TİM, ‘hayali gerçeğe dönüştürmek lazım’ dedi, İnovasyon Haftası’na girişimciliği de kattı

Hakan GÜLDAĞ
Hakan GÜLDAĞ hakan.guldag@dunya.com

Türkiye İnovasyon Haftası...

Biz de ‘inovasyon’ denilince ilk akla gelen etkinlik...

Beş yıl önce başladı...

“O zamanlar” diyor Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, “3 bin kişi katılırsa ne güzel olur diye içimizden geçiriyorduk. Geçen yıl 60 bin kişi katıldı. Bu yıl beklenti daha da yüksek. Bugüne kadar 3 gün olarak yaptığımız etkinliği 4 güne çıkardık...”

Ben de ilk düzenlendiği 2012 yılından beri İnovasyon Haftası’na katılıp, gözlemliyorum. Geçen yıl , ekonomi gazetecileri olarak Vahap Munyar ve Şeref Oğuz ile birlikte TİM Başkanı Büyükekşi’nin moderatörlüğünde bir de oturum gerçekleştirmiştik...

İnovasyon Haftası’nın önemli bir özelliği de bu zaten... İnovasyon dünyasının çeşitli renklerini geniş bir yelpazede bir araya getiriyor.

“Sanayiciler, akademisyenler, üniversite öğrencileri, teknoloji liderleri, sivil toplum kuruluşlarını aynı şemsiye altında topluyoruz” diye vurguluyor Büyükekşi, “Hem Türkiye’den hem dünyadan. Türkiye’nin gündemini değiştirecek konu ve konuşmacıları katılımcılarımızla buluşturuyoruz...”

★ ★ ★

Bu yıl ki tek yenilik etkinliğin 3 günden 4 güne çıkarılması değil. İşin içine girişimcilik de katıldı.

Türkiye İnovasyon Haftası bu yıl ‘Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası’ oldu.

Sorduk, ‘TİM girişimciliği etkinliğe neden dahil etti?’

“Artık inovasyon birikimini girişimcilere aktarma zamanı” dedi Mehmet Büyükekşi ve şöyle devam etti:

“Dünyada 80’lerden sonra inovasyon kavramı gündeme gelmiş olmasına rağmen biz 2012’de ilk inovasyon Haftası’nı düzenlemeye başladığımızda bu kavrama yabancıydık. Şimdi inovasyon sözünü her yerde duyuyorsunuz. Türkiye’de inovasyon konusunda farkındalık oluşmasına büyük katkımız olduğuna inanıyoruz. Aynı şekilde inovasyonun içselleştirilmesini sağlamakta da önemli bir rol üstlendik... Şimdi altıncı yılımıza girerken inovasyon haftamızı, inovasyonun gerçek itici gücü olan girişimcilerle ve girişimlerle buluşturmanın zamanı geldi. İnovasyon ve girişimcilik... Bu iki kavram birbirini tamamlıyor.

Sözü şöyle bağladı:

“Cep telefonu örneği bir tarafa, dünyayı değiştiren inovasyon çoğunlukla girişimcilerden geldi. İnovasyon hayal etmek demek. Sınırları kaldırmak demek. Girişimcilikse bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek demek. Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası hem hayal etmeyi hem de bu hayalleri gerçeğe dönüştürmeyi sağlayacak!”

★ ★ ★

Önemli bir noktaya daha dikkat çekti Büyükekşi:

“Türkiye’de girişimcilik kültürü hızla gelişiyor. Fakat hala girişimciliğe, ‘gençler yapmış, destek olalım’ mantığıyla yaklaşım ağırlıkta... Oysa girişimcilik ‘gençlerin’ desteklendiği bir mekanizma değil. Aksine, doğru uygulandığında girişimcilerin sizi desteklediği bir mekanizma. Karşılıklı bir kazan-kazan ilişkisi var. Bu nedenle, firmalar inovasyon için bütçeler ayırmalı, Ar-Ge’ye yatırım yapmalı... Ama bir yandan da kesinlikle girişimcileri iyi takip etmeli...”

Sözünü bir örnekle sürdürdü:

“Diyelim ki bir lojistik firmasını yönetiyorsunuz. Lojistikte inovasyon çalışmaları sürdürürken, alanınızla ilgili farklı girişimleri takip edip, onlara vereceğiniz destekle inovasyonu ayağınıza getirmiş olursunuz. Hem şirketiniz gelişir, hem de girişimcinin gelişmesine vesile olursunuz...”

Sonra, “Tabii, çok karlı olacağını düşündüğünüz farklı alanlardan farklı projelerle de karşılaşmanız mümkün” diyerek devam etti sözlerine: “Girişimciler her iki taraf için de karlı bir fırsat olabilir. Aslında yeni projeleri takip etmek, girişimcilerle iletişimde olmak da başka bir inovasyon şekli...”

★ ★ ★

İnovasyon süreci nitelik değiştiriyor...

Büyük teknoloji şirketleri giderek inovasyonda ‘lokomotif’ olmaktan çıkıyor...

Şimdi inovasyonda yükselen değer küçük teknoloji startup’ları...

İnovasyon sürecini onlar sürüklemeye başladı...

Bu gelişme, eğer potansiyelini iyi kullanabilirse, büyük teknoloji şirketlerine sahip olmayan, ancak dinamik bir küçük girişimci geleneği ve birikimine sahip Türkiye açısından avantajlı bir dönem olabilir...

İnovasyonu konuşmaktan çok yapmaya ihtiyacımız olduğu bir noktadayız...

Bu noktada, TİM ve paydaşlarının çabası en az okul yaptıran hayırseverler kadar saygıyı ve desteği hak ediyor...

Born Global İstanbul ile alanındaki en büyük ‘pitching’ yarışması

Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası süresince girişimcileri ve yatırımcıları aynı çatı altında buluşturacak Born Global İstanbul etkinliği yapılacak.

Bu etkinliğin hedefini “Türkiye’yi uluslararası bir girişimcilik üssü haline getirmek” diye özetledi TİM Başkanı Büyükekşi. Ve ekledi: “Bu çerçevede, dünyanın her yanından girişimcilerle bağlantılar kurarak, Türkiye’de girişimciliğin zenginleşmesini hedefliyoruz. Etkinlikte 120 girişimin projelerini sergileyerek seçilenlerin ana sahnede ödüllendirileceği ulusal v e uluslararası iki ayrı ‘pitching’ yapılacak...”

Pitching’in sözlük anlamı ‘atış’... Daha çok proje sunumunda kullanılan bir terim. Kısaca, projeniz ile projenizi hiç bilmeyenler arasında bir bağ kurmayı amaçlayan, bunun için etkili metotlar geliştirdiğiniz çalışmaya verilen ad. ‘Hızlı ve etkili sunum’ diye de tanımlayabiliriz.
Born Global alanındaki en büyük pitching yarışmasını da içerecek...

Hem ulusal hem uluslararası kategoride...

Ulusal kategoride birincilik ödülü 200 bin lira. İkinci 100 bin, üçüncü ise 50 bin alacak. Uluslararası kategoride ise birinciye 50 bin dolar, ikinciye 25, üçüncüye ise 15 bin dolar ödül var.

“Ama” diyerek bir noktaya dikkat çekti Büyükekşi, “Baştan ilan ettik. Ulusal kategoride 500 başvuruya ulaşılmaması halinde ödüller iptal edilecek. Aynı şekilde uluslararası kategoride de 200 başvuruyu sınır olarak belirledik...”

Merak ettik, sorduk... Başvuru kotaları şimdiden sınırları yakalamış. Uluslararası kategoride sadece Estonya’dan 50 katılımcı dikkat çekiyor. İsrail’den 20, Lübnan’dan 10’dan fazla katılımcı var. Dikkat çeken bir başka ülke Hindistan. BAE ve Hollanda da öyle... Afrika ülkeleri de dahil olmak üzere 205 yabancı girişimcinin projesi onaylanmış bile...

Projeleri Ali Sabancı, Varol Civil, Burak Büyükdemir, Erhan Erkut, Didem Altop, Sezai Hazır gibi girişimcilik dünyasının önde gelen isimleri ve TİM Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan bir jüri değerlendirecek.

Seçilen projeler ana sahnede ödüllendirilecek. Böylelikle projeler yatırımcılar ile de buluşturulmuş olacak. Ayrıca, yerli ve yabancı 200 girişimciye stant açarak girişimlerini tanıtma fırsatı da veriliyor. ABD, Estonya, Lübnan ve Suriye ülke stantları ile yer alacak.
İTÜ, ODTÜ, YTÜ, Bilkent, İstanbul Üniversitesi, Erciyes Teknopark, 9 Eylül Teknopark, Ata Teknokent-Erzurum, Teknopark İstanbul dahil Türkiye’nin önde gelen teknoparkları etkinlikte yer alacak.

Endavour, Girişimcilik Vakfı, TTGV, Borsa İstanbul, TOBB Genç Girişimciler Kurulu, JCI Türkiye, E-Tohum, TEPAV ve Habitat Derneği gibi Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin en büyük sivil toplum kuruluşları etkinlikte yer alıyor.

Ar-Ge birimlerine ‘fırsatı görün’ çağrısı...

Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası’nda ulusal ve uluslararası kategorideki iki pitchingin yanı sıra, panel ve söyleşiler, girişimci-yatırımcı odaklı S2C (Startup to Corporate) platformu olacak. Ayrıca ekosistemdeki paydaşların yer alacağı fuar alanları da olacak. TİM yöneticileri, bu alanların benzer etkinliklerden farklılığı ve işlevselliği bakımından çok iddialı. Born Global İstanbul’da yatırım ağları, girişim evleri, kuluçka merkezleri, teknoparklar, teknoloji firmaları, büyüme aşamasında ve yatırım arayan yüzlerce girişimci yer alacak. “Amacımız girişimcilerin yatırımcılarla buluşabileceği ortamlar yaratabilmek” diyor TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Biz girişimcileri buraya getiriyoruz fakat yatırımcıların da buna ilgi göstermesi ve buradaki fırsatı görmesi lazım. Tabii ki, CEO’ların, genel müdürlerin buruya gelmesini istiyoruz fakat asıl gelmesi gerekenler firmaların Ar-Ge birimleri, yeni fırsatları takip eden görevlileri...”

Tahsin Öztiryaki’nin, KulakApp inovasyonu ile etkinlik Hakkari’den de dinlenebilecek

Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftasını TİM bünyesinde bir komite düzenliyor. Başkanı da Tahsin Öztiryaki. Öğrendik ki, Öztiryaki’nin yatırımıyla imzasını attığı bir aplikasyon, bu etkinliğin Türkiye’nin her yerinden kulaklıkla dinlenebilmesine imkan sağlıyor. ‘KulakApp’ adı verilen bu aplikasyon sayesinde, Artvin ya da Hakkari’den de, etkinlikteki tüm konuşmaları, uluslararası katılımcıların konuşmaları için yapılan simultane tercümeleri cep telefonu kulaklığınızdan dinleyerek izlemeniz mümkün olacak.

Öne çıkan konuşmacılar

Sergio Canavero-Beyin Cerrahı

Torino İleri Beyin Cerrahisi Bölümü Direktörü Canavero, beyin naklinin mümkün olduğunu kanıtlamak için ‘Heaven’ projesini başlatan bilim insanı. Bu yıl iki insan kadavrası üzerinde yaptığı kafa nakliyle bir ilki gerçekleştirdi.

Jon Matonis-Bitcoin Kurucu Direktörü

Sanal varlıklar, gelişmekte olan e-para enstrümanları (bitcoin, gridcoin, sosyal oyun kredileri ve benzerleri) hakkında uzman bir isim olan Matonis, Forbes dergisinin de köşe yazarlarından.

Noel Sharkey-Yapay zeka profesörü

Dünyada alanının en iyilerinden sayılan Sheffield Üniversitesi’nde robotik ve yapay zeka ürerine dersler veren Noel Sharkey, İstanbul’da robot-insan ilişkilerinde bizi nelerin beklediğini ve robot savaşlarını anlatacak.

Ayrıca, ‘inovasyonun yıkıcı etkilerinden kurtulma uzmanı’, Sigularity Üniversitesi’nin seçkin öğretim üyesi David Roberts, Wired dergisinin editörü David Rowan, Twitter’ın sosyal inovasyon yöneticisi Claire Diaz Ortis, Philips dijital pazarlama ve medya dünya başkanı Blake Cahill, Global Kinetics Kurucusu ve Başkanı Jeff Wallace ve dünyaca ünlü jeoloji profesörümüz Celal Şengör gibi isimler de etkinlikte yer alıyor.

Maker otobüsü öğrenciler için yollarda

2013’te Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) tarafından başlatılan Girişim Evi projesi, 2015 yılında TİM’in de katılımıyla yeni bir kimliğe bürünüp Anadolu’ya yayıldı. Bugün TEB-TİM Girişim Evleri Edirne’den Erzurum’a 10 ilde faaliyet gösteriyor. Born Global İstanbul etkinliğinde TİM-TEB Girişim Evi’ne üye 60 girişimci bulundukları şehirlere uygun tema ile stant açacak. Bu arada, TEB İnovasyon Maker Atölyesi çalışmalarını yaygınlaştırıyor. Maker eğitimlerini Anadolu’ya yayacak ‘Maker Otobüsü’ 16 Kasım’da yola çıktı. TEB-TİM Girişim Evi’nin bulunduğu her ilde yaklaşık 9 devlet okulunun 3’ünücü ve 4’üncü sınıf öğrencileriyle bir araya gelecek. Türkiye genelinde 72 devlet okulundan 500’ün üzerinde öğrenciye, ‘3 boyutlu yazıcılar’, ‘Kodlama’, ‘Arduino’ ve ‘Makey Makey’ olmak üzere 4 ana başlıkta geniş kapsamlı marker eğitimleri verilecek. Marker Otobüsü’nün son durağı ise İstanbul Ataşehir TEB-TİM Girişim Evi olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan katılıyor

Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası 6-9 Aralık tarihleri arasında TİM tarafından İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Her sene 6 Aralık’ta başlıyoruz. Ve başlangıcından bu yana Başbakanlığı döneminde olduğu gibi, Cumhurbaşkanlığı döneminde de Sayın Erdoğan bizi hiç yalnız bırakmadı. Hep ilgili oldu ve destekledi. Bu yıl da 9 Aralık saat 14:00’de Cumhurbaşkanımız bizimle birlikte olacak” bilgisini paylaştı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar