Telekom Albania’ya talip

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Arnavutluk’un en önemli yatırımcısı Çalık Holding. 2005’te telekomünikasyon sektöründen ülkeye giriş yapan, ardından da bankacılıkla büyüyen Çalık Holding, şimdilerde yeni bir yatırım için sessiz sedasız çalışma başlattı. Çalık’ın hedefi yine telekom sektörü...

Önce Çalık’ın Arnavutluk’ta var olan yatırımlarını, ardından da yeni gelişme hakkında bilgi vermek gerekiyor.

Bilindiği üzere Ahmet Çalık’ın yönettiği Çalık Holding, 13 yıl önce Arnavutluk Hükümeti’nin özelleştirdiği Albtelecom’un yüzde 76’sını Türk Telekom’la birlikte satın almıştı. Sabit hatlı telefon hizmeti sunan Albtelekom ve içindeki GSM operatörü Eagle Mobile’ın yüzde 76’sı için Türk Telekom ve Çalık, 120 milyon euro ödemişti. Ardından yönünü finansa yönelten Çalık Holding, bu kez 1925 yılında kurulmuş, ülkenin en büyük finans kuruluşlarından biri olan Banka Kombetare Tregtare’ye (BKT) yönünü çevirdi. BKT’nin önce yüzde 60’ını sonrasında da kalan yüzde 40’ını satın alarak tek sahip konumuna yükselen Çalık, ardından Kosova’da da şubeler açarak bölgedeki en büyük finans kuruluşlarından biri haline geldi.

Çalık şimdi de ülkenin en büyük telekom şirketini almak için görüşmelere başladı. Hedefinde ise Telekom Albania var.

4 ülkeden 4 teklif var

T-Mobile markasıyla küresel çapta tanınan Alman devi Deutsche Telecom’a ait Telekom Albania, uzun süredir satış için vitrindeydi. 17 Eylül’de açıklanan bilgilere göre Telekom Albania’ya 4 şirket teklifte bulundu. Bu teklifl er arasında en dikkat çekeni Çalık Holding’in sahibi olduğu Albtelecom’a ait.

Diğer 3 teklifin sahibi ise Telekom Serbia, Çekya merkezli Vivacom ve Yunan PPF Group. Telekom Albania’ya biçilen değer 60 milyon euro yani 420 milyon TL civarında. Arnavutluk’ta 4 GSM şirketi var. Bunlar; Deutsche’ye ait Telekom Albania, Çalık’ın iştiraki Albtelekom, Arnavutluk Hükümeti’ne ait Plus ile Vodafone...

Alırsa tartışmasız pazar lideri olacak

Vodafone, en son açıklanan verilere göre 1.8 milyon abone ve yüzde 34’lük pazar payıyla Arnavutluk pazarının lideri. İkinci sırada yer alan Deutsche’ye ait Telekom Albania’nın abone sayısı 1.7 milyon ve pazarda yüzde 33’lük paya sahip. Çalık’ın Albtelekom şirketi yüzde 24’lük pazar payı ve 1.3 milyon aboneyle üçüncü sırada. Son sıradaki Plus’ın ise abone sayısı 400 bin civarında. Eğer teklif kabul olur ve Telekom Albania’yı satın alırsa, Çalık, Arnavutluk’un tartışmasız en büyük telekomünikasyon ve GSM şirketinin de sahibi olacak.

***

Azure, Ortadoğu’da inşaat ve yapı market zinciri kuruyor

Azure Grup İran, Suriye ve Irak’ta yıllardır lojistik sektörüyle uğraşan bir şirket. Son dönemde Katar ile ticaret köprüsü kurmak için çalışma başlatan ve bölgedeki bir çok ünlü aileyi Türkiye’ye getiren Azure’nin Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gül, şimdi de yapı marketi için önemli bir çalışma başlattı. Azure Grup, inşaat ve yapı malzemeleri zincirinin ilk halkasını Irak’ta açtı. Musul kentindeki şube, 4 bin metrekarelik kapalı showroom ve 7 bin metrekarelik açık depolama alanına sahip. Erkan Gül, inşaat malzemeleri satışı için açılan yeni zincirin, ardından Irak’ın diğer kentlerine yayılacağını ifade ediyor. Gül, “Ardından bölgedeki diğer ülkelere yayılma olanımız var” diyor.

Rusya’da gümrüklü depo kuruyor

Son aylarda ikili ilişkilerin arttığı Rusya’da hala potansiyelin kullanılmadığını anlatan Erkan Gül, “Bu konuda üzerimize düşen, yapmak için çalışma başlattık. Rusya’nın Kuzey Kafkasya bölgesinde yer alan Abhazya’da soğuk hava depoları ile gümrüklü depolar kurduk. Bu yatırımla Türkiye ve Rusya arasındaki ticari ilişkilerde köklü bir değişim yaratacağız. Tesisin ilk fazı yaklaşık 20 milyon liraya mal oldu. Diğer bölümleri için de düğmeye bastık. Bu depolama alanında tekstilden inşaata birçok ürün grubu olacak ve Rusya’nın diğer bölgelerine ulaşımı sağlanacak” diye anlatıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar