stratejisi danışmanlığı veren BMS’in CEO’su Neslihan Işık, “Çalışanına önem veren şirketlerin başarı hikayeleri çok daha ileri gidiyor. Tasarımlarımızın müşterilerimiz için sadece mobilya olmadığını; çalışanlar ve şirket ekonomisi için değer yarattığını gördük” diyor.

BMS, 20 yılı aşkın bir süredir insanların yaşam alanlarına dokunan bir marka. Temsil ettiği Amerikan Herman Miller, İtalyan Poltrona Frau ve Fransız Baccarat gibi dünyaca ünlü mobilya firmalarının 100 yıllık deneyimleri ile mekansal çözümler üretiyor. Geri dönüşebilen ürünler ile çevreye duyarlı tasarım stratejisi danışmanlığı veriyor.

BMS’in CEO’su genç bir kadın: Neslihan Işık. Marmara Üniversitesi'nde iç mimarlık okuduktan sonra, Los Angeles'a giden ve Art Center College of Design’da ürün tasarımı eğitimi alan Işık, eğitiminin hemen ardından önemli projelerde görev almış. Studio Marianelli’de mutfak ürünleri tasarlamak, Bottom Duvivier firmasıyla Herman Miller için açık ofis sistemi geliştirmek, Apple Bilgisayar firmasının global mağaza konseptini tasarım ve uygulamasında yer almak bunlardan bazıları. 2004 yılında aile şirketi BMS’yi yönetmek üzere İstanbul’a geri dönen Işık, 2 sene içinde şirketin gelirini ikiye katlamayı başarmış.

BMS, tasarım stratejisi danışmanlığı kapsamında son dönemde “Wellbeing Ofis” temasında konferanslar düzenliyor; çünkü şirket çalışma ortamlarının ve ofis tasarımlarının çalışan memnuniyeti ve dolayısıyla şirket verimliliği üzerinde çok büyük bir etkisi olduğuna inanıyor. Yapılan araştırmalar da bunu kanıtlıyor.

Yaratıcı çalışanın verimliliği yüzde 225’e ulaşabiliyor

Wellbeing kavramını, iyilik, refah, mutluluk gibi çok sayıda kelime ile tanımlamak mümkün. Neslihan Işık, “Wellbeing”in neden önemli olduğunu şöyle anlatıyor: “Dünya genelinde yapılan araştırmalar bize dört ana temanın çalışanlar üstündeki önemini gösteriyor. Çalışan memnuniyeti artıkça şirket verimliliği artıyor. Bu durum, şirket ekonomisini geliştiriyor. Mutsuz çalışanların verimliliği yüzde 71 iken, mutlu çalışanların verimliliği yüzde 100’e ulaşıyor. Şirket bağlılığı yüksek olan çalışanın verimliliği yüzde 144, yaratıcı çalışanın verimliliği ise yüzde 225’e kadar ulaşabiliyor.

Türkiye’deki çalışma ortamında yapılan araştırmalar, takım çalışmasına ve bireysel odaklanmaya uygun alanların ofis planlarında yeterince yer verilmemiş olmasının çalışanların verimliliklerinin üzerinde negatif etki yarattığını ortaya koyuyor. Dünya standartları ile kıyasladığımızda, Türkiye’nin bu ihtiyaçları karşılamakta ortalamanın altında olduğunu görüyoruz.”

Çalışanına önem veren şirketlerin başarı hikayeleri daha ileri gidiyor

Neslihan Işık Türkiye’de yaşanan değişimi ise şöyle ifade ediyor: “30 yılda hem dünyada hem Türkiye’de çok şey değişti. İş dünyası endüstriden bilgi çağına, bilgi çağından fikir çağına geçti. Bilgi kaynaklarını filtreleyerek anlamlı veri elde edip fikri işe dönüştüren çalışanlar önem kazandı. Ve biz Herman Miller ile 30 yıllık beraberliğimizde, çalışanına önem veren şirketlerin başarı hikayelerinin çok daha ileri gittiğini gördük. Herman Miller tasarımlarının müşterilerimiz için sadece mobilya olmadığını, çalışanlar ve şirket ekonomisine değer katma sürecine destek olduğunu gördük.”

İnsan odaklı tasarım anlayışı

“Herman Miller, mobilyalarını insan odaklı tasarım anlayışı ile yaratıyor” diyen Işık, uzun ömürlü ve çevreci bir yaklaşım ile küresel geleceği koruyan bir firma olduklarını söylüyor. Işık şöyle devam ediyor: “Doğru ofis koltuğunu seçme en iyi durumlarda bile kafa karıştırıcı olabilir. Herkese uyan tek bir ölçü olsaydı, harika olurdu ama o da sadece kusursuz bir dünyada olabilirdi. Gerçek şu ki hepimiz farklıyız ve hepimizin kendimize özel ihtiyaçları var. Koltuk seçimi, ayakkabı seçimi kadar özel olmalı. Ofiste zamanınızı en iyi şekilde kullanabilmeniz ve vücudunuzu sağlıklı tutabilmeniz için en iyi çalışma koltukları, duruşunuzu iyileştiren, kan dolaşımınızı artıran, aynı zamanda mükemmel bir denge hissi veren koltuklar olmalı. Ergonomiye öncelik veren Herman Miller koltukları beden ölçülerine göre tasarlanıyor ve 12 yıl garanti ile satışa sunuluyor. Böylece hem sağlıklı bir yatırım yapıp çalışanların verimliğini artırmış, hem de uzun vadeli bir yatırım yaparak şirket ekonomisine değer katmış oluyorsunuz.”

Kariyer planlamasında tek kriter maaş değil

Neslihan Işık, “Yaşadığımız dünyada şirketlerin gelişmesi hızlı, pratik ve yaratıcı çalışanlar ile mümkün oluyor. Akıllı kurumlar yetenekli çalışanlar için özel yönetim modelleri geliştiriyor. Yetenekli çalışanları kazanabilmek için firmalar arasında rekabet çok büyük ve artık çalışanların seçimlerinde kariyer planlamaları sadece maaş gibi finansal kaynaklar ile sınırlı değil. Dolayısıyla verimli ofis alanlarının yaratılması, insanların çalışma ortamlarında mutlu olmalarının sağlanması önem taşıyor” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar