The Economist'e göre, zenginler için ağlanacak yıl :2011
The Economist her yıl bu tarihlerde bir sonraki yıl tahminlerini içeren "The Wold" araştırmalarından 25.'sini "The Wold 2011"i yayınladı. Rapora göre gelişmiş ülkeler 2010 yılındaki devlet desteklerini sürdüremeyecekler. Bunun sonucunda düşük bir büyüme, kemer sıkma politikaları ve vergi artışlarıyla yola devam edecekler. Gelişmekte olanlar ise büyümelerini biraz düşürseler de fazla bir hız kesmeden yola devam edecekler.
The Economist dergisi her yıl bu dönemlerde gelecek yılı ele alan tahminlerini ortaya koyan "The World" çalışmasını yapar. Bu yıl 25.'sini yayınladığı "The Wold 2011" eski dönemlerin aksine "Zengin ülkeler için ağlayacağımız" bir yıl olacak.
Dergi geçen yıl "Ekonomilerini devlet eliyle canlandıran" başta Amerika olmak üzere gelişmiş ülkeler, "teşvik dönemini" kapatıp, zorunlu olarak "kemer sıkma dönemine girecekler" ve devlet eliyle geçen yıl sağladıkları canlanmadan ve büyümeden uzaklaşacaklar. Bunun sonucunda 2010 yılında yüzde 4.4 olarak gerçekleşen büyüme, 2011 yılında yüzde 3.6'ya gerileyecek. Bunun içersinde gelişmiş ülkelerin payı sadece 1.6 seviyesinde kalırken, gelişmekte olan ülkeler büyümesi yüzde 6.3 gibi hatırı sayılır bir oranda olmaya devam edecek.
Bunun doğal sonuçlarından birisi olarak dergi zengin ülkelerin bütçe açıklarının artması, harcamalarda kesintilere gidilmesi ve bu ülkelerde vergi artışlarının gündeme gelmesi sonucunu getireceği yorumunu yapıyor.
Dergide Amerika Merkez Bankası'nın sisteme para pompalamaya devam edebileceğini ama borçlanma isteği azaldığı için bunun sınırlı seviyede kalabileceği tahmin ediliyor. Bu açıdan Amerikan özel sektörüne yatırım konusunda görev düştüğü , ancak Amerikan halkının hala "gelecek kaygısı " ile harcama yapmak istememesi nedeniyle bu ülkede özel sektör yatırımlarında da bir canlılık olmasının beklenemeyeceği öne sürüyor. Bütün bunlara karşın Amerika'da yeni bir resesyonun beklenmediği, düşük bir performansla yoluna devam edeceği tahmini yapılıyor.
Euro bölgesinde, Avrupa'da da 2011 yılında işlerin pek iyi olmayacağı düşüncesini ortaya koyan dergi, bölgede borç sarmalına sürüklenen ülkelerin, 2010 yılıda ortaya koydukları kemer sıkma politikalarını 2011 yılında da sürdürme zorunda kalacakları belitiliyor. Fransa ve İngiltera gibi büyük Avrupa ülkelerinde de Amerika'da olduğu gibi teşviklerin daraltılmasıyla büyümenin yavaşlayarak düşük performanslı bir sene yaşanacağı tahmini yapılıyor. Amerika'ya ihracatın yavaşlamasının da olumsuz etkiler yaratacağı belirtiliyor.
Çin'de de bir yavaşlama olacağı, ancak bunun emtia aldığı ülkeler üzerinde yıkıcı bir etki yaratmayacağı belirtilirken, ülkenin talebinde hala önemli bir canlılık olduğu ve önemli bir büyümeyi sürdüreceği dergide ortaya konuluyor. Rusya'da da bir yavaşlama olmasına karşın 2011'de iyi bir performansın süreceği tahmin ediliyor,
Hindistan'la iygili tahminin de ise dergi bu ülkenin "2011yılının yıldızı" olmasının beklendiğini belirterek, büyümesinin 2011 yılında Çin'in üzerinde olmasının beklenmesi gereğini açıklıyor.
Bütün bunların ortaya koyduğu sonuç, bizim bir süredir uygulamakta olduğumuz "Yeni pazarlar"arayışımızın doğruluğunu ve sürekliliğini ortaya koyarken, bir yandan da "Geleneksel pazarlarımızda " daha zor da olsa arayışlar içinde olmamızı gerektiriyor.
Dünyada önemli bir değişim olduğu Gelişmekte olan ülkelerin büyümelerinin bir süre daha makul ölçülerde kalırken, gelişmekte olan ülkelerde büyümenin biraz düşse de öneli bir hızda devam edeceği görülüyor. Bizde bu gelişmelere bağlı olarak politikalar üreterek yola devam etmek zorunda olduğumuzu unutmadan, değişime ayak uydurabilmeliyiz.