Taşeron düzenlemesi kamudaki hizmet düzeninde değişikliği zorunlu kılacak

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, hükümetin 2018'e girmeden önce taşeron işçi konusundaki düzenlemeyi tamamlayacağını açıkladı. 800 bin çalışanın taleplerini karşılayacaklarını ifade eden Sarıeroğlu, “450 bin çalışanımızın tamamını ‘amasız-fakatsız’ direkt kadroya alıyoruz. Hiçbir şartımız da yok. Mevcutta emekçi kardeşlerimiz hangi işi yapıyorsa o işi yapmaya, aynı sendikalarda, sözleşmeye tabi olarak kadrolu işçi olarak devam edecekler. Kafalarında hiçbir soru işareti olmasın. İkinci düzenlememizi de mahalli idareler ve il özel idarelerle gerçekleştirdik. Belediye teşekküllerinde çalışan taşeron kardeşlerimizi, şirketi aradan çıkartıyoruz. İl özel idarelerindeki taşeronları da aradan çıkarıyoruz. Direkt daimi elemanı olarak kardeşlerimiz çalışmaya devam edecekler. Mevsimlik işçilerle ilgili talep çalışma sürelerinin uzatılmasıyla ilgili çalışma sürelerinin 4 ay daha uzatılmasını öngörüyoruz. Bütün taşeron firmaları devreden çıkartıyoruz, tamamı belediye iktisadi teşekkülü işçisi olacaklar. Yine yeni bir düzenlemeyle 4C’li olarak TÜİK, Meclis ve YSK’da çalışanlarımızı 4B kadrosuna dahil edeceğiz” dedi.

Kamuda, özel sektörde işverenler, yapacakları işin bir bölümünü sözleşme ile değişik firmalara yaptırabilmektedir. Örneğin; temizlik işleri, yemek servisi için bu işlerde uzman firmalarla anlaşılabilmektedir. Firmalara hizmet veren uzman firmalar taşeron firma, bu firmaların elemanları ise taşeron işçi olarak adlandırılıyor.

Özel sektör firmaları gibi, kamu kuruluşları da bir çok hizmeti taşeron firmalara gördürmeye başladı. Taşeron firmalar, kamu kuruluşlarında, özel firmalarda çalışacak taşeron işçiler, taşeron firmaların kadrosunda. Ücretlerini, çalışma şartlarını taşeron firmalar belirliyor. Sosyal güvenlik ödemelerini taşeron firmalar karşılıyor.

Kamu kuruluşlarında çalışan taşeron işçiler, çalıştıkları kamu kuruluşunun diğer çalışanları ile aynı statüye sahip olmak istiyorlar. Basit anlatımıyla taşeron firma kadrosundan kamu kuruluşunun kadrosuna geçmek istiyorlar.

Kamu kadrosunda devamlılık var. İş güvencesi var. Daha yüksek gelir imkanı veya ümidi var.
Kamu kuruluşlarında, belediyelerde çalışan taşeron işçiler uzun zamandan buyana çalıştıkları kuruluşlarda kadroya geçme arayışında idiler. Mevsimlik işçiler ise çalışma sürelerinin (ücret ödeme sürelerinin) uzatılmasını istiyorlardı.

Anlaşıldığı kadarı ile kamuda taşeronluk uygulaması sona eriyor. Açıklamalara göre kamuda bundan sonra taşeron firmaların hizmetlerinden yararlanılamayacak. Bunun anlamı kamuda bir çok hizmetle ilgili yeni düzenleme zorunluluklarının ortaya çıkacağıdır. Örneğin daha önce taşeron firmaların sorumluluğunda olan temizlik hizmetlerini, personel taşıma hizmetlerini, öğle yemeği servislerini bundan sonra kamu kuruluşları kadrolu personeli ile yürütmek durumunda olacak.

Kadroya geçecek taşeron işçiler, kamuda personel sayısının artmasına, bütçenin personel ödeneklerinin yükselmesine neden olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018