Ticaret savaşı dünya ekonomisi için risk

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

ABD Başkanı Trump geçtiğimiz hafta Çin’den ithal edilen 300 milyar dolarlık ürüne %10 ek gümrük vergisi uygulanacağını açıklamasının ardından, Çin de ABD’nin Çin mallarına yönelik tarife kararıyla, para birimini stabil tutabilmek için kısa vadeli sert önlemler almaya hazır olduğunu belirtmişti.

Çin Yuanı’nın kritik 7,00 seviyesini aşmasıyla Çin’in döviz kurunu ticaret savaşında kullanacağına dair endişeler yükselmiş durumda. ABD’nin de Çin’i döviz manipülatörü ilan etmesiyle birlikte iki ülke arasındaki gerilim yüksek kalmaya devam ediyor. ABD ve Çin’in dolayısıyla da dünya ekonomisinde ticaret savaşının aşağı yönlü risk oluşturması nedeniyle global bir resesyonun yaşanacağına yönelik beklentiler artmış durumda. Küresel çapta tahvil faizlerinin özellikle de ABD tahvillerinin bu durumu fiyatladığını görüyoruz.

Güvenli liman algılamaları ile yaşanan girişe bağlı olarak ABD 10 yıllık tahvil faizi son üç yılın en düşük seviyelerine gerilerken, altın ons fiyatları altı yıl aranın ardından sert bir şekilde 1500 dolar seviyesinin üzerine yöneldi. Diğer yandan küresel borsalar sert satış baskısı altında kalırken, MSCI Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) Endeksi’nin 985 olan önceki dip seviyesinin altına geri çekilmesi (son 7 ayın en düşüğü), gelişmekte olan ülke borsalarının seyri açısından olumsuz.

Son duruma bakıldığında, küresel piyasalar yaşanan sert satış dalgasının ardından tepki alımları ile toparlanma çabası gösteriyor. Ancak yüksek ticaret savaşı endişeleri piyasalarda risk unsuru olmaya devam ediyor. Konu hakkında belirsizliğin sürüyor olması nedeniyle piyasalarda tepki alımlarının sınırlı kaldığını görebiliriz. Buna paralel altın ons fiyatları yükselen trendde olumlu seyrini koruyabilir. Önümüzdeki dönemde küresel ekonominin gidişatı piyasa fiyatlaması ve merkez bankalarının para politikası adımları için belirleyici olacak. Ticaret savaşı nedeniyle küresel ekonominin yavaşlaması piyasaların yeniden sert satış dalgası altında kalmasına neden olabilir. Dolayısıyla da ticaret savaşının hafiflemesi ve ABD-Çin’in konu ile ilgili olarak orta yol bulması piyasalarda son gün iki gündür yaşanan toparlanmanın trende dönüşmesi açısından önemli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019