‘Tek Durak Ofis Kocaeli’ MARKA bünyesinde faaliyete başladı

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Endüstri ile adeta özdeşleşen Kocaeli'nin bundan sonraki ana hedefi ulusal ve uluslararası arenadaki etkinliğini artırmak, aynı zamanda da Ar-Ge ve İnovasyonu sürekli destekleyerek, sanayi algısını yükseltmek. Geçtiğimiz günlerde Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Sayın Dr. Mustafa Çöpoğlu ile yapmış olduğumuz sohbetin odağında da bu konu yer alıyordu. Sayın Çöpoğlu, MARKA'nın bugüne kadar Kocaeli için gerçekleştirdiği ve bundan sonra da gerçekleştirmeyi hedeflediği projeler hakkında bilgi verdi. Kocaeli için faydalı işlere imza atmanın vermiş olduğu haz ve gurur yüzünden okunuyordu. Paylaştığı en önemli projelerden biri ‘Tek Durak Ofis Kocaeli’ idi. Yatırımcılar için ilk olarak İstanbul’da başlatılan ‘Tek Durak Ofis’in Ankara, İzmir, Adana ve Mersin'den sonra Kocaeli’nde MARKA bünyesinde hizmet vermeye başladığını söyleyen Çöpoğlu, modele ilişkin şu detayları paylaştı: Söz konusu modelin; yatırımcıların, yatırım süreçlerinde kurum kurum dolaşmadan, vakit kaybetmeden tek ofisten işlerini halletmeleri mümkün olacak. Böylece bürokratik işlemler hızlanacak, izin ve ruhsatla ilgili iş yapma süreçleri kolaylaşacak. MARKA merkez binasında faaliyet gösterecek Tek Durak Ofis bünyesinde; Vergi Dairesi Başkanlığı, SGK İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Defterdarlık, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası’ndan görevliler tarafından yerli ve yabancı yatırımcıların tüm izin ve ruhsat işlemleri tek bir noktadan gerçekleştirecek. Ayrıca yatırımcıların, yatırım süreçlerinde ihtiyaç duydukları işlemlerle ilgili olarak diğer tüm kamu kuruluşlarından irtibat kuracakları kişiler belirlenerek, kurumlardaki işlemlerin yürütülmesi kolaylaştırılacak.

Kocaeli Tek Durak Ofis, bölgesel önceliklerle uyumlu olarak Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın yönlendirdiği yatırımcıların, Ekonomi Bakanlığı'ndan yatırım teşvik belgesi alan yatırımcıların ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde ofis açan ve yatırım yapan Ar-Ge ve yazılım yatırımcıları ile girişimcilerinin işlemlerini de yürütecek. Yine yatırımcı ve girişimciler, Kocaeli Tek Durak Ofis'te; tescil sonrası ilk yoklamanın yapılması, yabancı gerçek kişilere VEDOP sistemi üzerinden potansiyel vergi numarası verilmesi, SGK sicil kaydı, ÇED, Çevre İzin ve Lisans Yönetmelikleri kapsamında gerekli yönlendirmelerin yapılması, izin/lisanslandırma faaliyetlerinin takip ve koordinasyonun yapılması, yatırım yeri (kamu arazisi) tespitine ilişkin işlemlerin yapılması, özel sektörden temin edilerek yatırımlarda kullanılacak taşınmazlar için gayrimenkul değerlemesi, Maliye Bakanlığı ve taşra teşkilatına yatırımcı tarafından yapılan talep ve başvuruların takibini ve kurumlar arası koordinasyonunun sağlanması, ticaret siciline tescil amacıyla şirket kuruluş başvurusu yapılması, Mersis başvurusu yapılması ve yabancı gerçek kişilerin Mersis sistemine kayıt başvurusunun yapılması gibi ofiste temsil edilen kurumların görev ve yetki sahasına giren tüm işlemlerini yapabilecek”

Yazımın başında da vurgulamış olduğum gibi MARKA, Kocaeli’nde önemli faaliyetlere imza attı. Diğer Doğu Marmara illerinde olduğu gibi Kocaeli’nin de müreffeh bir şehir olabilmesi adına yapılan girişimlerde pay sahibidir. İnanıyorum ki yapılan diğer projelerde olduğu gibi bu projede MARKA başarısını ortaya koyacaktır. ‘Tek Durak Ofis Modeli ‘ bölgemiz iş insanlarına, her türlü süreçte kolaylık ve fayda sağlayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar