TL toparlanma eğiliminde

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

ABD ile bozulan ilişkiler, enflasyonun yüksek bir seyir izlemesi gibi nedenlerle TL yaz aylarında sert değer kaybına uğramış, USD/TL kuru Ağustos ayının ortasında 7,21 seviyesini test etmişti. TL Ağustos’un sonundan bu yana toparlanma eğilimi gösterirken, USD/TL kuru alçalan trendde hareket ediyor. TL’nin değer kaybetmesinde etkili olan iç ve dış faktörlerin bir kısmının geride kalması TL’nin toparlanmasına katkı sağladı. Özellikle de ABD’li Rahibin serbest bırakılması ve sonrasında ABD ile ilişkilerde olumlu gelişmelerin yaşanması, TCMB’nin faiz artırımı gerçekleştirmesi, ekonomideki yavaşlama ile beraber ithalatın düşmesi dolayısıyla dış finansman ihtiyacının azalması gibi nedenler döviz kurlarında geri çekilmeye neden oldu. Buna paralel içeride ve dışarıda yaşanan olumlu gelişmeler ile beraber USD/TL kurunun daha sakin bir döneme girdiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde yurtdışı kaynaklı belirgin bir olumsuz gelişme yaşanmadığı takdirde dolar kurunda volatilitenin görece düşük kalması beklenebilir. Önümüzdeki aylarda enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesini beklemekle birlikte TL’de yaşanan toparlanma ve gıda fiyatlarındaki normalleşme enflasyonun seyrine olumlu yansıyabilir. Diğer yandan yurtiçi talep düşerken ekonominin yavaşlaması, enflasyondaki olası gerileme, dış finansman ihtiyacının azalması gibi gelişmeler TL’deki değer kazanma eğiliminin korunmasına neden olabilir. Teknik olarak USD/TL kurunda 5,42 seviyesi önemli. Bu seviyenin aşağı kırılması halinde kur 5,30 desteğine doğru geri çekilebilir. Ancak bu seviyede dolar kurunda aşağı yönlü marjı sınırlı buluyoruz. Kurun 5,30 seviyesine gerilemesi halinde destek bulması beklenebilir. 5,80 ise direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Dolayısıyla da kısa vadede dolar kurunun 5,30-5,80 bandında dalgalandığını görebiliriz.

Büyümedeki yavaşlama ile beraber şirket kârlılıklarının düştüğü ve önümüzdeki dönemde de ekonominin daralma gösterebileceğini göz önüne aldığımızda, yurtiçi hisse senedi piyasalarımızda getiri potansiyelinin sınırlı olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla da TL cinsi faizlerin yüksek kalmasını beklerken, bu dönemde sabit getirili menkul kıymetler tercih edilebilir.
görebiliriz. Fed’in Kasım ayı faiz kararından ziyade faiz artırım beklentileri nedeniyle Aralık ayı toplantısı daha ön planda olabilir. Dolayısıyla da haftaya Fed’in toplantı kararlarının etkisi sınır kalabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019