TOSB’un 25. Yıl Kitabı: Bir hedefin peşinde çeyrek asır

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

TOSB’un, Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak kuruluşu, düşünce safhasından başlayarak bütün gelişimiyle bir kitapta, “Bir hedefin peşinde çeyrek asır” başlığıyla toplanmış. Kurucu dört üyeye vefa gösterilen kitap, sektörlerde ortak çalışma yapacaklar için önemli yol gösterici deneyler içeriyor...

Alper Kanca, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) çatısı altında 25 yıl önce kurulan Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin (TOSB) hikayesini anlatan kitapla ilgili takdim yazısında, “Kitabımızda yer verdiğimiz değişik fotoğraflardan göreceğiniz gibi çok değil; 15-20 sene evvel bu fabrikaların hiçbiri yoktu ve ortada çorak bir arazi ve sadece inanmış birkaç idealist insan vardı” dedikten sonra, “Aradan geçen 25 yılda TOSB 1.5 milyar dolar ihracat yapan, 25 bin insana istihdam sağlayan 80’in üzerindeki fabrikaya ev sahipliği yapan bir merkez oldu” diyor.

Biri rahmetli babası Abdullah Kanca, diğeri rahmetli Ahmet Arkan ve Ahmet Bayraktar ile Yunus Çiftçi’den oluşan 4 kurucularını kitapta sık sık anarak, görüşlerine yer vererek, bir vefa göstererek onların başarısını unutmadıklarını da sık sık dile getiriyor ve "Türkiye’nin zorlu, sıkıntılı yıllarında bu projeye zamanının, enerjisinin ve ömrünün bir kısmını harcayan o idealist insanları hatırlamamız sadece meslektaş olarak dayanışmamız değil hem insani bir görev hem de vatandaşlık bilincinin gereği olduğunu düşünüyoruz” diyor.

Kitabın girişinde Henry Ford”un “Bir araya gelmek başlangıç, bir arada bulunmak ilerleme, birlikte çalışmak başarıdır “ sözünün ardından, kurucu dört üyenin resminin altında şu yazıya yer veriliyor: “Bu çalışma, sektörü ve ülkesi için kimsenin kolay kolay göze alamalyacağı fedakarlıkları, tereddüt etmeden göze alan dört insanın; Abdullah Kanca, Ahmet Arkan, Ahmet Bayraktar, Yunus Çiftçi’nin çalışma azimiyle gerçekleşen ve dünyanın en iyi örneklerinden biri haline gelen TOSB’un hikayesidir” denilerek, TOSB’un 25 yıllık öyküsü fikrin doğuşundan günümüze yerli-yabancı birçok otomotiv yan sanayi kuruluşunun yer aldığı organize sanayi bölgesinin gelişmesi bütün safhalarıyla anlatılıyor.

Kitapta arazi tahsisinden başlanarak, altyapı çalışmalarına, fabrikalara arsa tahsislerine, yabancı sermayeli tesislerin katılımına, fabrikalarda üretime geçilmesine, bölgede kurulan hatıra ormanına, eğitim için vakıf kuruluşuna, sosyal tesise ve otomotiv test merkezi kuruluşuna yaşananlar anlatılıyor.

Bir başarı öyküsünü ortaya çıkaran TOSB’un 25 yıllık öyküsü, sektörel olarak ortak çalışma yapacaklar için önemli dersler çıkarılacak, yol gösterici bir öykü.

TOSB’un 25 yılını anlatan kitapta hem yaşanan zorlukların nasıl aşıldığı dile getiriliyor hem de ”Bir hedef peşinde çeyrek asır” koşan otomotiv yan sanayicilerin elde ettikleri önemli başarı dile getiriliyor.

Yol göstericilik özelliği olan bu kitabı hazırlatan TOSB yönetimine ve TAYSAD üyelerine teşekkür ederim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar