Toplumsal cinsiyet eşitliği için sosyal girişim

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

İmece, toplumsal meselelere yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler geliştirmek üzere hayata geçirilen bir sosyal inovasyon platformu.

Destek programları ile BM tarafından sürdürülebilir kalkınma için ilan edilen 17 Küresel Hedef doğrultusunda belirlenen temalara odaklanıyor. Atölye ve Zorlu Holding’in kurucu ortaklığı, S360’ın stratejik partnerliği ile hayata geçirilen İmece’nin ilk destek programı ‘nitelikli eğitim’ olmuştu. Daha önce de yer verdiğim gibi, bu program kapsamında 10 bin kişiye dokunuldu, 84 mentor ve 17 eğitmenle 400 saatin üzerinde eğitim verildi.

İmece destek programlarından ikincisi ise ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ başlığı altında hayata geçirildi. Hedef, toplumsal cinsiyet alanında kız çocuklarının ve kadınların önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik üretilen fikirlerin sosyal girişimlere dönüşebilmesi.

Süreç nasıl ilerliyor diye soracak olursak; öncelikle, “Kadının ekonomik hayata katılımını ve ekonomik hayatın her seviyesinde eşit bir şekilde yer almasını sağlayacak model ve araçları nasıl tasarlayabiliriz?”; “Kadın ve kız çocuklarının eğitime erişimlerini arttırmayı nasıl sağlayabiliriz?” gibi, sosyal girişimcilerin fikir ve çözümler üretmesine yönelik sorular tasarlanıyor. Bu meselelere çözüm üreten proje sahipleri ve girişimcilere hibe temin ediliyor.
İkinci Destek Programı’nın başarılı bulunan üç projesini Endeavor Türkiye Kurucusu ve Genel Sekreteri Didem Altop, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, m-Spark Kurucusu Ferhan Cook, UNDP Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Takımı Danışmanı Gökçe Bayrakçeken, ATÖLYE Kurucu Ortağı Kerem Alper, S360 Kurucusu Kerem Okumuş ve Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner’den oluşan jüri belirledi.

Böylece, ‘BabyAcademy’, ‘Kızlar Sahada Akademi’ ve ‘Kök Basmane’ takımları, eğitim ve mentorluk desteklerine ek olarak, her biri 120 bin TL olmak üzere toplam 360 bin TL değerinde hibe desteği alacaklar. Peki bu üç başarılı proje, kadınlar ve kız çocuklarının önündeki hangi bariyerleri, nasıl kaldırıyor?

•Çocuk için doğru rol model oluşturmayı hedefliyor

Toplumsal cinsiyet eşitliği penceresinden bakılarak özel olarak hazırlanmış uzman görüşleri ve oyunlarla çocuğun gelişimini destekleyen bir ebeveyn destek mobil uygulaması olan BabyAcademy, 0-5 yaş aralığındaki çocukların bakım ve gelişimiyle ilgili görev ve sorumlulukların anne-baba arasında eşit paylaşılmasını ve böylece çocuğun gözünde doğru bir rol model oluşmasını hedefliyor. Uygulama, çocukların ilk 5 yılı için nitelikli oyun, anne-babalar için yönlendirici kaliteli içerik ve çocuklu aileler için elverişli mekan ve aktivite önerisi sağlıyor.

•Futbolun gücü ile önyargıları kırıyor

Kızlar Sahada Akademi takımı, kız çocuklarının ''yapamazsın'' denilen anlarda ''neden?'' sorusunu yöneltmelerini sağlayarak, farkındalık artırmayı merkeze alıyor. Proje, sahaya futbol oynayamayacağı önyargısıyla gelen kız çocuklarının, futbol oynayabildiklerini görüp, karşılaşacakları diğer cinsiyetçi tutumlara karşı güçlenmelerini hedefliyor. Girişim, futbolun gücünü̈ kullanarak düzenlenecek turnuvalar ve kampların yanı sıra, toplumsal cinsiyet eşitliği bilinci yaratan oyuncak, kitap ve diğer eğitim materyallerine ebeveynlerin ve çocukların ulaşabileceği bir platform kurmak için çalışacak.

•Gıda, toplumsal entegrasyon aracı oluyor

İzmir’in Basmane semtinde kurulacak bir gıda üretimhanesi projesi olan Kök Basmane, ağırlıklı olarak Mardin, Diyarbakır ve Suriye’den göç etmiş mahalle sakinlerinin hijyen koşulları sağlanan, kanunlara uygun bir çatı altında kendi ekonomik değerlerini oluşturmalarını hedefliyor. Proje kapsamında bölge sakinlerinin özgün reçetelerinin oluşturularak üretilmesi, mahallenin değerine uygun yeniden markalanması ve satış alanı için özel şirketlerde yiyecek-içecek hizmeti olarak değerlendirilmesi amaçlanıyor. Projenin ana odağını bölgedeki kadın iş gücünün güçlendirilmesi ve toplumsal entegrasyon adına gıdanın bir araç olarak kullanılması oluşturuyor.

**GÜNÜN SÖZÜ

“Bir çocuk, bir öğretmen, bir kitap ve bir kalem dünyayı değiştirebilir.”

Malala Yousafzai/Pakistanlı İnsan Hakları Aktivisti

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar