TOBB’un 4 Ağustos toplantısından ne beklenmeli...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

TOBB ve Gümrük Bakanlığı'nın 4 Ağustos’ta 365 oda ve borsa başkanını istişare için  toplantıya davet etmesi spekülasyonlara yol açıyor. Bütün oda başkanlarının istifasının isteneceği TOBB’un yeniden yapılandırıllacağı dedikoduları bile gündeme geliyor...

Buna dayanak olarak Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin 29 Temmuz günü yaptığı açıklamada, meslek örgütleri, oda ve borsalar ile kooperatiflerde 1500 FETÖ'cü olduğu iddia ediliyor, bunlar belirlenip KHK ile görevden alınacak açıklaması gösteriliyor. Bunun üzerine daha önce “TOBB’un yerini TUSKON’un alması gerektiğini” öneren bir yazar, yeni yazısında TUSKON’u kapatmanın işin kolayı olduğunu belirterek, “TOBB’u kapatmak öteden beri  savunduğum fikirdi. Toptan kapatmasak dahi üyeliği yasal olmaktan çıkarıp gönüllülük esasına getirirsek ekonomi için faydalı olur” diye yazdı.

Bu değerlendirmeler, istişare toplantısı öncesi spekülasyonları artırıyor. TOBB’a bağlı oda başkanlarıyla yaptığım konuşmalarda onlar, “Toplantı çağrısı istişare “ olarak belirtildi. Başka detay yer almadı" dediler.. Bir oda başkanı, spekülasyonlardan kendilerinin de haberi olduğunu belirterek, “Bana bir holdingin insan kaynakları yöneticisi, 'Toplantıda hepinizden istifa istenecek' diye asılsız bir haber verdi” dedi.

Konuştuğum üç oda başkanı bu tür spekülasyonlara, bazı oda başkanlarının gözaltına alınarak sorgulanması, sonra serbest bırakılmalarının neden olduğunu söylediler. FETÖ örgütüyle önceki dönemde birçok işadamının şu ya da bu şekilde ilişkisi olabildiğini, bunun suç teşkil etmediğini, o nedenle hukuk içersinde iyi araştırılıp sık dokunarak, hareket edilmesi gerektiğini, suç teşkil eden ilişkiler varsa onların üzerine gidilmesi gerektiği önerisinde bulundular.

Bir oda başkanı, Bakan Tüfenkçi’nin istişare toplantısı çağrısını yapmadan önce yaptığı 1500 FETO'cu  temizlik delmenin talihsizlik olduğunu belirterek, spekülasyonların bir bölümünün de bundan kaynaklandığına inandığını söyledi.

Aynı Başkan, “Şu anda ekonomide belirsizlik ve güvensizliğe sebep olacak konulardan kaçınılması gerekir. Darbe girişimi sonucu ortaya çıkan olumsuzluktan ekonomimizin en az zararla çıkması için buna ihtiyaç var. Merkez Bankası'nın kararları ve bakanlar Şimşek ve Zeybekçi’nin demeçleri piyasalarda olumlu yankılandı. Bu tutumun sürmesi gerekir. İstişare toplantısında iş dünyasının temsilcileri olarak bizler yeni dönemde atılması gereken adımlar ve yurtdışına verilecek mesajlar konusunda görüşlerimizi dile getireceğiz” diye toplantı konusundaki beklentisini dile getirdi.

TOBB’un istişare toplantısının ekonominin sağlığı için, hukukun üstünlüğü konusunda iş dünyasının görüşlerinin gündeme geldiği, OHAL döneminde yanlışlardan uzak durulmasının yollarının önerildiği, durgunluğa neden konularda alınması gereken önlemlerin sıralandığı, yeni dönem reformlarının neler olması gerektiğinin ortaya konduğu, olumlu ve faydalı bir toplantı olmasını dilerim. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar