Toplama ofis

Doğan SELÇUK
Doğan SELÇUK ANEKDOT doganselcuk@hotmail.com.tr

Araç camı tamir ve değiştirme şirketi olan Carglass’ın Türkiye müdürlüğünü yapan dostumuz Erkan Akmeriç, birçok ülke müdürü gibi sık sık yurtdışı seyahatlerine çıkıyor. Kendisini sosyal medyadaki paylaşımlarından takip edip takıldım. “Nasıl gidiyor ülke müdürlüğü, pek gelemiyorsunuz Türkiye’ye galiba?” diye. “Kendime ülke seçiyorum” dedi, güldük birlikte. 

2000 yılının başlarında 4 yıllık profesyonel iş tecrübesinin ardından bir arkadaşı ile web tabanlı bir yazılım şirketi kurmuşlardı, onun girişimcilik hikâyesini paylaşalım. Şirketin merkezi İzmir’dedir, yazılım orada yapılmaktadır. İş dünyasının şartlarına ayak uydurarak satış ve pazarlamayı yürütmek üzere 3 ay sonra da İstanbul’da ayrı bir şirket kurarlar. 

Şirketin kuruluşundan kısa bir süre sonra, kurumsal bir firma ile büyük bütçeli bir iş için görüşmelere başlanır. Firmanın süreçleri incelenecek ve ihtiyaçlarının karşılanacağı web tabanlı bir yazılım dizayn edilecektir. 2 ay kadar süren ön görüşmelerden sonra teklif aşamasına gelinir. Kurumsal firma ihaleye çıkar. İhaleye giren 8 firmadan en iyi fiyatı veren 3 firmadan biridir dostumuzun firması. Bu aşamadan sonra kurumsal firma işi alacak şirketin kurumsal kapasitesinin yeterli olup olmadığını yerinde görmek ister. Bu noktada dostumuzu bir telaş alır. Ev-ofis biçimindeki şirket merkezinin 3 gün sonra gelecek kurumsal firma yetkililerini ikna edebilecek şekle getirilmesi gerekmektedir. Günlerden cumadır ve pazartesi günü ziyaret gerçekleşecektir. 

Dostumuz cumartesi günü erkenden 6-7 kişilik bir yazılım ekibine sahip şirketin ihtiyacı olan masa, sandalye, dolap vb. bütün büro mobilyalarını satın alır, ertesi gün de donanım için gerekli olan bütün bilgisayarları ve serveri eşten dosttan toparlar. Geriye en önemli eksik kalır: personel. Dostumuz 6 yazılımcı arkadaşını pazartesi günü şirket personeli rolünü oynaması için ayarlar. 

Pazartesi günü izleme heyeti ziyarete gelir. Şirket ortağı ve personelin yetkinliklerini sorgularlar. Tecrübeli personel (!) senelerdir orada çalışıyormuş gibi rahattır. İhale konusu işin detaylarını önceden öğrenmişlerdir ve rollerini çok iyi oynayıp sorulan bütün sorulara gayet yerinde cevaplar verirler. 

Kurumsal firma ikna olur ve işi dostumuzun şirketine verir. Yazılım şirketi oradan aldığı ön ödeme ile İstanbul’da gerçek bir ofise taşınır. Yazılımın altın çağını yaşadığı yıllardır, işleri zamanla büyütürler ve 40 kişinin istihdam edildiği bir ölçeğe kadar çıkarlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Coca-Cola’da CEO Olmak 17 Eylül 2014
Unutkanlık işte... 23 Mayıs 2014
Koltuk 14 Mayıs 2014
Denetimden kaçılmaz 19 Şubat 2014
İletişim ve motivasyon 15 Şubat 2014