Tek kaybettiren kıymetli platin oldu

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Altın geçtiğimiz hafta ağırlıklı olarak 1260-1270 dolar/ons bandında sert şekilde dalgalandı. Cuma günü ABD'den açıklanan istihdam raporu altın için adeta kurtarıcı oldu. Tam bir hayal kırıklığı yaratan verilerle altın, 1280 dolar/ons'a uzanarak haftalık bazda yüzde 0.9 kazandı ve aynı zamanda yatırımcıların 1300 dolar/ons ümidini de yeşertti. Gümüşün kazancı yüzde 1.16 ve paladyumun yüzde 6 olurken, platin ise yüzde 0.83 değer kaybetti.

Geçtiğimiz hafta küresel piyasalar işlemlere salı günü başladılar. İlk işlemin 1267 dolar/ons'tan geçmesinin ardından altın günün devamında sert satış yedi. ABD'nin tüketici harcamaları Nisan ayında ciddi yükseliş kaydederken, aylık enflasyonda sıçrama görüldü. Yurt içindeki talebin arttığına işaret eden veriler Fed'in faiz oranlarını gelecek ay artıracak olması ihtimalini de artırıyor.

Ancak güven endeksinde düşüş gözlenmesi, altın fiyatlarının en azından daha fazla değer kaybetmesini engelledi. Haftanın en kötü işlem fiyatı 1259.50 dolar/ons olarak kaydedildi. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası'nın Haziran ayı için büyüme beklentilerini yükselteceği haberi pariteye ivme kazandırarak 1.12'ye kadar taşıdı. Hafta ortasında altın, pariteyle birlikte ivme kazandı.

Çarşamba günü Fed tarafından gerçekleştirilen incelemeye göre, nisandan mayıs sonuna kadar geçen zamanda ABD ekonomisinin büyüme hızı bir miktar ilerleme kaydetse de, son zamanlardaki düşük seyreden enflasyonun kırıldığına dair sinyal çok zayıftı. Altın, alımları karşılayarak 5 haftanın zirvesini 1274.20 dolar/ons'la kaydetti. Perşembe günü altın 1270 dolar/ons üzerindeki fiyat bandını koruyamadı. ABD'den kririk veriler açıklandı.

Özel istihdam alanlarında aylık değişimi ölçen ADP verisi 253 bin ile beklentilerin oldukça üzerinde geldi. Buna karşılık Üretim ISM verisi, yeni siparişler ve ithalat rakamlarında düşüş kaydedildi. Altın ufak bir sıçrama yapsa da yeterli olmadı. Diğer yandan Trump başkan, seçimler öncesinde de vaat ettiği gibi, Paris'te 2015 yılında yaklaşık 200 ülkenin katılımıyla onaylanan antlaşmadan ABD'yi çıkarttı. Bu antlaşma karbondioksit ve diğer gazların salınımının azaltılmasını hedefliyordu.

Altın tüm gelişmelerin neticesinde cuma seansına satışlarla başladı. İlerleyen saatlerde, yatırımcıların heyecanla beklediği tarım dışı istihdam verisi 181,000 beklentiye karşılık sadece 138,000 olarak açıklandı. Hatta nisan ve mart ayı istihdam rakamları da aşağı yönde revize edilirken işsizlik oranı da yüzde 4.3 ile yerinde sayınca, altın şahlandı.

Son 5 haftanın zirvesini 1279.90 dolar/ons'la kaydeden altın kapanışı 1278.50 dolar/ons'tan yaparak yüzde 0.9 kazandı. Euro, dolar karşısında 1.1279 seviyesine kadar uzanarak yüzde 0.88 değer kazandı.

Altının bin 300 dolar/ons kritik direnç seviyesini kırması muhtemel ancak, yaklaşan 13-14 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek Fed toplantısından beklenen faiz artırım kararı, altında alımların hızını kesecektir. Kapıda bekleyen kâr satışları da altın için negatif bir unsur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018