Toplum gönüllüsü gençler Pegasus ile yarınlara uçuyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Hafta başında, “2008 krizini kurtaran ‘etki yatırımı’, yeni bir devrime hazırlanıyor” başlıklı yazımda, sosyal etki alanında küresel bir lider olan Sir Ronald Cohen’in şu sözlerine yer vermiştim: “Daha iyi ve daha adil bir dünya yaratma yolunda ilerliyoruz. Piyasalar, şirketleri iyilik yaparak kar etmeye yönlendiriyor; insanlar ise hem iyilik yapmayı, hem de fayda sağlamayı hedefliyor. Her yatırımın, işin ve kararın yarattığı etkiyi hesaplamamız gerekiyor. Bunu; piyasaların ‘gizli eline’ rehberlik eden ‘gizli kalp’ olarak tanımlayabiliriz. Bu yeni dünya, daha adil ve daha parlak bir geleceği hazırlıyor.”

Şimdi de tam bu cümleyi kanıtlar nitelikte, iyilik yapmak için farklı tarafları bir araya getiren bir işbirliğinden bahsetmek istiyorum.

Pegasus Hava Yolları, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve Sivil Toplum İçin Destek Vakfı’nın hayata geçirdiği Yarınlara Uçuyoruz projesi. Proje, gençlerin Türkiye içindeki toplumsal fayda ve dayanışma temelli fikirlerini desteklemeyi; Türkiye içinde farklı şehirlere seyahat etmelerine ve projelerini gerçekleştirmelerine katkı sağlamayı hedefliyor. Pegasus, proje kapsamında sivil toplum bilinciyle hareket eden gençlerin hayata geçireceği projelerin ulaşım giderlerini sahipleniyor.

Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Mehmet T. Nane, Hacı Ömer Sabancı’nın “Bu topraktan aldığını, bu toprağa ver” sözünü temel alarak, topluma fayda sağlayan projelere süreklilik kazandırmayı hedeflediklerini ifade ediyor. Nane, bu süreçte farklı paydaşların bir araya gelerek sinerji yaratmalarının da çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söylüyor: “Gençlerimizin toplumsal fayda ve dayanışma temelli fikirlerini önemsiyoruz ve bu değerli fikirlerin hayata geçirilmesi için desteğin şart olduğunu da biliyoruz. İşte tam bu noktada üzerimize düşen görevi yapıyor ve gençlerle birlikte ‘Yarınlara Uçuyoruz’. Bir hava yolu şirketi olarak bizim insanları bir yerden bir yere ulaştırma misyonumuz var. Bu misyondan yola çıkarak, gençleri ihtiyacı bulunan bölgelere ulaştıracağız. Böylece hem gençlerin kişisel gelişimine hem de enerjilerini toplumsal faydaya dönüştürmelerine katkıda bulunmak istiyoruz.”

Sorumluluk alan, harekete geçen bir nesil

Projenin ortağı Toplum Gönüllüleri Vakfı, 16 yıldır gençliğin gücünü toplumsal faydaya dönüştürecek projelere destek veriyor. Sosyal farklılıklarla ilgili hareket geçen, sosyal farkındalığı olan bir gençliğin yetişmesini hedefliyor. TOG Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Karal’ın da dediği gibi gençlerin sorumluluk alması, katma değer yaratması, hareket etmesi ve faklı yaşamlara dokunması çok önemli; çünkü ancak kendi yaşamına dışarıdan bakabilen, diğerlerinin ihtiyaçlarını farkeden ve geleceğin bilinmeyen engelleri ile mücadele etmeyi öğrenen gençler, güvenli bir gelecek inşaa edebilecek.

Projenin bir diğer paydaşı olan ve sürecin koordinasyonunu yürüten Sivil Toplum İçin Destek Vakfı ise, gerek bireylerden gelen bağışlar gerekse kurumlarla yapılan ortaklıklar sayesinde bugüne kadar 44 STK’ya 958 bin 550 TL’lik hibe transferi sağlamış. Sivil Toplum İçin Destek Vakfı Mütevelli Heyeti ve Denetim Kurulu Üyesi Kerim Paker, sivil toplumun ihtiyaçlarını anlayarak, bu ihtiyaçları bağışçıların hassasiyeti ile buluşturduklarını söylüyor. Vakıf, bu projede de Pegasus ve TOG iş birliği ile gençlerin toplumsal fayda sağlayacak çalışmalarını destekleyecek.

Toplumsal fayda sağlayacak 20 proje

Proje, gençlerin Türkiye içindeki toplumsal fayda ve dayanışma temelli fi kirlerini desteklemeyi hedefliyor ve eğitim, insan hakları, çevre, ekoloji, hayvan hakları, kültürel miras, teknoloji, afet bilinci, kültür, sanat ve benzer konu başlıklarını kapsıyor. Proje kapsamında, Türkiye’deki 18-29 yaş arası gençler ve gençlik grupları, toplumsal fayda ve dayanışmayı odağına alan seyahat fi kirleriyle www.yarınlaraucuyoruz.com internet sitesi üzerinden başvuru yapabilecek. Eylül ayında başlayan başvuru süreci 21 Ekim’de sona erecek. Eylül 2018-Haziran 2019 tarihlerini kapsayan süreçte, 20 proje desteklenecek. Başvurular teknik ön elemeden geçirildikten sonra “değerlendirme kurulu” tarafından değerlendirilecek ve desteklenmeye hak kazananlarla yapılacak hibe sözleşmesi sonrası hibe süreci başlayacak. Fon kapsamında başvuru sahipleri 4.000 TL, 5.000 TL ve 6.000 TL’lik desteklerden yararlanabilecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar