Torba yasa ve Savunma Sanayi Fonu

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Arkadaşımız Canan Sakarya’nın haberinden Bütçe Plan Komisyonu'nda kabul edilen 28 milyar büyüklüğündeki gelir ve gider artırıcı düzenlemelerle ilgili bilgiler yer alıyor. Gelecek hafta Genel Kurul’da ele alınması beklenen tasarı komisyonda iki hafta görüşülerek karara bağlanırken, 130 madde olarak Meclis’e sunulan tasarıdan 21 madde çıkarılarak, 18 madde eklenerek 127 madde olarak kabul edilmiş. Torba yasada 18 milyar liralık Savunma Sanayii modernizasyonu için MTV indiriminden doğan açığı karşılayacak düzenlemeler de yer alıyor.

Sakarya’nın haberinden, yeni vergi düzenlemelerin bu torba yasada yer aldığı bilgisini öğreniyoruz. Şans oyunlarında yüzde 10 olan veraset intikal vergisi yüzde 20’ye yükseltilerek 190 milyon lira gelir beklendiği belirtiliyor. Meyveli gazoz, alkolsüz bira ve enerji içeceklerinden yüzde 20 ÖTV alınacak. Önümüzdeki üç yıl için kurumlar vergisinde yüzde 2’lik artıştan, gelecek yıl 6.4 milyar lira, eski araçlardan alınan MTV’den 700 milyon gelir beklenecek.

Gelir Vergisi Kanunu’nun üçüncü dilimindeki ücretlerde yapılacak vergi kesinti oranının yüzde 27 yerine yüzde 30 olarak uygulamasına ilişkin madde torba tasarıdan çıkarıldı. Tasarıyla 178 üründe gümrük vergisi muafiyeti kaldırılarak, bunun yerine vergi had ve nispetleri sıfır olarak belirlenmesi yer aldı. Bakanlar Kurulu önceki örneklerde olduğu gibi, yeni vergi hadleri uygulama kararı alabilecek.

Maliye Bakanı Ağbal MTV’nin yüzde 40’a yükseltilmesi konusunun 18 milyar liralık Savunma Sanayi modernizasyonu için gerektiğini belirterek,”Artan jeopolitik riskleri ve savunma ve güvenlik birimlerimizin silah-techizat kabiliyetlerinin artırılması ve modernizasyonu zorunlu kılıyor. Bu çerçevede artan ihtiyaçları karşılamak üzere Savunma Sanayi Müsteşarlığı bünyesinde olan Savunma Sanayi Fonu'na yeni kaynaklar oluşturmak üzere düzenlemeler yapılmaktadır” açıklamasını yapmıştı.

MTV’nin yüzde 40’a yükseltilmesine tepkiler gelmiş ve Cumhurbaşkanı da indirim talebinde bulununca MTVde indirime gidilmişti.

Torba yasada Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na yeni gelir sağlayacak düzenlemeler de yer alıyor:

“Gelir ve Kurumlar Vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 6, Veraset ve İntikal Vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 20, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu'na gelir ve kurumlar vergisi toplamı üzerinden yüzde 2.8 pay Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na verilecek.”

Bakalım torba kanunda yer alan bu düzenlemeler Meclis’te nasıl sonuçlanacak. Bu düzenlemelerle Savunma Sanayi için gerekliliği Bakan Ağbal tarafından ifade edilen 18 milyar liralık modernizasyon geliri elde edilebilecek mi?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar