Toplumsal nabız anketinin sonucu ve enflasyon

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Yurt haberleri servisimizin 26 kentte 1500 kişinin katıdığı “Sizce Türkiye’nin karşı tarşıya olduğu en önemli mesele nedir?” sorusuna verdikleri yanıtlarda ekonomik sorunlar yüzde 49 ile yeniden ilk sıraya yükseldi. Ağustos enflasyonu da yeniden yüzde 10’un üstüne 10.69’a çıktı. Bu durumda son 4 ayda önemli gerileme olması pek mümkün görülemediği için yıl sonu enfasyonu yüzde 10’un üzerinde sonuçlanması ihtimali yüksek.

Oysa yıllık enflasyon 2012 yılından bu yana yüzde 10’un altında kalıyordu. 2012 yılında yüzde 6.16, 2013’te yüzde 7.40, 2014’te yüzde 8.17, 2015’te yüzde 8.81 ve 2016 yılında yüzde 8.53 olarak gerçeklemişti. Bu yıl sonunda yüzde 10’un üzerinde sonuçlanacak olan enflasyon, yüzde 5’lik hedeflenen yılık enflasyonun yüzde 100 üzerinde bir sonuçla gerçekleşecek gibi görülüyor.

'Toplumsal Nabız' anketinin bundan önce ilk çeyrekteki sonuçlarında ekonomik sorunlar başkanlık ve güvenliğin arkasında yüzde 39 ile üçüncü sırada yer alıyordu. Şimdi 10 puanlık artışla yüzde 49’a yükselirken, ikinci sırada yüzde 37 ile PKK sorunu, üçüncü sırada ise yüzde 33 ile Suriyeli mültecilerin sorunları yer alıyor. Yanıtlar tek saçenekli olmadığı için ilk üç sırada yer alan sorunların toplamı yüzde 100’ün üzerine çıkıyor.

Ankete katılanlar, yargının bağımsızlığı, kadına şiddet, insan hakları, rüşvet gibi nedenlerden yüzde 88 ile adaleti geliştirmeye ihtiyaç olduğunu belirtirlerken, yüzde 12’si herhangi bir alanda adalet geliştirilmesine ihtiyaç olmadığını belirtiyorlar.

Adalet yürüyüşünün Türkiye’de adaletin gelişmesine etkisi olup olamayacağı sorusuna katılımcıların yüzde 23'ü kesinlikle, oldukça ve etkisi olur yanıtını verirlerken, yüzde 77’si kesinlikle etkisi olmaz, pek olmaz yanıtını veriyorlar.

Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz sorusuna, ankete katılanların yüzde 10'u oy vermeyeceğini, yüzde 12'si kararsız olduğunu açıklarken, yüzde 43’ü AK Parti'ye, yüzde 21’i CHP’ye, yüzde 10’u MHP’ye, yüzde 2'si HDP’ye ve yüzde 2’si Saadet Partisi'ne oy vereceğini belirtiyor. Seçenekler arasında yeni kurulacak parti yer almadığı için o konuda değerlendirme bulunmuyor.

Ankete katılanların ülke geleceğinin 5 yıl sonra nasıl olacağı yolundaki düşünceleri olumlu gözüküyor. Yüzde 17'i aynı kalır, yüzde 37’si daha kötü olur derken, yüzde 46’sı daha iyi olacağını düşündüğünü belirtiyor.

19 hizmet alanında hizmetler konusunda 5 puan üzerinden değerlandirmelerinde en beğenilen üç alan 3.5 puan ile din hizmetleri, 3.4 puan ile ulaştırma ve yüzde 3.4 ile güvenlik olarak belirtiliyor. Ancak bu üç alanda da azda olsa puan düşüşü gözleniyor. En az memnunluk duyulan hizmet alanları 2.7 puan ile yargı, ekonomi ve eğitim olarak sıralanıyor. Bu alanlardad a ilk çeyreğe göre memnuniyet eksikliği söz konusu.

Görüldüğü gibi yurt haberleri servisimizin “Toplumsal Nabız Anketi”nin sonucunda katılanların hemen hemen yarısı en önemli sorun olarak ekonomi konusunu görürlerken, ağustos enflasyonu yüzde 10.69 ile yıl sonu enflasyonunun yüzde 10’un üzerinde olacağı yorumlarına imkan veriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar